Τρίτη 18 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμάζει νομοσχέδιο καταστολής, ποινικοποίησης και προβοκάτσιας για το χτύπημα των κινητοποιήσεων του λαού

Eurokinissi

Περιορισμούς και εμπόδια κάθε είδους, διάλυση και απαγόρευση διαδηλώσεων, έως και ιδιώνυμα αδικήματα προβλέπει σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα (στην «Καθημερινή») το νομοσχέδιο - τερατούργημα καταστολής, ποινικοποίησης και αυθαιρεσίας που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση της ΝΔ, και το οποίο αναμένεται το επόμενο διάστημα να κατατεθεί στη Βουλή.

Μετά το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, που άρχισε με νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίστηκε από τη ΝΔ, τώρα στο στόχαστρο μπαίνουν οι διαδηλώσεις. Τα προσχήματα μάλιστα που αξιοποιεί όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση - περί «ταλαιπωρίας» και μειωμένου τζίρου των καταστημάτων από τις «μικρές διαδηλώσεις» και άλλα τέτοια - αποκαλύπτονται πλήρως από το φερόμενο ως σχέδιο, αφού ξεπροβάλλει η πραγματική ουσία, που βρίσκεται στην απαίτηση του κεφαλαίου να μπουν στον «γύψο» οι διαδηλώσεις και οι κινητοποιήσεις του λαού ενάντια στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σωρεία θολών και αόριστων προβλέψεων που η «ευρεία» ή ανάλογα με τις περιστάσεις ερμηνεία τους θα μπορεί να αξιοποιηθεί για τη διάλυση και την απαγόρευση διαδηλώσεων και την επιβολή ποινών φυλάκισης. Για παράδειγμα, προβλέπεται πως μια διαδήλωση μπορεί να απαγορευτεί αν «απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής σε ορισμένη περιοχή», σε αυτήν την περίπτωση μάλιστα προτείνονται «άλλες περιοχές κατάλληλες για την πραγματοποίηση της συνάθροισης». Επίσης, μπορεί να υπάρξει απαγόρευση αν «επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια».

Με το νομοσχέδιο μπορούν να επιβληθούν περιορισμοί σε διαδήλωση που πρόκειται να γίνει «εάν πιθανολογείται ότι η διεξαγωγή της θα διαταράξει δυσανάλογα την κοινωνικοοικονομική ζωή της συγκεκριμένης περιοχής». Για τον ίδιο λόγο μπορούν να επιβληθούν περιορισμοί και σε διαδηλώσεις που είναι σε εξέλιξη. Παρέχεται η δυνατότητα στις αστυνομικές αρχές να διαλύσουν μια διαδήλωση αν «πραγματοποιείται παρά την έκδοση απόφασης απαγόρευσης» και αν «συμμετέχοντες δεν συμμορφώνονται προς τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν». Για την απαγόρευση ή τον περιορισμό διαδηλώσεων «λαμβάνονται υπόψη ο εκτιμώμενος αριθμός συμμετεχόντων, η περιοχή πραγματοποίησής της, ο βαθμός επικινδυνότητας αυτής».

Με ιδιώνυμο αδίκημα απειλούνται όσοι δεν συμμορφωθούν στους περιορισμούς των διαδηλώσεων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται πως «όσοι μετέχουν σε δημόσια συνάθροιση, η οποία έχει απαγορευθεί νόμιμα με απόφαση της αρμόδιας αστυνομικής αρχής ή παρεμποδίζουν τη διεξαγωγή δημόσιας συνάθροισης, τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους». Με φυλάκιση μέχρι ενός έτους τιμωρούνται και «όσοι δεν συμμορφώνονται με τους περιορισμούς που επιβάλλει η παριστάμενη αστυνομική αρχή».

Οσον αφορά τη γνωστοποίηση της διαδήλωσης, ο οργανωτής της, ο οποίος πρέπει να... συνεργάζεται με την Αστυνομία, οφείλει να γνωστοποιήσει στην κατά τόπο Γενική Αστυνομική Διεύθυνση ή Διεύθυνση Αστυνομίας την πρόθεσή του να καλέσει το ευρύ κοινό ή ορισμένες κατηγορίες προσώπων ή αριθμό συγκεκριμένων ατόμων να συμμετάσχουν σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο. Η γνωστοποίηση γίνεται εγγράφως ή μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας της Ελληνικής Αστυνομίας, σαράντα οκτώ (48) ώρες τουλάχιστον πριν από την πραγματοποίηση της δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης. Αυθόρμητη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση που δεν έχει γνωστοποιηθεί κατά τα οριζόμενα στις προηγούμενες παραγράφους δύναται να επιτραπεί εφόσον δεν διαφαίνονται κίνδυνοι διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας ή σοβαρής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής. Στην περίπτωση αυτή η αρμόδια αστυνομική αρχή καλεί τους συμμετέχοντες να ορίσουν οργανωτή, ενώ δύναται να επιβάλει περιορισμούς. Ο οργανωτής της συνάθροισης συνεργάζεται άμεσα με την αστυνομική αρχή και ιδίως με τον αστυνομικό διαμεσολαβητή και συμμορφώνεται στις υποδείξεις τους, συνδράμοντας την προσπάθεια για την τήρηση της τάξης. Ορίζει επαρκή αριθμό ατόμων, τα οποία τον συνδράμουν στην περιφρούρηση της συνάθροισης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ