Τρίτη 11 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ» ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
«Ευκαιρία» για τα κέρδη των μονοπωλίων και όχι για το λαό της περιοχής
  • Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν το Σάββατο σωματεία και φορείς της περιοχής
  • Μπαράζ φοροελαφρύνσεων - επιδοτήσεων και «ειδικές οικονομικές ζώνες» έταξε η κυβέρνηση στα μονοπώλια

Από την κινητοποίηση του Σαββάτου
Από την κινητοποίηση του Σαββάτου
Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου η κινητοποίηση του Συντονιστικού Εργατικών Σωματείων και Φορέων Δυτικής Μακεδονίας, στην Πτολεμαΐδα, έξω από το χώρο όπου πραγματοποιήθηκε ημερίδα για την «απολιγνιτοποίηση», με κεντρικούς ομιλητές τον υπουργό Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη και τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκη.

Κατά την έναρξη της ημερίδας, αντιπροσωπεία του Συντονιστικού, με επικεφαλής τον Σταύρο Μωυσιάδη, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων και Εργατοτεχνιτών στην Ενέργεια Δυτ. Μακεδονίας, και συνοδευόμενη από τους εκλεγμένους συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Κοζάνης και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Νόντα Στολτίδη και Θανάση Χαστά αντίστοιχα, ζήτησε να επιδώσει ψήφισμα στους υπουργούς. Οι δυνάμεις της αστυνομίας αρνήθηκαν την είσοδο στην αντιπροσωπεία, ενώ μετά την κωλυσιεργία των υπεύθυνων των υπουργείων σχετικά με το αν θα δεχτούν οι υπουργοί την επίδοση του ψηφίσματος, προκλήθηκε ένταση.

Οι δύο υπουργοί στις ομιλίες τους επιχείρησαν να κατευνάσουν τη λαϊκή οργή για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, παρουσιάζοντας την «απολιγνιτοποίηση» ως «τετελεσμένη» αλλά και τάχα «ευκαιρία» για το λαό της περιοχής. Οι ευκαιρίες ωστόσο φάνηκε από τα μέτρα που ανήγγειλε ο ΥΠΕΝ πως αφορούν τους επιχειρηματικούς ομίλους που θα επενδύσουν στις ΑΠΕ ή θα αναπτύξουν δραστηριότητα στην περιοχή, και για τους οποίους προβλέπονται σωρεία φορολογικών κινήτρων και επιδοτήσεις. Πρόσθεσε πως σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, θα ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να κηρύξει τις λιγνιτικές περιοχές Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης ως ειδικές φορολογικές ζώνες, με ειδικά φορολογικά κίνητρα» για επενδύσεις στις ΑΠΕ και για την εγκατάσταση επιχειρήσεων στην περιοχή.


Από την άλλη, για τους εργαζόμενους, που η κυβέρνηση παραδέχτηκε ουσιαστικά ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ανεργία, ο υπουργός διαβεβαίωσε πως θα υπάρξει... «ειδική φορολογική μεταχείριση για όσους χάνουν τη δουλειά τους και μέχρι να προσληφθούν σε νέα».

Ακολούθησε πάνελ για «τη συμβολή των ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών στη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας», όπου παρουσιάστηκε η πρόοδος της μελέτης της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Δυτ. Μακεδονία και συζητήθηκαν τα διαθέσιμα «χρηματοδοτικά εργαλεία» με τα οποία θα στηριχτούν οι επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων που θα δραστηριοποιηθούν στην περιοχή, σε τομείς όπως οι ΑΠΕ, ο αγροτουρισμός, η γεωργία, το μάρμαρο κ.λπ. Το δεύτερο πάνελ, γα τον «ρόλο των τοπικών αρχών και εργαζομένων», δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς η πλειοψηφία των δημάρχων της περιοχής (εξαιρουμένων των δημάρχων Βοΐου και Σερβίων) αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν τελικά. Το γεγονός σχολίασε ο συντονιστής, Δημήτρης Σκάλκος, γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, λέγοντας πως «ξαφνιάστηκε», καθώς μέχρι εκείνη τη στιγμή «οι δήμαρχοι είχαν επιδείξει πολύ καλή συνεργασία με το υπουργείο, χωρίς σημαντικές διαφωνίες με τους σχεδιασμούς», και καλώντας τους να επισκεφτούν ξανά το γραφείο του, ώστε «να αναλάβουν το νήμα από εκεί που αφέθηκε».

Αγώνας με τη σημαία των λαϊκών αναγκών

Την άρνηση των υπουργών να συναντήσουν τους εκπροσώπους του Συντονιστικού, που συσπειρώνει 30 και πλέον μαζικούς φορείς, κατήγγειλε ο Στ. Μωυσιάδης, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «το Συντονιστικό είναι ο μόνος ζωντανός φορέας που παλεύει για να μη συμβεί αυτό που μας ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Τίποτα το δίκαιο δεν θα έχει η "απολιγνιτοποίηση" για τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής. Το κλείσιμο μονάδων της ΔΕΗ γίνεται για να βγάλουν δισ. ευρώ μονοπωλιακοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ και στο φυσικό αέριο. Δεν θα είναι ευκαιρία, όπως το παρουσιάζουν».

Επίσης, αναφέρθηκε στις καταστροφικές συνέπειες της πολιτικής της «απολιγνιτοποίησης» και πρόσθεσε σχετικά με τη στάση των δημοτικών και περιφερειακών αρχών: «Αυτό που καταλαβαίνουμε εμείς είναι ότι έχουνε μπει σε ένα παζάρι. Αποδέχονται την "απολιγνιτοποίηση" και μπαίνουν στη λογική τού τι θα μας δώσουν για κάθε μονάδα που θα κλείνει. Μόνο που αυτά τα χρήματα δεν θα καταλήξουν στο λαό και τους εργαζόμενους της περιοχής. Αυτά τα χρήματα θα τα λάβουν μεγαλοεργολάβοι, βιομήχανοι, δήμος και Περιφέρεια. Για το λαό της περιοχής, που μιλάνε και για Ειδική Οικονομική Ζώνη, θα είναι μια κόλαση και γκέτο φθηνής εργασίας».

«Ο αγώνας ενάντια στα σχέδια "απολιγνιτοποίησης" πρέπει να γίνει κάτω από τη σημαία των αναγκών του λαού», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια και τους δήμους της Δυτικής Μακεδονίας, καλώντας σε μαζικοποίηση και κλιμάκωση των αγώνων.

Στο ίδιο κλίμα και η ανακοίνωση του Συντονιστικού Εργατικών Σωματείων και Φορέων Δυτικής Μακεδονίας, στην οποία χαιρετίζει την κινητοποίηση και προσθέτει πως «ο λαός της Δυτικής Μακεδονίας δεν τσιμπάει σε στημένους διαλόγους και παζάρια για το πώς και πότε θα γίνει η "απολιγνιτοποίηση"», καλώντας παράλληλα σε ένταση της πάλης για προετοιμασία της απεργίας στις 18 Φλεβάρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ