ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Φλεβάρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμάζει νομοσχέδιο καταστολής, ποινικοποίησης και προβοκάτσιας για το χτύπημα των κινητοποιήσεων του λαού

Eurokinissi

Περιορισμούς και εμπόδια κάθε είδους, διάλυση και απαγόρευση διαδηλώσεων, έως και ιδιώνυμα αδικήματα προβλέπει σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα (στην «Καθημερινή») το νομοσχέδιο - τερατούργημα καταστολής, ποινικοποίησης και αυθαιρεσίας που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση της ΝΔ, και το οποίο αναμένεται το επόμενο διάστημα να κατατεθεί στη Βουλή.

Μετά το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, που άρχισε με νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίστηκε από τη ΝΔ, τώρα στο στόχαστρο μπαίνουν οι διαδηλώσεις. Τα προσχήματα μάλιστα που αξιοποιεί όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση - περί «ταλαιπωρίας» και μειωμένου τζίρου των καταστημάτων από τις «μικρές διαδηλώσεις» και άλλα τέτοια - αποκαλύπτονται πλήρως από το φερόμενο ως σχέδιο, αφού ξεπροβάλλει η πραγματική ουσία, που βρίσκεται στην απαίτηση του κεφαλαίου να μπουν στον «γύψο» οι διαδηλώσεις και οι κινητοποιήσεις του λαού ενάντια στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σωρεία θολών και αόριστων προβλέψεων που η «ευρεία» ή ανάλογα με τις περιστάσεις ερμηνεία τους θα μπορεί να αξιοποιηθεί για τη διάλυση και την απαγόρευση διαδηλώσεων και την επιβολή ποινών φυλάκισης. Για παράδειγμα, προβλέπεται πως μια διαδήλωση μπορεί να απαγορευτεί αν «απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής σε ορισμένη περιοχή», σε αυτήν την περίπτωση μάλιστα προτείνονται «άλλες περιοχές κατάλληλες για την πραγματοποίηση της συνάθροισης». Επίσης, μπορεί να υπάρξει απαγόρευση αν «επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια».

Με το νομοσχέδιο μπορούν να επιβληθούν περιορισμοί σε διαδήλωση που πρόκειται να γίνει «εάν πιθανολογείται ότι η διεξαγωγή της θα διαταράξει δυσανάλογα την κοινωνικοοικονομική ζωή της συγκεκριμένης περιοχής». Για τον ίδιο λόγο μπορούν να επιβληθούν περιορισμοί και σε διαδηλώσεις που είναι σε εξέλιξη. Παρέχεται η δυνατότητα στις αστυνομικές αρχές να διαλύσουν μια διαδήλωση αν «πραγματοποιείται παρά την έκδοση απόφασης απαγόρευσης» και αν «συμμετέχοντες δεν συμμορφώνονται προς τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν». Για την απαγόρευση ή τον περιορισμό διαδηλώσεων «λαμβάνονται υπόψη ο εκτιμώμενος αριθμός συμμετεχόντων, η περιοχή πραγματοποίησής της, ο βαθμός επικινδυνότητας αυτής».

Με ιδιώνυμο αδίκημα απειλούνται όσοι δεν συμμορφωθούν στους περιορισμούς των διαδηλώσεων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται πως «όσοι μετέχουν σε δημόσια συνάθροιση, η οποία έχει απαγορευθεί νόμιμα με απόφαση της αρμόδιας αστυνομικής αρχής ή παρεμποδίζουν τη διεξαγωγή δημόσιας συνάθροισης, τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους». Με φυλάκιση μέχρι ενός έτους τιμωρούνται και «όσοι δεν συμμορφώνονται με τους περιορισμούς που επιβάλλει η παριστάμενη αστυνομική αρχή».

Οσον αφορά τη γνωστοποίηση της διαδήλωσης, ο οργανωτής της, ο οποίος πρέπει να... συνεργάζεται με την Αστυνομία, οφείλει να γνωστοποιήσει στην κατά τόπο Γενική Αστυνομική Διεύθυνση ή Διεύθυνση Αστυνομίας την πρόθεσή του να καλέσει το ευρύ κοινό ή ορισμένες κατηγορίες προσώπων ή αριθμό συγκεκριμένων ατόμων να συμμετάσχουν σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο. Η γνωστοποίηση γίνεται εγγράφως ή μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας της Ελληνικής Αστυνομίας, σαράντα οκτώ (48) ώρες τουλάχιστον πριν από την πραγματοποίηση της δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης. Αυθόρμητη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση που δεν έχει γνωστοποιηθεί κατά τα οριζόμενα στις προηγούμενες παραγράφους δύναται να επιτραπεί εφόσον δεν διαφαίνονται κίνδυνοι διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας ή σοβαρής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής. Στην περίπτωση αυτή η αρμόδια αστυνομική αρχή καλεί τους συμμετέχοντες να ορίσουν οργανωτή, ενώ δύναται να επιβάλει περιορισμούς. Ο οργανωτής της συνάθροισης συνεργάζεται άμεσα με την αστυνομική αρχή και ιδίως με τον αστυνομικό διαμεσολαβητή και συμμορφώνεται στις υποδείξεις τους, συνδράμοντας την προσπάθεια για την τήρηση της τάξης. Ορίζει επαρκή αριθμό ατόμων, τα οποία τον συνδράμουν στην περιφρούρηση της συνάθροισης.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Πράσινη» μπουλντόζα για τα νέα πεδία κερδοφορίας

Η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου στον τομέα της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος και η υλοποίηση των βασικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης της ΝΔ προς τους επιχειρηματικούς ομίλους απασχόλησαν τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, με τον αρμόδιο υπουργό, Κ. Χατζηδάκη.

Στη συνάντηση τονίστηκαν ιδιαίτερα οι βασικές δράσεις που πρέπει να ολοκληρώσει εντός του 2020 η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και αφορούν την άμεση προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα της Ενέργειας, την προώθηση του σχεδίου «απολιγνιτοποίησης» της χώρας, παρεμβάσεις που αφορούν τις χρήσεις γης και τον χωροταξικό σχεδιασμό, διαμόρφωση ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος στους τομείς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το άνοιγμα, με δυο λόγια, των νέων πεδίων κερδοφορίας για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια.

Πιο συγκεκριμένα, εντός του έτους η κυβέρνηση αποσκοπεί, στο πλαίσιο της «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της χώρας», να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή πλωτού τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη και να ολοκληρωθεί ο αγωγός TAP. Επίσης, να προχωρήσουν η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ στο 100% για τη ΔΕΠΑ Υποδομών και στο 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας και η ολοκλήρωση της «απελευθέρωσης» της εγχώριας αγοράς Ενέργειας με εφαρμογή του Μοντέλου Στόχου της ΕΕ (Target Model).

Προωθούνται επίσης η «απλοποίηση» του πλαισίου για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και παράλληλα η διευκόλυνση της αδειοδότησης των ΑΠΕ, με βασικό στοιχείο την κατάργηση της υποχρέωσης λήψης άδειας παραγωγής! Παράλληλα, η κυβέρνηση επιδιώκει μια συνολική αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τον χωροταξικό σχεδιασμό, με προφανή στόχο την πλήρη εναρμόνιση της χωρικής πολιτικής με τις επενδυτικές ανάγκες του κεφαλαίου. Αντίστοιχα προβλέπονται αλλαγές στον πολεοδομικό σχεδιασμό, ενώ ως τμήμα της συνολικότερης πολιτικής της κυβέρνησης στην αγορά γης θα πρέπει να ιδωθεί και η ανακοίνωση περί προώθησης μιας σειράς αστικών αναπλάσεων. Στο ίδιο κεφάλαιο εντάσσονται η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου αλλά και οι επερχόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις που εξαγγέλθηκαν για την επιτάχυνση του έργου και τη μερική κύρωση των δασικών χαρτών.

Το λεγόμενο σχέδιο της «απολιγνιτοποίησης» τέθηκε φυσικά επί τάπητος κατά τη διάρκεια της συνάντησης και σε σχέση με αυτό ανακοινώθηκε ότι η Ελλάδα θα διεκδικήσει κεφάλαια από τον λεγόμενο «Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης της ΕΕ», που παρά το παραπλανητικό όνομα καμία σχέση δεν θα έχουν με τις ανάγκες των εργαζομένων και συνολικά του λαού των συγκεκριμένων περιοχών, αλλά θα καταλήξουν στις «τσέπες» των «πράσινων» επενδυτών.

Αναμένονται επίσης νομοθετικές πρωτοβουλίες για την προώθηση των αρχών της «κυκλικής οικονομίας», όπου ανάμεσα σε άλλα προβλέπεται η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο κοινοτικών Οδηγιών που αφορούν την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης και συνολικά τη διαχείριση αποβλήτων, που αποτελούν άλλο ένα χρυσωρυχείο για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Τέλος, η κυβέρνηση ετοιμάζει συνολική νομοθετική παρέμβαση για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, μέσω της ρύθμισης της αγοράς, όπου ανάμεσα σε άλλα θα προβλέπει αλλαγές στην ίδρυση και λειτουργία υποδομών φόρτισης, ενώ θα παρέχει και φορολογικά κίνητρα για τη διείσδυση της τεχνολογίας στην εγχώρια αγορά.

Μέσα σε όλα έγινε και μια νύξη περί γρήγορης απορρόφησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της πυροπροστασίας και τις αναδασώσεις...

«Σημαντικό» χαρακτήρισε το έργο του υπουργείου ο Κυρ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ιδιαίτερα την «πολύ σημαντική πρόοδο» που έχει γίνει στη ΔΕΗ αλλά και την «κεντρική πολιτική απόφαση» για την προώθηση της «απολιγνιτοποίησης» στη χώρα. Σε ανάλογο ύφος ο Κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει, δηλαδή την ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων που αφορούν το υπουργείο στο οποίο προΐσταται και τόνισε ιδιαίτερα τα δύο μεγάλα, όπως είπε, νομοσχέδια που θα κατατεθούν το επόμενο διάστημα και αφορούν το περιβάλλον και τη χωροταξία.

ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Σύσκεψη σωματείων για τη ρύπανση και τη δυσοσμία από τα διυλιστήρια

Το σοβαρό πρόβλημα της ρύπανσης των ΕΛΠΕ στην ευρύτερη περιοχή του Θριασίου αναδεικνύει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής.

Με σύνθημα «ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ - ΜΑΣ ΚΟΒΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ! Δεν ανεχόμαστε άλλο τη ρύπανση και τη δυσοσμία των ΕΛΠΕ! Καμία σκέψη για επέκταση στο χώρο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ», το Σωματείο καλεί συνδικάτα, συλλόγους και άλλους μαζικούς φορείς της Ελευσίνας σε ανοιχτή σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στο ισόγειο του κτιρίου ΠΑΚΠΠΑ του δήμου Ελευσίνας (Παγκάλου και Κίμωνος).

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση να μην τολμήσει να φέρει για ψήφιση στη Βουλή αυτό το τερατούργημα

Σε σχόλιό του για το δημοσίευμα της «Καθημερινής» σχετικά με το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, που διέρρευσε στην εφημερίδα Καθημερινή, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα νομοσχέδιο καταστολής, αυθαιρεσίας, ποινικοποίησης και προβοκάτσιας, που φτάνει να παραβιάζει ακόμη κι αυτές τις διατάξεις του σημερινού Συντάγματος.

Οι ορισμοί του νομοσχεδίου για το τι θεωρείται συνάθροιση, σε συνδυασμό με την υποχρέωση γνωστοποίησης και τις γενικές διατυπώσεις περί "κινδύνου δημόσιας ασφάλειας" και "διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής", δίνουν τη δυνατότητα στις αστυνομικές αρχές να απαγορεύουν, να περιορίζουν και να καταστέλλουν κατά το δοκούν διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, ακόμη κι απλές διαμαρτυρίες μιας ομάδας ανθρώπων. Την ίδια στιγμή επιφυλάσσει βαριές ποινές, με ιδιώνυμο αδίκημα, σε όσους δεν συμμορφωθούν "προς τας υποδείξεις".

Καταρρέει η προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι δήθεν "στοχεύει τις ολιγομελείς συγκεντρώσεις που δημιουργούν προβλήματα". Στην ουσία, με αυτό το νομοσχέδιο, στοχεύει δυνητικά κάθε συγκέντρωση. Η κυβέρνηση να μην τολμήσει να φέρει για ψήφιση στη Βουλή αυτό το τερατούργημα, που πρέπει να καταδικαστεί από το σύνολο του λαού και της νεολαίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ