Τρίτη 11 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΒΥΗ
Παζάρια με το βλέμμα στην Ενέργεια

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΚΑΪΡΟ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Συγκρατημένα αισιόδοξος για τη μεσοπρόθεσμη επίτευξη συμφωνίας παύσης πυρός στη Λιβύη, παρά την αποτυχία των πενταμελών στρατιωτικών επιτροπών που εκπροσωπούν τις εμπόλεμες πλευρές (του πρωθυπουργού Φ. Σάρατζ και του στρατηγού Χ. Χάφταρ) να καταλήξουν σε συμφωνία κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου συνομιλιών στη Γενεύη, που ολοκληρώθηκε το Σάββατο, εμφανίστηκε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, Γκασάν Σαλαμέ.

Ο Σαλαμέ υποστήριξε ότι στη Γενεύη υπήρξε σύγκλιση των επιτροπών 5+5 (δεν συναντήθηκαν μεταξύ τους) «σε πολλά σημαντικά θέματα» αλλά «παραμένουν κενά σε ορισμένα άλλα», τα οποία δεν προσδιόρισε. Εκτίμησε ότι μία συμφωνία είναι εφικτή και ανακοίνωσε πως ο επόμενος γύρος συνάντησης των στρατιωτικών επιτροπών 5+5 θα πραγματοποιηθεί στις 18 Φλεβάρη στη Γενεύη.

Την Κυριακή ο Σαλαμέ μετέβη στο Κάιρο, όπου ξεκίνησε ο δεύτερος (μετά τις 6 Γενάρη) γύρος διαλόγου για τη ρημαγμένη (από τον πόλεμο) «οικονομία της Λιβύης» μεταξύ 21 Λίβυων αξιωματούχων χρηματοπιστωτικών και οικονομικών θεσμών. Δήλωσε ότι συζητήθηκε η κοινή ανακοίνωση Λίβυων φυλάρχων που πρόσκεινται στις δυνάμεις του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» του στρατηγού Χ. Χάφταρ και οι οποίοι πρωταγωνιστούν στην επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο σε βάρος της κυβέρνησης της Τρίπολης προωθώντας σειρά αιτημάτων. Ο Σαλαμέ παραδέχθηκε, πάντως, ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα η επαναλειτουργία των πετρελαιοπηγών και των πλατφορμών εξαγωγής πετρελαίου. Ανέφερε χαρακτηριστικά το κοινό ανακοινωθέν Λίβυων φυλάρχων, όπου απαιτούν την άμεση απόσυρση των Σύρων μισθοφόρων της Τουρκίας από την Τρίπολη, την «απελευθέρωση» της πρωτεύουσας από ομάδες ένοπλων ισλαμιστών που στηρίζουν τον δοτό πρωθυπουργό Σάρατζ και τη «δίκαιη διανομή» (ιδιαίτερα στη λιγότερο αναπτυγμένη ανατολική Λιβύη) πόρων και εσόδων που προκύπτουν από την πετρελαϊκή παραγωγή.

Το ίδιο διάστημα ο Ράινερ Μπρόιλ, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ανακοίνωσε ότι η σύνοδος υπουργών Εξωτερικών των χωρών που συμμετείχαν στην πρώτη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη στις 19 Γενάρη θα συνεδριάσει εκ νέου στις 16 Φλεβάρη στο Μόναχο στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια που θα πραγματοποιηθεί αυτές τις μέρες στην πόλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ