ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Φλεβάρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ» ΕΛΛΑΔΑΣ - ΓΑΛΛΙΑΣ
«Πλώρη» για βαθύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια από Αφρική έως Μέση Ανατολή

Από τη χτεσινή συνάντηση

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση
Η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και συνολικά του λαού ακόμα βαθύτερα στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, σε όλο το «τόξο» από την Αφρική μέχρι τη Μέση Ανατολή, επιβεβαιώθηκε χτες στις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί με τον Ελληνα ομόλογό της Ν. Παναγιωτόπουλο και τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων βρέθηκε η πρόσφατη απόφαση Μητσοτάκη - Μακρόν για την εγκαθίδρυση μέχρι τέλη Ιούνη μιας «Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ασφαλείας» μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.

Στις δηλώσεις τους κατόπιν, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας σημείωσε πως οι κύριοι άξονες της Συμφωνίας αυτής «θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις, αυξημένη ναυτική παρουσία του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή, κοινές στρατιωτικές δραστηριότητες ναυτικών και χερσαίων δυνάμεων και ενισχυμένη, αμοιβαίως επωφελή βιομηχανική συνεργασία».

Ενδεικτική για το πώς μεταφράζονται αυτά ήταν η αναφορά και των δύο υπουργών στη συμμετοχή των ελληνικών φρεγατών «Σπέτσαι» και, μετά, «Ψαρά», στην αεροναυτική δύναμη συνοδείας του αεροπλανοφόρου «Σαρλ Ντε Γκολ».

Ο μεν Παναγιωτόπουλος σημείωσε πως η αποστολή αυτή «επιβεβαιώνει τις δυνατότητες συνεργασίας των ευρωπαϊκών κρατών για "προβολή ισχύος" στην περιοχή της Μεσόγειου». Ενώ η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας, η οποία «φόρα παρτίδα» έθεσε το ζήτημα ότι η παρουσία του αεροπλανοφόρου εντάσσεται στο πλαίσιο του «Διεθνούς Συνασπισμού» που με πρόσχημα το «Ισλαμικό Κράτος» βάζει στο στόχαστρο το Ιράν, όπως και την παρουσία Ρωσίας και Κίνας στην περιοχή, σημείωσε πως «η ναυτική συνεργασία θα συνεχιστεί και, σύμφωνα με την επιθυμία του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Γαλλία σκοπεύει να ενισχύσει τη ναυτική της παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ προανήγγειλε ότι «η συνεργασία θα επεκταθεί και στον εναέριο χώρο», επιβεβαιώνοντας την παρουσία γαλλικών αεροσκαφών «Rafale» στην Ελλάδα, τον ερχόμενο Μάη, στο πλαίσιο της άσκησης «Ηνίοχος 2020».

Στην υποσαχάρια Αφρική...

Παραπέρα, αποτυπώνοντας ότι η «Στρατηγική Σχέση» σηματοδοτεί για τα συμφέροντα του κεφαλαίου «διεύρυνση» της επικίνδυνης εμπλοκής, η Παρλί τόνισε: «Στο πλαίσιο αυτής της επιχειρησιακής συνεργασίας, ζήτησα από τον Ελληνα ομόλογό μου να εξετάσει τη συστράτευση, σε σημαντικό επίπεδο, των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων επί του εδάφους, στο Σαχέλ (σ.σ. υποσαχάρια Αφρική) για την καταπολέμηση της τρομοκρατικής απειλής και την εξουδετέρωση όσο το δυνατόν μακρύτερα των λαθρεμπορίων, χωρίς να περιμένουμε να φτάσουν στις ακτές της Μεσογείου. Η απαιτητική αυτή δέσμευση θα προσφέρει μεγάλη επιχειρησιακή εμπειρία και μεγαλύτερη διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων». Εκανε έτσι σαφές ότι μιλά για μάχιμα τμήματα που θα εμπλακούν σε επιχειρήσεις πρώτης γραμμής.

Αλλωστε, αρμόδιοι παράγοντες ξεκαθάρισαν στον «Ριζοσπάστη» ότι η Γαλλίδα υπουργός δεν αναφερόταν απλώς σε παρατηρητές, θεωρώντας οι ίδιοι κάτι παραπάνω από βέβαιη την αποστολή χερσαίων ενόπλων τμημάτων, και ενώ - θυμίζουμε - την περασμένη βδομάδα ο υπουργός Αμυνας στη Βουλή άφηνε ορθάνοιχτο ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

...και ακόμα παραπέρα...

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν και «για την προοπτική εξέλιξης των Ευρωπαϊκών Αμυντικών Πρωτοβουλιών και τη συμμετοχή των χωρών μας σε αυτές, με ιδιαίτερη έμφαση στη "Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (Permanent Structured Cooperation - PESCO)"», για την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί και «αυτοτελώς» στις ανάγκες αντιπαράθεσης με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Συζήτησαν επίσης για τη «γαλλικής έμπνευσης "Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επέμβασης (European Intervention Initiative - EI2)", της οποίας θέλουμε να γίνουμε κι εμείς ενεργό μέλος», είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, για τη νέα στρατιωτική δομή που στήθηκε το 2018 ώστε να παρακάμπτει την ανάγκη επίτευξης «ομοφωνίας» μεταξύ των 28 κρατών - μελών. Η δε Παρλί τόνισε ότι «η υποψηφιότητα της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Παρέμβασης εξετάζεται με ενδιαφέρον από τη Γαλλία και από το Κολλέγιο των κρατών - μελών της Πρωτοβουλίας».

Παραπέρα, η Γαλλίδα υπουργός προσδιόρισε ότι η διμερής «συνεργασία» «θα υλοποιηθεί επίσης στον τομέα των ικανοτήτων». Προς τούτο εξέφρασε την «πίστη» της ότι «οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβρη θα καταλήξουν στην απόκτηση από την Ελλάδα δύο φρεγατών "Belharra"», τονίζοντας ιδιαίτερα ότι αυτά τα πλοία «θα επιτρέψουν στην Ελλάδα (...) να αναπτύξει μια μοναδική στο είδος της διαλειτουργικότητα με το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό που θα διαθέτει τις ίδιες φρεγάτες», κάνοντας και εδώ καθαρό - μέσα από την επίκληση της ...διαλειτουργικότητας - ότι οι Γάλλοι επιθυμούν πλοία διαθέσιμα για κοινές επιχειρήσεις με τα δικά τους.

...για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Ολα σημαίνουν αναπτύξεις δυνάμεων όπου Γης για τα συμφέροντα και τις μπίζνες του κεφαλαίου. Οπως είπε και ο Παναγιωτόπουλος, σε άλλο σημείο των τοποθετήσεών του, «η κατίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας σε οποιαδήποτε περιοχή - και στην περιοχή μας - είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξουν οικονομική ανάπτυξη και ευημερία στην οικονομία».

Η Παρλί, άλλωστε, δίνοντας και τη βάση των λυκοφιλιών του κεφαλαίου, στη διαδικασία των ερωτήσεων πρόσθεσε ότι «η ποιότητα και η ένταση» των διμερών σχέσεων «ενισχύεται από τις εντάσεις που υπάρχουν σε ορισμένες ζώνες όπου έχουμε κοινά συμφέροντα, δηλαδή της Ανατολικής Μεσογείου», ενώ θύμισε πως την προηγούμενη βδομάδα επισκέφτηκε τη Λευκωσία και προτίθεται σύντομα να επισκεφτεί και την Αίγυπτο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ερωτηθείσα ποια θα είναι η αντίδραση της Γαλλίας σε μια ενδεχόμενη τουρκική πρόκληση μέσω θερμού επεισοδίου ή με απόπειρα γεώτρησης σε περιοχές νότια της Κρήτης ή σε «οικόπεδα» της κυπριακής ΑΟΖ όπου έχουν συμφέροντα τα γαλλικά μονοπώλια, απάντησε ότι «η Γαλλία είναι προσηλωμένη στο σεβασμό των διεθνών κανόνων» και «προσηλωμένη στο σεβασμό της ελευθερίας πλεύσης», και γι' αυτό «μαζί με άλλες χώρες θέλησε να παρίσταται εγγύς αυτών των ΑΟΖ, για να δείξει την προσήλωσή της στο σεβασμό των διεθνών κανόνων και στην ελευθερία πλεύσης, και να δείξουμε και μία παρουσία, που θα είναι αποτρεπτική παρουσία».

Βάζοντας δε και ένα νέο σχήμα σώρευσης πολεμικών μέσων στην περιοχή, εμφανίστηκε βέβαιη ότι η Γαλλία θα συνεχίσει «αυτήν την παρουσία συμπληρωματικά με άλλες χώρες. Σκέφτομαι συγκεκριμένα την Κύπρο, σκέφτομαι την Ιταλία (σ.σ. έχει και αυτή δικαιώματα γεώτρησης σε κυπριακά "οικόπεδα"), αναφερθήκαμε επίσης και στη συμμετοχή - γιατί όχι; - της Ελλάδας, αλλά αυτό μένει ακόμα να συζητηθεί, γιατί πιστεύουμε ότι αυτές οι ΑΟΖ πρέπει να προστατευτούν».

Πλοία απλωμένα από Σικελία μέχρι Λίβανο

Σημειωτέον, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η φρεγάτα «Ψαρά» και το γαλλικό αεροπλανοφόρο ξεκινούν σήμερα από Λάρνακα με πορεία προς δυτικά. Η ελληνική φρεγάτα θα συνοδέψει τους Γάλλους μέχρι τα δυτικά της Κρήτης (θα γίνει εκεί και συνεκπαίδευση με την Πολεμική Αεροπορία), από όπου εκείνοι θα συνεχίσουν την πορεία τους δυτικότερα.

Στην Ανατ. Μεσόγειο και εκτός συνόρων μένει ωστόσο σταθερά άλλο ελληνικό πλοίο. Η φρεγάτα «Κουντουριώτης» παρέλαβε χτες από τη «Ναβαρίνον» στο πλαίσιο της αποστολής τους στην επιχείρηση UNIFIL, που με «καπέλο» ΟΗΕ επιτηρεί την ευρύτερη περιοχή στα ανοιχτά του Λιβάνου.

Παραπέρα, άλλη φρεγάτα, η «Αιγαίον», μαζί με το υποβρύχιο «Κατσώνης», μετέχουν στη μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ «Dynamic Manta 2020», που ξεκίνησε χτες, προβλέπεται να διαρκέσει έως τις 6/3 και απλώνεται ανατολικά της Σικελίας, στην Αδριατική και στις παρυφές του Ιονίου. Μετέχουν αεροναυτικές δυνάμεις από Τουρκία, Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Βρετανία και ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» «οι τουρκική ναυτική δύναμη, με τα περισσότερα από 10 πολεμικά πλοία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Ανατολικής και Κεντρικής Μεσογείου, είναι μία από τις στρατιωτικές δυνάμεις που συμβάλλουν περισσότερο στην άσκηση του ΝΑΤΟ».

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με πυξίδα την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση»

Την επιτάχυνση των σχεδίων για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Βαλκανίων, ενόψει και της Διάσκεψης Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων τον ερχόμενο Μάη, με την Ελλάδα σε ρόλο «μεντεσέ» για την υλοποίηση του σχεδιασμού ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σηματοδότησε η Διάσκεψη των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Στη Διάσκεψη συμμετείχαν υπουργοί Εξωτερικών από όλες τις χώρες των Βαλκανίων και από το προτεκτοράτο του Κοσόβου, καθώς και τις χώρες που συμμετέχουν σε σημαντικές «πρωτοβουλίες» στην περιοχή (Adriatic Ionian Initiative και SEECP), όπως επίσης και η γενική γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Χ. Σμιντ, και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δίνοντας το στίγμα των χτεσινών διαβουλεύσεων ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μίλησε για διπλωματική πρωτοβουλία με σκοπό να αποτελέσει «εκ νέου σημείο αναφοράς προετοιμασίας του δρόμου για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Βαλκανίων», διαδικασία που, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, αποτελεί για την ΕΕ «στρατηγική επένδυση υπό τη σκιά διαρκώς αυξανόμενων περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων».

Μεταξύ άλλων στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε η νέα πρόταση της Κομισιόν σχετικά με την τροποποίηση της μεθοδολογίας για τη «διεύρυνση» της ΕΕ, ενώ εκφράστηκε η αισιοδοξία πως Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία θα συνεχίσουν «τον κοινό βηματισμό» προσβλέποντας στην ανακοίνωση της ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον ερχόμενο Μάρτη, προσθέτοντας πως αν και ο σκοπός είναι οι δύο χώρες να ενταχθούν μαζί στην ΕΕ απαιτούνται μεγαλύτερα βήματα ιδίως από την αλβανική πλευρά.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο σημείωσε ότι οι χώρες των Δ. Βαλκανίων πρέπει να υλοποιήσουν τις απαραίτητες «μεταρρυθμίσεις», αλλά και η ΕΕ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ενώ πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών μίλησε για «αυξημένη ευθύνη» που έχει η χώρα μας απέναντι στη διαδικασία ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, παρουσιάζοντας τη Θεσσαλονίκη ως έναν «ουσιώδη κρίκο (...) γεωστρατηγικά, πολιτικά, οικονομικά» για την προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών και των «πρότζεκτ» του κεφαλαίου στην περιοχή.

Συνάντηση Δένδια - Γκουτέρες

Με τον γγ του ΟΗΕ, A. Γκουτέρες, συναντήθηκε χτες το απόγευμα στη Γενεύη ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωνε κατόπιν ότι με το γγ του ΟΗΕ συζήτησαν σχετικά και «με την προσπάθεια πολιτικής επίλυσης της Λιβυκής κρίσης, υπό τον Ειδικό Εκπρόσωπο του κ. Γενικού Γραμματέα» τονίζοντας ότι «η Ελλάδα, ως χώρα γειτονική της Λιβύης, άμεσα επηρεαζόμενη από τις εξελίξεις εκεί και ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή, έχει και ρόλο και λόγο ως προς την κατάσταση στη Λιβύη. Εξελίξεις που συμπεριλαμβάνουν παράνομες ενέργειες που υποδαυλίζουν τη σύρραξη και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή». Ολα αυτά κι ενώ επίκειται η πρωτοκόλληση από τις νομικές υπηρεσίες του ΟΗΕ των χαρτών με ΑΟΖ που περιλαμβάνει το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, την οποία η κυβέρνηση σπεύδει να υποβαθμίσει λέγοντας ότι είναι «τυπική διαδικασία», δίχως «κανένα νομικό αποτέλεσμα».

Συζητήσαν επίσης και για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, με τον Ν. Δένδια να σημειώνει ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει «σταθερά τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ για επανεκκίνηση των συνομιλιών με στόχο μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των σχετικών αποφάσεων του ΣΑΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ