Τρίτη 18 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΑΒΑΛΑΣ
Χέρι χέρι καπιταλιστική ανάπτυξη και εμπλοκή

Με αφορμή τη συνάντηση του δημάρχου Καβάλας με τον πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη και τον σύμβουλο του εκτελεστικού διευθυντή της αμερικανικής κυβερνητικής υπηρεσίας αναπτυξιακής χρηματοδότησης (επισκέφτηκε την περασμένη βδομάδα Αλεξανδρούπολη και Καβάλα), η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Καβάλας σχολιάζει σε ανακοίνωσή της το αμερικανικό «ενδιαφέρον» για τα λιμάνια και την αποθήκη φυσικού αερίου της περιοχής.

«Το αμερικανικό ενδιαφέρον», αναφέρει η ανακοίνωση, «είναι αποκαλυπτικό για το πώς η περιβόητη "προσέλκυση επενδύσεων" πάει χέρι χέρι με τη βαθύτερη εμπλοκή στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς».

«Οι Αμερικάνοι δηλώνουν ότι τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας αποτελούν στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία για την ανάπτυξη των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα. Επιβεβαιώνουν δηλαδή ότι και το λιμάνι μας αποτελεί ορμητήριο για τους στρατιωτικούς σχεδιασμούς τους», σημειώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Σχολιάζοντας δε τις δηλώσεις του δημάρχου στους εκπροσώπους των Αμερικανών πως «η πλειοψηφία των Καβαλιωτών τάσσεται υπέρ των ιδιωτικών επενδύσεων», τονίζει πως ο ίδιος μεταφράζει την ανάγκη του λαού για δουλειά «εντελώς αυθαίρετα».

Αναφερόμενη στη συνέχεια στην πείρα του λαού της Καβάλας από την καπιταλιστική ανάπτυξη, σημειώνει μεταξύ άλλων το παράδειγμα των αγωγών φυσικού αερίου, «που περνάει από την αυλή μας αλλά τα σπίτια πολλών συμπολιτών μας παραμένουν παγωμένα το χειμώνα».

Και προσθέτει: «Ολοι οι προηγούμενοι "επενδυτές" είτε έφυγαν και άφησαν τα κουφάρια τους γιατί βρήκαν αλλού πώς να αυγατίσουν τα κέρδη τους (Βουλγαρία, Β. Μακεδονία, ασιατικές χώρες κ.α.) είτε θησαυρίζουν αφήνοντας τους εργαζόμενους να βουλιάζουν στη φτώχεια. Αυτό θα κάνουν και οι σημερινοί "επενδυτές", όταν θα έχουν ξεζουμίσει τους εργαζόμενους και τους φυσικούς πόρους, ρίχνοντας στο λαό λίγα ψίχουλα σε σχέση με το παντεσπάνι που οι ίδιοι θα φάνε. Στο τέλος πάλι θα φύγουν αφήνοντας συντρίμμια στους εργαζόμενους και στο φυσικό περιβάλλον».

Τέλος, η «Λαϊκή Συσπείρωση» χαρακτηρίζει τους επενδυτικούς σχεδιασμούς «ξένους με τις ανάγκες και τα συμφέροντα του λαού», καθώς προϋποθέτουν «χαμηλούς μισθούς, ευέλικτα ωράρια, απλήρωτες υπερωρίες, φοροαπαλλαγές για τους επενδυτές κ.ά.», και καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να βάλουν μπροστά τους δικούς τους σχεδιασμούς «για μια ζωή με δικαιώματα που σήμερα είναι εφικτό να γίνει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ