Τρίτη 25 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Διαδοχικές ανακαταλήψεις εδαφών από τον συριακό στρατό

Ενώ σχεδιάζεται σύνοδος Ρωσίας - Τουρκίας - Γαλλίας - Γερμανίας στις αρχές Μάρτη με θέμα το Ιντλίμπ

Νέο τουρκικό κομβόι με μεταφορείς αρμάτων μάχης εισέβαλε χτες στη Συρία

Copyright 2020 The Associated

Νέο τουρκικό κομβόι με μεταφορείς αρμάτων μάχης εισέβαλε χτες στη Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ο συριακός στρατός συνεχίζει την ανακατάληψη εδαφών από αντικαθεστωτικούς και τζιχαντιστές στα νοτιοδυτικά προάστια της επαρχίας Ιντλίμπ, μεταξύ των οποίων ήταν χτες η κωμόπολη Ταλ αλ Ναρ και τουλάχιστον έξι χωριά της περιοχής.

Οι διαδοχικές ανακαταλήψεις εδαφών εξελίσσονται παράλληλα με τις προσπάθειες ισχυρών ιμπεριαλιστικών χωρών να επιβάλουν τα συμφέροντά τους στη Συρία, στο πλαίσιο της μοιρασιάς πηγών, οδών και αγορών Ενέργειας. Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε την πραγματοποίηση νέας συνάντησης κορυφής με τους ομολόγους του από τη Ρωσία, Βλαντιμίρ Πούτιν, τη Γερμανία, Αγκελα Μέρκελ, και την Τουρκία, Ρ. Τ. Ερντογάν στο πλαίσιο, όπως είπε, «της διαδικασίας της Κωνσταντινούπολης». Η σύνοδος αυτή, κατά πληροφορίες του Κρεμλίνου, φαίνεται πως σχεδιάζεται για τις 5 Μάρτη, δίχως να είναι προς το παρόν ξεκάθαρο εάν θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη ή τη Μόσχα.

O Ρώσος Πρόεδρος, σχολιάζοντας την Κυριακή τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, εξήρε τις επιδόσεις του στρατού της χώρας του σε ό,τι αφορά «την εξάρθρωση καλά ριζωμένων τρομοκρατικών οργανώσεων» λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτό αποτράπηκαν «μεγάλες απειλές για τη Ρωσία και την ευρύτερη περιοχή». Το ίδιο διάστημα, πηγές στο ρωσικό υπουργείο Αμυνας διέψευσαν πληροφορίες δυτικών ΜΜΕ πως ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος απέτρεψε την είσοδο τουρκικού κομβόι του στρατού στην πόλη Αλ Μπάνα της βορειοδυτικής συριακής επαρχίας Ιντλίμπ. Χτες, η Τουρκία ανακοίνωσε την είσοδο 50 αρμάτων μάχης στην επαρχία Ιντλίμπ.

Από την άλλη, δεν έλειψαν και οι ευθείες βολές του εκπροσώπου Τύπου του Κρεμλίνου προς την Αγκυρα, ο οποίος επανέλαβε, μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο «Rossiya-1 TV», πως η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις που ανέλαβε με τις συμφωνίες στο Σότσι για τη Συρία. Επανέλαβε επίσης ότι «είναι πολύ επικίνδυνο να πέφτει στρατιωτικός εξοπλισμός στα χέρια τρομοκρατών στο Ιντλίμπ».

Μέσα σε όλα αυτά δεν έλειψαν τη νύχτα της Κυριακής προς ξημερώματα Δευτέρας νέες ισραηλινές πυραυλικές επιθέσεις σε περιοχές κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον έξι φιλοκυβερνητικών μαχητών, εκ των οποίων δύο φέρεται πως ήταν Παλαιστίνιοι από την οργάνωση «Ισλαμική Τζιχάντ». Σύρος στρατιωτικός αξιωματούχος ανέφερε πάντως πως η συριακή αεράμυνα κατάφερε να αναχαιτίσει αρκετούς από τους πυραύλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ