Τρίτη 25 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υστατος αποχαιρετισμός στον σ. Κώστα Μαραγκουδάκη

Με τη σημαία του τιμημένου ΚΚΕ, στο οποίο παρέμεινε πιστός και υπηρέτησε αταλάντευτα σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, να τον σκεπάζει, η οικογένειά του, η αγαπημένη του συντρόφισσα Κούλα, τα παιδιά και τα εγγόνια του, σύντροφοι, συναγωνιστές και φίλοι αποχαιρέτησαν, χτες το μεσημέρι, σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και σεβασμού, τον σ. Κώστα Μαραγκουδάκη στο Α' Νεκροταφείο.

Σε όλη τη διάρκεια της τελετής της πολιτικής κηδείας, τιμητική φρουρά στο πλευρό του εναλλάσσονταν σύντροφοι και συναγωνιστές του.

Το «παρών» έδωσε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ο Κ. Μαραγκουδάκης εντάχθηκε στο ΚΚΕ το 1944. Την περίοδο της ΕΑΜικής Αντίστασης διετέλεσε στέλεχος της ΕΠΟΝ, σε διάφορες θέσεις. Για τη δράση του αυτή φυλακίστηκε, βασανίστηκε και εξορίστηκε, συμπληρώνοντας πάνω από 10 χρόνια σε φυλακές και εξορίες σε Ικαρία, Βούρλα, Αίγινα, Γυάρο, φυλακές Αβέρωφ, στο Μακρονήσι στο λόχο απομόνωσης των «αμετανόητων» του Β' Ειδικού Τάγματος. Μετά την απόλυσή του συμμετείχε δραστήρια ως μέλος του ΚΚΕ στους μεγάλους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς αγώνες των δεκαετιών του 1950 και του 1960. Στη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών βρέθηκε και πάλι στη Γυάρο και το Παρθένι της Λέρου. Μεταδικτατορικά ανέλαβε σοβαρό ρόλο στη μάχη των ταξικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα. Υπήρξε δραστήριο συνδικαλιστικό στέλεχος, διατελώντας γενικός γραμματέας της Ενωσης Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτεύουσας (ΕΕΛΠ), μέλος της διοίκησης και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ), γενικός γραμματέας και αντιπρόεδρος της ΕΣΑΚ-Σ.


Από το 13ο Συνέδριο έως και το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ εκλεγόταν πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου.

Υπερασπίστηκε το Κόμμα και τις αρχές του από την οπορτουνιστική διαλυτική δράση, τόσο στην κρίση του 1968 όσο και σε αυτήν του 1991. Το υπηρέτησε ανυποχώρητα μέχρι την τελευταία του πνοή, τιμώντας την ιδιότητα του μέλους και του στελέχους του Κόμματος. Από το 2003 έως και το 2018 υπήρξε πρόεδρος στο Ιδρυμα περίθαλψης ηλικιωμένων αγωνιστών «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ». Ηταν μέλος της ΚΟΒ Ανω Αμπελοκήπων - Πολυγώνου της ΤΕ Α' Αθήνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Αποχαιρετούμε έναν άξιο αγωνιστή για τα ιδανικά του ΚΚΕ και του εργατικού - λαϊκού κινήματος

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ τον σ. Κ. Μαραγκουδάκη επικήδειο εκφώνησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ, αποχαιρετώντας «έναν άξιο αγωνιστή για τα ιδανικά του ΚΚΕ και του εργατικού - λαϊκού κινήματος, πρωτοπόρο και αταλάντευτο μαχητή της ταξικής πάλης, που στάθηκε όρθιος σ' όλη τη διάρκεια της πολύχρονης κομματικής ζωής του.

Τον κομμουνιστή που με υπευθυνότητα ασκούσε πάντα τα κομματικά του καθήκοντα, μέσα από τη συλλογική δράση, όχι μόνο στο κίνημα αλλά και στην οργάνωση της δουλειάς με κομμουνιστικά χαρακτηριστικά. Το παράδειγμά του, η πολύχρονη και πολυκύμαντη αγωνιστική ζωή του, το έργο του μένουν ως μια μεγάλη παρακαταθήκη για άντληση πείρας, γνώσης, δύναμης και αισιοδοξίας».


«Σε αποχαιρετούμε στο τελευταίο σου ταξίδι με μια υπόσχεση: Δεν ξεχνάμε ούτε στιγμή την πιο σημαντική πηγή της δύναμής μας, το πιο πολύτιμο δίδαγμα της Ιστορίας μας: Οτι το ΚΚΕ θα δικαιώνεται και θα πορεύεται ατρόμητα στην αποστολή του, για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο μόνο όταν στηρίζεται με εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη, στην οργάνωσή της, στα αγωνιστικά υποδείγματα που κρύβει στις γραμμές της. Δεν θα ξεχνάμε τη μεγάλη αυτή αλήθεια, που επιβεβαιώθηκε άλλη μια φορά μέσα και από τη δική σου ζωή και δράση.

Ανήκες στην κατηγορία εκείνη των αγωνιστών που στρατεύθηκαν από την εφηβική τους ηλικία χωρίς ταλαντεύσεις στην πάλη για την κοινωνική χειραφέτηση και τον επαναστατικό μετασχηματισμό της κοινωνίας. Η στάση σου αυτή, καθοδηγημένη από ταξική διαίσθηση και μπολιασμένη με τη μαρξιστική - λενινιστική διαπαιδαγώγηση, σου επέτρεψε να αφουγκράζεσαι τις λαϊκές ανάγκες και σκέψεις, να ανασαίνεις με την ανάσα της εργατικής τάξης και των καταπιεζόμενων λαϊκών στρωμάτων και να παρεμβαίνεις μέσα από τις συλλογικές πολιτικές και συνδικαλιστικές πρωτοβουλίες σε κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα».

Εκ μέρους του «Σπιτιού του Αγωνιστή» λόγια αποχαιρετισμού διάβασε ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Στέλιος Λάμπρου. Σημείωσε ότι ο Κ. Μαραγκουδάκης, επί 15 χρόνια πρόεδρος του «Σπιτιού», όταν ανέλαβε από την ΚΕ του ΚΚΕ το καθήκον να υλοποιηθεί η απόφαση για να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει το Ιδρυμα, «ρίχτηκε με νεανικό ενθουσιασμό, παρά τα 78 χρόνια του, στη μάχη για να γίνει πραγματικότητα αυτή η απόφαση». Αναφέρθηκε στο ιστορικό της ίδρυσης και στην προσφορά του ίδιου του Κ. Μαραγκουδάκη για να υλοποιηθεί αυτό το πολυσύνθετο και πρωτοποριακό έργο, αλλά και στη φροντίδα του για τους φιλοξενούμενους και τους εργαζόμενους. Οπως είπε, «ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ήταν να βάζει φιλόδοξους στόχους μην υποχωρώντας στις δυσκολίες και αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που μπορούσε να εμφανιστεί κάθε στιγμή. Μέχρι το τέλος της ζωής του η ενέργειά του και η διαύγειά του εντυπωσίαζαν. Ενδιαφερότανε για το "ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ" και τις λειτουργίες του και το επισκεπτόταν τακτικά».

Εκ μέρους της ΚΟΒ Τουρκοβουνίων - Ανω Αμπελοκήπων του ΚΚΕ, στην οποία ήταν μέλος ο Κ. Μαραγκουδάκης, τον αποχαιρέτησε η Ιωάννα Μιχαλάκη, μιλώντας για τον «σεμνό αγωνιστή, τον αισιόδοξο άνθρωπο», που «μας ενθάρρυνε να αγωνιζόμαστε για μια άλλη κοινωνία, δίκαιη, ελεύθερη, σοσιαλιστική, όπως ο ίδιος την ονειρεύτηκε και πολέμησε γι' αυτήν από τα τρυφερά μαθητικά του χρόνια μέχρι και την τελευταία του πνοή».

Ο Κώστας Δράκος, εκ μέρους της ΠΟΛ και της Ενωσης Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, μίλησε για την προσφορά του Κ. Μαραγκουδάκη στο συνδικαλιστικό κίνημα, μια προσφορά για την οποία «έχαιρε της αναγνώρισης και του σεβασμού όλων των λογιστών και λογιστριών».

Για τον αταλάντευτο και αισιόδοξο σύντροφο και συναγωνιστή Κ. Μαραγκουδάκη μίλησε ο Σπύρος Χαλβατζής, πρόεδρος του ΣΦΕΑ (1967 - 1974). Αναφέρθηκε στην ξεχωριστή συμβολή του όλα αυτά τα χρόνια, στο ότι πάντα στεκόταν στην πλευρά της υπεράσπισης των κατατρεγμένων. Ο Γιώργος Κατημερτζής, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, σημείωσε ότι «κρατάμε ακριβή παρακαταθήκη τη ζωή σου, την αγωνιστική σου προσφορά και συμβολή». Ο παλαίμαχος αγωνιστής Μακρονησιώτης Λάζαρος Κυρίτσης τον αποχαιρέτησε με τα λόγια του Φώτη Αγγουλέ, «ας μην ήρθατε πίσω κι ας μη φτάσατε πουθενά ο δρόμος μας αρχινά από κει που ο δικός σας τελειώνει...».

Ο γιος του Κ. Μαραγκουδάκη, Θοδωρής, με λόγια από καρδιάς αναφέρθηκε στον «υπέροχο πατέρα» υποσχόμενος ότι «θα προσπαθήσουμε η δική μας γενιά να βρούμε τα πατήματά μας και να συνεχίσουμε τους αγώνες σου». Τον Κ. Μαραγκουδάκη αποχαιρέτησε εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανω Αμπελοκήπων ο Μιχάλης Ζωίδης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ