Τρίτη 25 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με πυξίδα την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση»

Την επιτάχυνση των σχεδίων για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Βαλκανίων, ενόψει και της Διάσκεψης Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων τον ερχόμενο Μάη, με την Ελλάδα σε ρόλο «μεντεσέ» για την υλοποίηση του σχεδιασμού ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σηματοδότησε η Διάσκεψη των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Στη Διάσκεψη συμμετείχαν υπουργοί Εξωτερικών από όλες τις χώρες των Βαλκανίων και από το προτεκτοράτο του Κοσόβου, καθώς και τις χώρες που συμμετέχουν σε σημαντικές «πρωτοβουλίες» στην περιοχή (Adriatic Ionian Initiative και SEECP), όπως επίσης και η γενική γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Χ. Σμιντ, και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δίνοντας το στίγμα των χτεσινών διαβουλεύσεων ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μίλησε για διπλωματική πρωτοβουλία με σκοπό να αποτελέσει «εκ νέου σημείο αναφοράς προετοιμασίας του δρόμου για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Βαλκανίων», διαδικασία που, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, αποτελεί για την ΕΕ «στρατηγική επένδυση υπό τη σκιά διαρκώς αυξανόμενων περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων».

Μεταξύ άλλων στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε η νέα πρόταση της Κομισιόν σχετικά με την τροποποίηση της μεθοδολογίας για τη «διεύρυνση» της ΕΕ, ενώ εκφράστηκε η αισιοδοξία πως Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία θα συνεχίσουν «τον κοινό βηματισμό» προσβλέποντας στην ανακοίνωση της ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον ερχόμενο Μάρτη, προσθέτοντας πως αν και ο σκοπός είναι οι δύο χώρες να ενταχθούν μαζί στην ΕΕ απαιτούνται μεγαλύτερα βήματα ιδίως από την αλβανική πλευρά.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο σημείωσε ότι οι χώρες των Δ. Βαλκανίων πρέπει να υλοποιήσουν τις απαραίτητες «μεταρρυθμίσεις», αλλά και η ΕΕ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ενώ πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών μίλησε για «αυξημένη ευθύνη» που έχει η χώρα μας απέναντι στη διαδικασία ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, παρουσιάζοντας τη Θεσσαλονίκη ως έναν «ουσιώδη κρίκο (...) γεωστρατηγικά, πολιτικά, οικονομικά» για την προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών και των «πρότζεκτ» του κεφαλαίου στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ