Τρίτη 25 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΒΥΗ
Συγκρούσεις με θύματα «16 Τούρκους στρατιωτικούς»

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Εντείνονται οι συγκρούσεις στα νότια προάστια και περίχωρα στην πρωτεύουσα της Λιβύης, με φόντο τις προσπάθειες του δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ να εξασφαλίσει περισσότερα στηρίγματα και υποστήριξη από την κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν.

Η προσπάθεια του Σάρατζ, που βρέθηκε και αυτό το Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη, καταγράφεται ενώ αυξάνονται οι οικονομικές δυσκολίες και τα «στριμώγματα» που προκαλεί το πετρελαϊκό εμπάργκο που εφαρμόζουν σε βάρος του ο «Εθνικός Λιβυκός Στρατός» και οι φύλαρχοι της Ανατολικής Λιβύης, που στηρίζουν τον αντίπαλό του, στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ. Χτες ο Σάρατζ, μιλώντας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη της Ελβετίας, κατήγγειλε τον βομβαρδισμό κατοικημένων περιοχών και αεροδρομίων στη χώρα του και χαρακτήρισε τον Χάφταρ «εγκληματία πολέμου». Ισχυρίστηκε επίσης πως εκείνος είναι έτοιμος για επανάληψη των συνομιλιών στη Γενεύη σε πολιτικό επίπεδο, αύριο Τετάρτη. Στη συνέχεια, αξιωματούχοι του ΟΗΕ ανακοίνωσαν πως οι εμπόλεμες πλευρές στη Λιβύη επεξεργάστηκαν ένα «σχέδιο συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός» που θα επιτρέψει στα Ηνωμένα Εθνη να επιβλέψουν «την ασφαλή επιστροφή των αμάχων στις ζώνες τους».

Σε αυτή τη φάση, η Αγκυρα εντείνει την εμπλοκή της στον πόλεμο, με τον Τούρκο ηγέτη να δηλώνει κυνικά το Σάββατο πως αν η χώρα του αποφύγει τις συγκρούσεις σε Συρία, Λιβύη και στη Μεσόγειο γενικότερα, τότε θα κληθεί να πληρώσει «πολύ υψηλό τίμημα» στο μέλλον. Κατηγόρησε δε τον Χάφταρ πως στο πλευρό του πολεμούν μεταξύ άλλων πάνω από 15.000 Σουδανοί μισθοφόροι και άλλοι 2.500 Ρώσοι μισθοφόροι από την εταιρεία «Βάγκνερ».

Η στάση της Τουρκίας δεν φαίνεται να πτοεί τον «Λιβυκό Εθνικό Στρατό», που ανακοίνωσε πως στη Μισράτα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 16 Τούρκοι στρατιωτικοί και άλλοι 100 μισθοφόροι. Η πληροφορία για τους πρώτους διαψεύστηκε από το τουρκικό υπουργείο Αμυνας, όμως ο Ερντογάν παραδέχτηκε ότι στηρίζει τη δράση στη Λιβύη Σύρων αντικαθεστωτικών που έχουν μεταφερθεί εκεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ