Τρίτη 25 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Ισραηλινές επιδρομές και απειλές για κλιμάκωση

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Την τακτική κλιμάκωσης της έντασης στη Λωρίδα της Γάζας, λίγες μέρες πριν από τις ισραηλινές βουλευτικές εκλογές στις 2 Μάρτη, δοκιμάζει η κυβέρνηση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Αφορμή έδωσε προχτές η ρίψη 14 ρουκετών από μέλη της «Ισλαμικής Τζιχάντ» έπειτα από τη δολοφονία του 27χρονου Αλί Αναμ, το μεσημέρι της Κυριακής, από πυρά ισραηλινών στρατιωτών στη Χαν Γιουνίς, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, με τη δικαιολογία ότι επιχείρησε να τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό. Οι σκληρές εικόνες που εκτυλίχθηκαν, με μπουλντόζα του ισραηλινού στρατού να ακρωτηριάζει και να μαζεύει από το έδαφος τη σορό του 27χρονου, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις όχι μόνο στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη αλλά και διεθνώς. Το Νομικό Κέντρο για τα Δικαιώματα της Αραβικής Μειονότητας στο Ισραήλ ήταν μία από τις οργανώσεις που καταδίκασαν τη σκύλευση της σορού ως έγκλημα πολέμου.

Αργότερα, εκπρόσωπος της «Ισλαμικής Τζιχάντ» ανακοίνωσε πως η οργάνωση προχωρά από το βράδυ της 24ης Φλεβάρη μονομερώς σε «παύση πυρός» έναντι του Ισραήλ, κρίνοντας πως ολοκληρώθηκε ο «κύκλος αντιποίνων» για τις δολοφονίες μελών της οργάνωσης από τον ισραηλινό στρατό.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες Ισραηλινοί αξιωματούχοι άρχισαν συναντήσεις στην Ιερουσαλήμ με απεσταλμένους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, με στόχο τη μελέτη χαρτών και τη δήθεν «αναδιανομή» κατεχόμενων εδαφών, βάσει του αμερικανικού σχεδίου.

Σε δήλωσή του ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσι, κατήγγειλε το αμερικανικό σχέδιο και την αναγγελία από τις κατοχικές ισραηλινές αρχές ότι θα προχωρήσουν στην επέκταση των εποικισμών με 9.000 νέα σπίτια σε κατεχόμενα εδάφη στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, εκεί που ήταν το αεροδρόμιο «Καλάντια». Τη χαρακτηρίζει «συστηματική αποικιοκρατική πολιτική, με παραβίαση όλων των υφιστάμενων αποφάσεων του ΟΗΕ» και καταλήγει ότι «η εφαρμογή του σχεδίου του Τραμπ απαιτεί μια παγκόσμια κινητοποίηση για να μπει φρένο στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ, στις αποκάλυπτες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ