Τρίτη 25 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ «NOVARTIS»
Απαράδεκτες διαδικασίες που οδηγούν σε «κουκούλωμα»

Αποχώρησε το ΚΚΕ για να μη νομιμοποιήσει τη διαδικασία

Eurokinissi

Αποχώρησε χτες το ΚΚΕ από τις εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής που διερευνά το ρόλο του Δ. Παπαγγελόπουλου στη «Novartis», αρνούμενο να νομιμοποιήσει τη συμπαιγνία που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ και η οποία αφορά την αξιοποίηση διαδικασιών τέτοιων που παρεμποδίζουν την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης του σκανδάλου, ενώ ανοίγουν - με βάση τα όσα προβλέπονται και στις σχετικές διατάξεις του «τρομονόμου» - επικίνδυνους δρόμους.

Τέτοια διαδικασία είναι η κατάθεση των «προστατευόμενων» μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικ. Κελέση», που άρχισε χτες το απόγευμα στην Επιτροπή. Οι μάρτυρες καταθέτουν στην Επιτροπή μέσα από κλειστή αίθουσα της ΓΑΔΑ, δηλαδή χωρίς να τους βλέπει κανείς, με ηλεκτρονικά τεχνικά μέσα που τους εξασφαλίζουν την αλλοίωση της φωνής τους κ.ο.κ.

Ο τρόπος αυτός κατάθεσης των μαρτύρων είναι η απόφαση που πήραν από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, τα οποία αφού επιδόθηκαν επί μέρες σε έναν αποπροσανατολιστικό καβγά, τελικά απέρριψαν μαζί την πρόταση του ΚΚΕ για κατάθεση των μαρτύρων αυτών με τη φυσική τους παρουσία και το ονοματεπώνυμό τους, όπως όλοι οι μάρτυρες, ώστε να γνωρίζει κανείς με τι έχει να κάνει και να αναλαμβάνουν οι ίδιοι την ευθύνη των καταθέσεών τους, όπως και για να μη νομιμοποιηθεί η απαράδεκτη διαδικασία των «κουκουλοφόρων» μαρτύρων, διευκρινίζοντας παράλληλα πως το κράτος μπορεί να προστατεύσει ουσιαστικά τους μάρτυρες και αποτελεσματικότερα σε καθεστώς δημοσιότητας και όχι στο σημερινό απαράδεκτο καθεστώς.

Την αποχώρηση του ΚΚΕ ανακοίνωσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος και μέλος της Επιτροπής, στη διάρκεια συνεδρίασης που έγινε χτες το πρωί, ως προετοιμασία για την εξέταση των «προστατευόμενων» μαρτύρων.

Αμέσως μετά η η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έκανε την εξής γραπτή δήλωση:

«Το ΚΚΕ από την αρχή συμμετείχε, ανελλιπώς, στις εργασίες της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης και με την υπεύθυνη στάση του στις παρεμβάσεις και τις ερωτήσεις προς τους μάρτυρες επεδίωξε την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και του σκανδάλου της "Novartis". Από την αρχή ανέδειξε την ανάγκη να εξεταστούν όλα τα στοιχεία και οι μάρτυρες, ιδίως οι ανώνυμοι, οι λεγόμενοι "προστατευόμενοι", που είναι και οι πλέον ουσιώδεις μάρτυρες της υπόθεσης. Να εξεταστούν χωρίς κουκούλα, με τη φυσική τους παρουσία, χωρίς αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους και με πλήρη γνωστοποίηση των στοιχείων τους.

Τόσο με ευθύνη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ όσο και με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, οι μάρτυρες αυτοί θα εξεταστούν κάτω από συνθήκες που δεν επιτρέπουν την ουσιαστική εξέτασή τους, δηλαδή χωρίς τη φυσική τους παρουσία, με αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους και χωρίς γνωστοποίηση των στοιχείων τους.

Η στάση της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν συμβάλλει, αλλά παρεμποδίζει την περαιτέρω ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και κουκουλώνει τα παιχνίδια που παίχτηκαν με το σκάνδαλο "Novartis".

Το ΚΚΕ δεν μπορεί να νομιμοποιήσει αυτές τις διαδικασίες, που αντικειμενικά παρεμποδίζουν τη διερεύνηση της υπόθεσης και αποχωρεί από τις λειτουργίες της Επιτροπής. Μια στάση που θα επανεξετάσουμε, αν αλλάξουν τα δεδομένα. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ