ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Καθολικό απεργιακό «όχι» στα αντεργατικά σχέδια για τη ΛΑΡΚΟ!
  • Μαζική απεργιακή συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα, με συμμετοχή του λαού και της νεολαίας της περιοχής
  • Νέα απεργία σήμερα και κλείσιμο της Εθνικής Οδού

Η τροπολογία της κυβέρνησης ρημάζει τους εργαζόμενους και όλη την περιοχή, τόνισαν οι συνδικαλιστές από τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ
Η τροπολογία της κυβέρνησης ρημάζει τους εργαζόμενους και όλη την περιοχή, τόνισαν οι συνδικαλιστές από τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ
Με την καθολική συμμετοχή στη χτεσινή απεργία και με τη μαζική απεργιακή συγκέντρωση στις πύλες του εργοστασίου στη Λάρυμνα, με τη συμμετοχή του λαού και της νεολαίας της περιοχής, οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ διατράνωσαν την αντίθεσή τους στα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου για την επιχείρηση, στη διαλυτική τροπολογία για τον τεμαχισμό και την εκποίηση ή το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, την οποία φέρνει σήμερα για ψήφιση η κυβέρνηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ συνεχίζουν σήμερα Τετάρτη με νέα 24ωρη απεργία και κλείσιμο της Εθνικής Οδού στο ύψος του Μαρτίνου, στη 1 μ.μ.

Αποφασιστικό μήνυμα από τη συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου

Οπως και στο πρόσφατο μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, το στοιχείο που ξεχώρισε και στη χτεσινή κινητοποίηση ήταν η καθολική συμμετοχή των εργατών της ΛΑΡΚΟ και η πλατιά εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη.

Λίγα μέτρα πιο κάτω από την πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα είχαν μαζευτεί από νωρίς οι εργάτες μαζί με τις οικογένειές τους.

Τα σχολεία και τα μαγαζιά στα χωριά και τον οικισμό της ΛΑΡΚΟ έμειναν κλειστά, ενώ οι μαθητές στο Λύκειο Μαρτίνου και στο Γυμνάσιο - Λύκειο Μαλεσίνας έκαναν κατάληψη σε ένδειξη αλληλεγγύης. Επιπλέον, στο Μαρτίνο οι μαθητές έκαναν και πορεία.

Με καθολική συμμετοχή των εργατών της ΛΑΡΚΟ και πλατιά εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη η απεργιακή συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου
Με καθολική συμμετοχή των εργατών της ΛΑΡΚΟ και πλατιά εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη η απεργιακή συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου
Στο πλευρό των εργατών βρέθηκαν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, πλήθος συνδικάτων, συνταξιουχικές οργανώσεις, σύλλογοι γονέων, ο Σύλλογος Οικοτρόφων Εστίας πρώην ΤΕΙ Χαλκίδας και άλλοι μαζικοί φορείς.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης στρατευμένοι νέοι της περιοχής, οι οποίοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Στη συγκέντρωση ομάδα μαθητών από το Λύκειο Μαρτίνου διάβασε ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των απεργών, για «τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και για το δικό μας μέλλον», όπως τόνισαν χαρακτηριστικά, ενώ φώναξαν το σύνθημα «Το ΓΕΛ Μαρτίνου στηρίζει τους εργάτες και όχι τα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες».

Επίσης, διαβάστηκε ψήφισμα αλληλεγγύης που εγκρίθηκε ομόφωνα από το 31ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Από το βήμα της συγκέντρωσης συνδικαλιστές από τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ κατήγγειλαν ότι η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ κλείνει τη ΛΑΡΚΟ, ρημάζει την περιοχή.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν η Ομοσπονδία Μετάλλου και ο Σύλλογος Εργαζομένων δήμων Φθιώτιδας.

Να σημειωθεί, εξάλλου, ότι σε χαιρετισμό του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σαρακιώτης, περιόρισε την κριτική του στο γεγονός ότι η κυβέρνηση έφερε την τροπολογία... χωρίς να κάνει διαβούλευση, όπως ακριβώς έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μια μέρα πριν, ο οποίος ουσιαστικά είχε ταχθεί υπέρ της... ιδιωτικοποίησης με «διαφάνεια»!

Μονόδρομος ο αγώνας απέναντι στο μπλοκ του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κομμάτων τους

Το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε στη συγκέντρωση, τόνισε μεταξύ άλλων: «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το δρόμο της σύγκρουσης με την πολιτική που υπονομεύει όλους τους εργαζόμενους, τις οικογένειές τους, το λαό της περιοχής. Μια πολιτική που είδατε και χτες με την τροπολογία, αλλά και με την επίσκεψη του σωματείου στην αξιωματική αντιπολίτευση, στον Τσίπρα, ο οποίος δεν υπεράσπισε την πρότασή σας, απλά είπε να γίνουν με "διαφάνεια" αυτά που πρέπει να γίνουν. Ουσιαστικά έχετε ένα μέτωπο δυνάμεων απέναντί σας, αυτών των δυνάμεων που υπηρετεί τους πλουτοκράτες, που εναρμονίζονται με τις αποφάσεις της ΕΕ, η οποία ξέρετε τι απόφαση έχει πάρει για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ. Είναι μονόδρομος αυτός ο αγώνας. Το ΚΚΕ θα είναι κοντά σας, όσες δυνάμεις έχουμε θα τις διαθέσουμε για να στηριχθεί ο αγώνας σας και να νικήσει».

«Οι μαθητές στηρίζουν τους εργάτες και όχι τα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες!»

Οι μαθητές των σχολείων της περιοχής, παιδιά εργατών στην πλειοψηφία τους, έδωσαν αγωνιστικό «παρών» στην κινητοποίηση
Οι μαθητές των σχολείων της περιοχής, παιδιά εργατών στην πλειοψηφία τους, έδωσαν αγωνιστικό «παρών» στην κινητοποίηση
«Οι μαθητές στηρίζουν τους εργάτες και όχι τα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες», βροντοφώναξαν μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου Μαρτίνου που συμμετείχαν στη συγκέντρωση στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.

Παιδιά εργατών στην πλειοψηφία τους, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν αντικρίζοντας τα φουγάρα του εργοστασίου να καπνίζουν, που τα παιχνίδια τους «έγιναν ένα» με τη σκόνη και τη σκουριά του λατερίτη, που με αγωνία και φόβο περιμένουν το γονιό τους να γυρίσει από τη δουλειά, στέκονται δίπλα στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ, συμβάλλοντας με τη σπίθα της νιότης στον αγώνα τους.

Μετά την παρουσία τους στο μεγάλο συλλαλητήριο της Αθήνας, έδωσαν συνέχεια χτες, προχωρώντας σε κατάληψη του σχολείου τους και συμμετέχοντας στη συγκέντρωση στο εργοστάσιο. Στο Λύκειο του Μαρτίνου φοιτούν μαθητές από το Μαρτίνο και τη Λάρυμνα, όπου μαζί με τη γειτονική Μαλεσίνα «χτυπά η καρδιά» της ΛΑΡΚΟ, ενώ στη συγκέντρωση βρέθηκαν και μαθητές από σχολεία της γύρω περιοχής.

Αντιπροσωπεία του 15μελούς Συμβουλίου του σχολείου ανέβηκε στο μπαλκόνι που χρησιμοποιήθηκε για βήμα των ομιλητών και ανέγνωσε το ψήφισμα της συνέλευσής τους: «Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γενικού Λυκείου Μαρτίνου εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στον αγώνα των γονιών μας, για το μέλλον της εταιρείας ΛΑΡΚΟ, για τη διαφύλαξη και διασφάλιση των θέσεων εργασίας και εν συνεχεία του δικού μας μέλλοντος. Σήμερα, 11/2/2020, προβαίνουμε σε κατάληψη του σχολείου συμμετέχοντας κι εμείς στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων».

«Φέτος τελειώνω τη Γ' Λυκείου και ετοιμάζομαι για τις πανελλαδικές εξετάσεις», λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Γιώργος και συνεχίζει προσθέτοντας: «Στο άγχος για την προετοιμασία των εξετάσεων ήρθε να προστεθεί και η ανασφάλεια για το αν ο πατέρας μου θα έχει δουλειά αύριο, αν θα μπορέσω να σπουδάσω, για το πώς θα μπορέσουμε να ζήσουμε από δω και πέρα».

«Στην αγωνία και το φόβο από τα δυστυχήματα στο εργοστάσιο ήρθε να προστεθεί και ο φόβος της ανεργίας», τονίζει χαρακτηριστικά η Μ., μαθήτρια, παιδί εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, σημειώνοντας παράλληλα: «Αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να σκεφτούμε τίποτε άλλο εκτός του να σταθούμε στο πλάι των γονιών μας, να συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις τους και να καλέσουμε όλους τους μαθητές της περιοχής να παραβρεθούν στη νέα κινητοποίηση της Τετάρτης».

Αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες στο πλευρό των εργατών της ΛΑΡΚΟ

«Από το μέλλον και τη δουλειά των εργατών της ΛΑΡΚΟ εξαρτάται ολόκληρη σχεδόν η οικονομία της περιοχής», δηλώνει χαρακτηριστικά στον «Ριζοσπάστη» ο Παναγιώτης Καπουκίνης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μαρτίνου και γραμματέας της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ανατολικής Στερεάς.

Σημειώνει επίσης ότι «ως Σύλλογος στηρίζουμε από την πρώτη στιγμή τον αγώνα των εργαζομένων, συμμετέχοντας ενεργά στις κινητοποιήσεις τους. Για τη σημερινή μέρα πήραμε απόφαση να παραμείνουν τα καταστήματα κλειστά κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης», ενώ τονίζει ότι «οι καθυστερήσεις στις πληρωμές τόσο των μόνιμων εργαζομένων όσο και των εργολαβικών έχουν ήδη αφήσει τα σημάδια τους στην κίνηση των εμπορικών καταστημάτων και μια αρνητική εξέλιξη για τη ΛΑΡΚΟ θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο μαρασμό ολόκληρης της περιοχής. Σαν Σύλλογος καλούμε όλους τους συναδέλφους της περιοχής να αναλογιστούν την κατάσταση για το πρόβλημα και να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ».

«Αμα τελειώσει η ΛΑΡΚΟ, εκτός από τους εκατοντάδες εργαζόμενους, θα τελειώσουν μαζί της δεκάδες ακόμη επαγγελματίες που δραστηριοποιούμαστε στη γύρω περιοχή», συμπληρώνει χαρακτηριστικά ο Αρης, ιδιοκτήτης καταστήματος στον οικισμό της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, σημειώνοντας παράλληλα ότι «αυτό δεν αφορά τους επαγγελματίες σε Λάρυμνα και Μαρτίνο, αλλά αφορά ολόκληρη την περιοχή της Λοκρίδας, κάτι που φαίνεται ότι δεν το έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει καλά».

Ζωντανεύουν μνήμες από τη μεγάλη απεργία του 1977

«Η εικόνα που αντίκρισα σήμερα εδώ, με εργαζόμενους γονείς, μικρά παιδιά, γιαγιάδες και παππούδες, ήταν σαν να ξαναζωντάνεψαν στη μνήμη μου εικόνες από την παιδική μου ηλικία. Από τη μεγάλη και νικηφόρα απεργία του 1977, που την έζησα από κοντά, κοριτσάκι 8 χρόνων», δηλώνει χαρακτηριστικά η Βαγγελιώ Καρκάνη, κόρη παλιού εργαζομένου και συνδικαλιστή της ΛΑΡΚΟ.

Και προσθέτει: «Ημασταν εμείς τα παιδιά και οι μανάδες μας που μπαίναμε μπροστά στα λεωφορεία με τους απεργοσπάστες, στις κλούβες με τους αστυνομικούς, εικόνες που ποτέ δεν πρόκειται να σβήσουν από το μυαλό μου, όσα χρόνια και να περάσουν. Αν και πλέον δεν ζω στην περιοχή, θεωρώ καθήκον μου στη μνήμη του πατέρα μου, καθήκον μου απέναντι στους σημερινούς εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, να σταθώ στο πλευρό τους. Καθήκον απέναντι στη μάνα μου που ακόμα και τώρα δεν σταματά να εξιστορεί τα όσα έζησε εκείνες τις μέρες της μεγάλης απεργίας του 1977. Να μιλάει για την αλληλεγγύη που έδειξαν απέναντι στους απεργούς και τις οικογένειές τους οι κάτοικοι της γύρω περιοχής, αλλά και εργάτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Να μιλάει για το κυνηγητό που έζησε, για τότε που μαζί με άλλες γυναίκες έπεσαν από το γεφυράκι στη θάλασσα προκειμένου να γλιτώσουν το ξύλο και τη σύλληψη. Για τα συσσίτια που οργάνωναν όλες μαζί, με ό,τι φαγώσιμο μπορούσαν να συγκεντρώσουν ή τους έστελναν από τη γύρω περιοχή και από αλλού.

Σήμερα περπάτησα στα γνώριμα σοκάκια του οικισμού της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. Συνάντησα παλιούς γνωστούς. Χάρηκα με τις εικόνες που αντίκρισα στη συγκέντρωση. Θα κάνω ό,τι μπορώ να βρεθώ ξανά και την επόμενη φορά δίπλα στους εργάτες και απευθύνω κάλεσμα σε όλους όσοι μεγαλώσαμε στον οικισμό και τη γύρω περιοχή να εκφράσουμε την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας στον αγώνα που δίνουν οι σημερινοί εργαζόμενοι για το μέλλον της εταιρείας και για την ίδια τους τη ζωή».

Υποχρέωσή μας η έμπρακτη στήριξη

«Θεωρώ υποχρέωσή μου να στέκομαι δίπλα στους ανθρώπους και στα καλά και στα δύσκολα. Αυτές οι μέρες είναι δύσκολες για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, αλλά και γενικότερα για την κοινωνία της περιοχής. Θέλησα να βρεθώ σήμερα εδώ, αφουγκραζόμενος την αγωνία τους και να τους δείξω έμπρακτα τη στήριξή μου», τονίζει χαρακτηριστικά ο π. Ανδρέας, εφημέριος σε ενορία της περιοχής, ο οποίος στάθηκε ανάμεσα στους απεργούς της ΛΑΡΚΟ και στις οικογένειές τους στη χτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας. «Θα είμαι και αύριο εδώ, όπως θα είμαι και οπουδήποτε νιώθω ότι μπορώ να βοηθήσω με την παρουσία μου», συμπληρώνει.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιστρατεύει τους εκβιασμούς για... το καλό των εργαζομένων

Τους εκβιασμούς απέναντι στους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ επανέφερε ξανά χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, παρουσιάζοντας την τροπολογία - κόλαφο ως τροπολογία «σωτηρίας» τάχα της επιχείρησης με «τη διατήρηση του υγιούς ιστού της δραστηριότητας και την ανάληψή της από ιδιώτη επενδυτή, μέσα από μια διαδικασία που θα είναι γρήγορη, νομικά στιβαρή και συμβατή με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Αφού επικαλέστηκε τα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης, αποτέλεσμα της πολιτικής απαξίωσης της επιχείρησης που υλοποίησαν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έφτασε να ισχυριστεί πως η τροπολογία έχει «βασική επιδίωξη την προστασία των εργαζομένων - άρα την αποτροπή του σεναρίου της άτακτης χρεοκοπίας», επιστρατεύοντας τον εκβιασμό ότι είτε οι εργαζόμενοι θα δεχτούν την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και το χτύπημα των δικαιωμάτων τους, είτε στην επιχείρηση θα μπει λουκέτο.

Στο μεταξύ, χτες με απόφασή του το ΔΣ της ΔΕΗ (που αποτελεί και η ίδια μέτοχο στη ΛΑΡΚΟ) αποφάσισε τη συνέχιση της ηλεκτροδότησης της επιχείρησης, με την προϋπόθεση της έγκαιρης εξόφλησης των λογαριασμών εφεξής και «την υπογραφή σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με τον ειδικό διαχειριστή αμέσως μετά τον ορισμό του», απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προβεί σε διακοπή της ηλεκτροδότησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ