ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ
Στοιχισμένοι και με ορμή για τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια συνδιαχείρισης

Από τη συζήτηση της Τρίτης

Eurokinissi

Από τη συζήτηση της Τρίτης
Την «χωρίς δεύτερη κουβέντα» συστράτευση όλων των αστικών πολιτικών δυνάμεων στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια συνδιαχείρισης και συνεκμετάλλευσης που έχουν δρομολογηθεί με την Τουρκία ανέδειξε η συζήτηση που οργάνωσε την Τρίτη το Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), με θέμα «Μας συμφέρει η Χάγη;».

Υπερθεματίζοντας για την αξία της «νηφαλιότητας» στην ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και κατά του «εθνικού διχασμού» στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην ανάγκη η χώρα «να προετοιμαστεί κατάλληλα» για την κλιμάκωση των παζαριών με την Τουρκία τα οποία είναι μπροστά, με όπλα «μια ενεργητική πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» και τις «συμμαχίες μας», δηλαδή με τη βαθύτερη εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, αυτά τα ίδια που επιβάλλουν και τους «επώδυνους συμβιβασμούς» σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, πρώην πρωθυπουργός, πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, είπε ότι πρέπει «να αναρωτηθούμε αν είναι προς όφελός μας η οικοδόμηση μιας σχέσης» με την Τουρκία «όπου, αν όχι σύμμαχοι, και χωρίς να ξεχνάμε την ιστορία μας, μπορούμε να κάνουμε βήματα μπροστά (...) αξιολογώντας και την όποια σύγκλιση συμφερόντων σε σχέση με την ανάπτυξη, το περιβάλλον, την Ενέργεια, τον Τουρισμό και πολλά άλλα». Πρόσθεσε ότι «η προσφυγή στη Χάγη είναι ένα από τα εργαλεία που διαθέτει η εξωτερική μας πολιτική» και τα οποία «πρέπει να αξιολογούνται σε σχέση με την εκάστοτε διεθνή και περιφερειακή συγκυρία», εξέφρασε δε την προσδοκία «η Τουρκία να κάνει τις επιλογές της, καθώς βρισκόμαστε σε ένα σημείο που η καλλιέργεια έντασης με την Ελλάδα μπορεί τελικά να αποβεί ιδιαίτερα αντιπαραγωγική για την ίδια».

Η πρώην ΥΠΕΞ και βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, εστίασε μεταξύ άλλων στην ανάγκη η Ελλάδα να διασφαλίσει την «πρωτοβουλία των κινήσεων», υποστηρίζοντας ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε οι τρίτοι να μας επιβάλουν να κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτό είναι το συμφέρον της Ελλάδας» αλλά και ότι «οι καθαρές κουβέντες με τους Τούρκους μπορούν μόνο να ωφελήσουν». Στάθηκε ειδικά στο ρόλο που έχει το Κυπριακό στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σημειώνοντας πως «πρέπει να λέμε τα πράγματα όπως είναι» και πως «διαχρονικά, κάθε πρόταση που έρχεται για το Κυπριακό ήταν χειρότερη από αυτή που είχαμε απορρίψει». Εκτίμησε δε ότι μετά τις «εκλογές» της άνοιξης στο ψευδοκράτος «θα υπάρξει παράθυρο ευκαιρίας» για λύση, καταλήγοντας ότι «τα γεγονότα μετά θα τρέξουν με πολύ διαφορετική δυναμική» και ότι δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για λύση.

Ο πρώην ΥΠΕΞ και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος, σε μήνυμά του υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να συμφωνήσει σε μία λύση «αμοιβαία επωφελή και για τις δύο πλευρές» αν αντιληφθεί ότι η σημερινή της στάση «υποβαθμίζει τη διεθνή διπλωματική θέση της» και κινδυνεύει να δημιουργήσει μια κατάσταση «στην οποία θα αποκλειστεί από την ενεργειακή εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου». Χαρακτήρισε το «Φόρουμ για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο» - το οποίο φέρει τη σφραγίδα ΗΠΑ και ΕΕ - «εμβληματική επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας», εκφράζοντας ικανοποίηση επειδή «έχει την αναγνώριση» δυνάμεων όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ιταλία, και επειδή καταξιώνεται ως «στρατηγικό μέσο όχι απλώς για την οικονομική εκμετάλλευση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων της περιοχής, αλλά και για την πολιτική σταθεροποίηση της περιοχής».

Κατέληξε ότι «η μόνη ρεαλιστική προοπτική επίλυσης της διαφοράς πρέπει να αποδέχεται την ένταξη της άλλης πλευράς στην ενεργειακή εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου, με προϋπόθεση το σεβασμό των κανόνων του Δικαίου της Θάλασσας, σε συνδυασμό με αποφασιστική, ενεργητική δική μας πολιτική σε όλα τα επίπεδα ούτως ώστε η Τουρκία να έχει πλήρη συνείδηση ότι μόνο έτσι μπορεί να κερδίσει και ότι αντίθετη πολιτική της θα την οδηγήσει σε υποβάθμιση της διεθνούς θέσης της και σε κίνδυνο να αποκλειστεί εντελώς από τα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου».

Τέλος, ο ομότιμος καθηγητής Χρήστος Ροζάκης, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, είπε ότι «είναι απαραίτητος ο διάλογος για τη διατήρηση της ειρήνης». Αναφερόμενος στον τρόπο που πρέπει να κινηθεί η Αθήνα ανέφερε ότι «σε περίπτωση στενότητας της θάλασσας η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ κρίνεται στη βάση της μέσης γραμμής», ενώ αναφέρθηκε και σε «αμαρτήματα» - όπως είπε - της χώρας μας, όπως το να θεωρεί ότι «θα έχει ΑΟΖ έως την Κύπρο».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Ορκοι πίστης» στην ΕΕ και στα ευρωατλαντικά σχέδια στα Βαλκάνια

«Ορκους πίστης» στην ιμπεριαλιστική συμμαχία της ΕΕ και στα σχέδιά της έδωσε ξανά χτες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, κατά την ομιλία του σε ημερίδα στη Γαλλική Γερουσία για τη διεύρυνση της ΕΕ.

Ο πρώην πρωθυπουργός, κάνοντας αναδρομή σε ιστορικούς σταθμούς από τον Εμφύλιο έως και μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές, εξήρε τη σημασία της ένταξης της αστικής τάξης στην ιμπεριαλιστική ένωση, όσο και της στρατηγικής της στην περιοχή σημειώνοντας στο πλαίσιο αυτό πως η Ελλάδα, δηλαδή η αστική τάξη, «ήταν πάντα ενεργός υποστηρικτής της ενίσχυσης των σχέσεων Ανατολής - Δύσης και στη συνέχεια υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων».

Δεν παρέλειψε - επιβεβαιώνοντας ότι «το κράτος έχει συνέχεια» όταν πρόκειται για στρατηγικές επιλογές της αστικής τάξης - να αναφερθεί στη «διαχρονική» συνεισφορά των αστικών κυβερνήσεων στους στόχους της ΕΕ στην περιοχή, ξεχωρίζοντας ιδιαίτερα το 2003, οπότε «με πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας υπεγράφη η Ατζέντα της Θεσσαλονίκης, σηματοδοτώντας την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης για όλες τις βαλκανικές χώρες», αλλά και το 2018, που η υπογραφή της ευρωατλαντικής Συμφωνίας των Πρεσπών «έδωσε νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων».

Αναδεικνύοντας το τι αφορά η «προοπτική» αυτή, χαρακτήρισε αναγκαία τη διεύρυνση της ΕΕ σε μια εποχή «αποδυνάμωσης της Δύσης» και ενίσχυσης του «οικονομικού και γεωπολιτικού ανταγωνισμού από ισχυρές δυνάμεις της Ανατολής», ενώ, με εμφανές «άγχος», εξήγησε πως η ΕΕ «δεν μπορεί να είναι ένας ισχυρός γεωπολιτικός παράγοντας σε διεθνές επίπεδο, παρά μόνον εάν είναι ένας αξιόπιστος παράγοντας στη δική της γειτονιά», ούτε μπορεί να «στηρίξει την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη στο Ιράκ ή στο Αφγανιστάν ή στο Μάλι ή ακόμα και στην Ουκρανία», εάν δεν μπορεί «να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις για στήριξη των ευρωπαϊκών προς ένταξη χωρών».

Προειδοποίησε, μάλιστα, πως η ακύρωση ή ακόμα και η αναβολή της διεύρυνσης θα έχει σοβαρές συνέπειες στη σταθερότητα της περιοχής, ενώ θα ενισχύσει την επιρροή τρίτων, όπως η Ρωσία, η Τουρκία και οι χώρες του Κόλπου, και θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για παρόμοιες διευθετήσεις μελλοντικά, όπως για το Κοσσυφοπέδιο.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρώην πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τα παζάρια με επίκεντρο τη διεύρυνση και τη νέα μεθοδολογία που προτάθηκε απ' την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να καμφθούν οι ενστάσεις της Γαλλίας, λέγοντας πως «είναι θετικό το γεγονός ότι συζητείται μια νέα μεθοδολογία προκειμένου να ευθυγραμμιστεί και να βελτιωθεί η διαδικασία ένταξης», αφού σε κάθε περίπτωση ο στόχος είναι κοινός, η «διασφάλιση πολιτικής σταθερότητας, πετυχημένων μεταρρυθμίσεων και βιώσιμης οικονομικής προόδου».

ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκεντρώσεις για τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή

Το Σάββατο 22 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., η ΚΟ Κυψέλης (Αθήνα) καλεί σε εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο (Καλογερά 18), με ομιλητή τον Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνο, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 23 Φλεβάρη:

-- Στις 6.30 μ.μ., οι ΚΟ Δάφνης - Υμηττού Αττικής καλούν σε εκδήλωση στην αίθουσα του δημαρχείου Υμηττού. Θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 11 π.μ., η ΚΟΒ Ωρωπού καλεί σε εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Νέων Παλατιών (Μαρμαρά 31). Θα μιλήσει ο Θοδωρής Σκολαρίκος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 11 π.μ., η ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών Αττικής καλεί σε συγκέντρωση στο Πολυδύναμο Κέντρο του 7ου Διαμερίσματος (Πανόρμου 59, Αμπελόκηποι, πλησίον μετρό). Θα μιλήσει ο Γιώργος Κρητικός, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Τη Δευτέρα 24 Φλεβάρη:

-- Στις 7 μ.μ., η ΤΟ Νοτίων της ΚΟ Αττικής καλεί σε συγκέντρωση στην Καλλιθέα (δημοτικός κινηματογράφος «ΚΑΛΥΨΩ», Γρηγορίου Λαμπράκη 9 & Καλυψούς). Θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ.

Την Τρίτη 25 Φλεβάρη:

-- Στις 6.30 μ.μ., η ΚΟΒ Μεταμόρφωσης καλεί σε εκδήλωση, στο Α' ΚΑΠΗ Μεταμόρφωσης (Κ. Βάρναλη 34). Θα μιλήσει η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Την Τετάρτη 26 Φλεβάρη:

-- Στις 7 μ.μ., η ΤΟ Νοτίων της ΚΟ Αττικής καλεί σε συγκέντρωση στον Αγ. Δημήτριο (Δημοτικό Θέατρο «Μ. Μερκούρη», Αγ. Δημητρίου 55, δημαρχείο). Θα μιλήσει ο Σπύρος Μπότσης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Για μπίζνες και «ασφάλεια» και με τα ΗΑΕ

Συνάντηση εργασίας του λεγόμενου Φόρουμ Διευρυμένης Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έγινε χτες στην Αθήνα, σε συνέχεια της επίσκεψης Μητσοτάκη στα ΗΑΕ αρχές Φλεβάρη.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΗΑΕ, υπουργό Επικρατείας Σουλτάν Αχμέντ Αλ Τζαμπέρ. Ακολούθησαν συναντήσεις υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης με τα 30 μέλη της αντιπροσωπείας των ΗΑΕ, για θέματα από την οικονομία και τις «επενδύσεις» έως την «άμυνα», την Ενέργεια, το περιβάλλον, τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό. Συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης. Αντίστοιχα, παρόντα ήταν κυβερνητικά στελέχη των ΗΑΕ στους τομείς της Ενέργειας, της Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Τουρισμού και της Γεωργίας.

Στην κοινή ανακοίνωση των δύο κυβερνήσεων τονίζεται ότι συζητήθηκαν «ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η Διευρυμένη Στρατηγική Συνεργασία των δύο χωρών, η ενίσχυση των διμερών σχέσεων και οι περιφερειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή». Οτι ο Κυρ. Μητσοτάκης χαιρέτισε την πραγματοποίηση του Φόρουμ, χαρακτηρίζοντάς το «εξαιρετική βάση για την αμοιβαία επωφελή οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, με έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων και την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς».

Από την πλευρά του ο Αλ Τζαμπέρ σημείωσε πως ΗΑΕ και Ελλάδα «μοιράζονται ένα κοινό όραμα που έχει ως στόχο την ευημερία, την ασφάλεια και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή» και πως «τόσο η Ελλάδα όσο και τα ΗΑΕ είναι σύμμαχες χώρες στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας και κάθε μορφής εξτρεμισμού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ