ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 1 Μάρτη 2020
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Αυταρχισμός και καταστολή από την κυβέρνηση - Μετατροπή των νησιών σε φυλακές της ΕΕ

Η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνει μέτρα αυταρχισμού και καταστολής ενάντια στους κατοίκους της Λέσβου και της Χίου. Χρησιμοποιεί τις δυνάμεις καταστολής, τα ΜΑΤ, ως δυνάμεις κατοχής. Χτυπούν αδιάκοπα, βανδαλίζουν αυτοκίνητα, πυρπολούν τα δάση της περιοχής. Το σχέδιο είναι αντιλαϊκό και συναντά καθολική αντίδραση. Η κυβέρνηση καταπατά τις λαϊκές ελευθερίες και το δικαίωμα διαμαρτυρίας. Οι διαμαρτυρίες προκαλούνται από τις αυταρχικές αποφάσεις της για την επίταξη εκτάσεων, προκειμένου να λειτουργήσουν κλειστές φυλακές - στρατόπεδα συγκέντρωσης της ΕΕ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Με την υλοποίηση της απόφασης θα συνεχιστεί το πρόβλημα του εγκλωβισμού τους στα νησιά. Πρόκειται για πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της επαίσχυντης Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και του Κανονισμού του Δουβλίνου. Ο κυβερνητικός αυταρχισμός ενάντια στους νησιώτες ξεπέρασε κάθε όριο. Απόβαση των ΜΑΤ με αύρες «Αίαντες», χρήση χημικών και άλλων μέσων καταστολής.

Η κλιμάκωση της καταστολής στα νησιά, στο εργατικό κίνημα, στους φοιτητές, εξυπηρετεί την αστική τάξη, την ΕΕ, ΝΑΤΟικούς κύκλους, προς όφελος των γενικότερων συμφερόντων τους.

Ο κυβερνητικός αυταρχισμός και η καταστολή πρέπει να προβληματίσουν και τους αστυνομικούς, να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα. Η εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής αφορά και τα δικά τους δικαιώματα. Ο αρχιαστυνόμος - υπουργός έδωσε κατευθύνσεις στους υπηρεσιακούς γιατρούς να μην τους χορηγούν άδειες ασθένειας, για να είναι διαθέσιμοι στο κατασταλτικό έργο. Ο ίδιος τους στέλνει παντού, αναλώσιμους, για να επιβάλλουν το «νόμο και την τάξη» στον «εχθρό λαό».

Ο αυταρχισμός και η καταστολή της κυβέρνησης δεν θα περάσουν.


Γιώργος ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ
Υποστράτηγος Αστυνομίας ε.α.

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Αστυνομικών για την απο(βι)βαση διμοιριών ΜΑΤ στα νησιά

Σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Αστυνομικών σημειώνει:

«Τελικά τι είμαστε, Ελληνες αστυνομικοί ή στρατός κατοχής;

Να γυρίσουν πίσω οι διμοιρίες από τα νησιά.

Αλγεινή εντύπωση προκαλούν οι εικόνες των συναδέλφων των διμοιριών που επιχειρούν σε Λέσβο, Χίο και Σάμο. Συγκεκριμένα, οι συνάδελφοι αναχώρησαν στα κρυφά από το Λαύριο για τη Λέσβο! Μυστική η αναχώρησή τους από την Αθήνα, για να μην προκαλέσουν την κοινή γνώμη και απο(βι)βαση στη Λέσβο αιφνιδιαστικά, ώστε να πιάσουν στον ύπνο τούς κάτοικους του νησιού. Και δυστυχώς η εικόνα που είδαμε όλοι στα ΜΜΕ και στα social media, από το λιμάνι της Λέσβου, δεν έμοιαζε με Ελληνες αστυνομικούς που προστατεύουν τους κατοίκους, αλλά με ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΤΟΧΗΣ, ΜΕ ΕΙΣΒΟΛΕΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟΒΑΣΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ.

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ καταδικάζει:

  • Τη μετατροπή ενός κοινωνικού και ανθρωπιστικού προβλήματος όπως είναι το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό σε ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ πρόβλημα. Το έχουμε ξαναδεί το έργο στη Λευκίμμη, στις Σκουριές, στην Κερατέα, στις διαδηλώσεις ενάντια στα μνημόνια το 2010 και 2012.
  • Την άγρια καταστολή και το ξύλο ενάντια στους διαδηλωτές νησιώτες που υπερασπίζονται την τιμή και την ανθρωπιά τους απέναντι στην άδικη πολιτική της κυβέρνησης. Την ίδια καταστολή που εφάρμοζε στους πρόσφυγες και μετανάστες, τώρα την έχει γυρίσει και εφαρμόζει σε όλους τους κατοίκους των νησιών. Οι νησιώτες εκτός από την αξιοπρέπειά τους και την ανθρωπιά τους υπερασπίζονται τις περιουσίες τους απέναντι στο μέτρο της επίταξης. Ενα μέτρο που θυμίζει σκοτεινές εποχές, αν συνδυαστεί και με την απόβαση (όχι αποβίβαση) που έγινε τα ξημερώματα της Τρίτης.
  • Τη διάταξη μάχης για ακόμα μια φορά των αστυνομικών ενάντια στις δίκαιες διαμαρτυρίες των κατοίκων. Στην ίδια πεπατημένη όλες οι κυβερνήσεις, ανεξαρτήτως χρώματος και ιδεολογίας, μετατρέπουν τον κάθε συνάδελφο και δη των διμοιριών σε εργαλείο επιβολής της εκάστοτε πολιτικής τους. Το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει, δεν λύνεται με διμοιρίες, καταστολή και ξύλο.
  • Τη μετακίνηση τόσων συναδέλφων χωρίς προηγούμενα να υπάρχει μέριμνα πού θα κοιμηθούν αυτοί οι άνθρωποι, δεν είχαν μεριμνήσει για καμπίνες στο πλοίο που τους μετέφερε και πολλοί συνάδελφοι ανέλαβαν υπηρεσία άμεσα μετά την αποβίβασή τους. Ούτε να τους παράσχουν νερό δεν είχαν φροντίσει στις πολύωρες υπηρεσίες που εκτελούν.
  • Την αιφνίδια μετακίνηση και άλλων συναδέλφων, των διμοιριών, σήμερα Τετάρτη! Δεν φτάνουν οι τόσοι συνάδελφοι που έχουν μετακινηθεί, χρειάζονται και άλλοι για να επιβληθεί η άδικη πολιτική τους. Συνάδελφοι που μέχρι χτες δούλευαν από το χάραμα έως αργά το απόγευμα στο Καβούρι (τι δουλειά έχουμε στα συνέδρια των εργαζομένων;) μάθανε εν ώρα υπηρεσίας ότι την επομένη φεύγουν για τα νησιά. Πόσο απάνθρωπο! Λες και δεν έχουμε οικογένειες, παιδιά και προσωπική ζωή!

Ολοι οι συνάδελφοι ας βγάλουμε συμπεράσματα για το πώς μας θέλει η κυβέρνηση. Μας στέλνουν να επιβληθούμε σε παιδιά, γυναίκες και ταλαίπωρους πρόσφυγες από τον πόλεμο και τη φτώχεια. Μας στέλνουν να επιβληθούμε σε κατοίκους που αντιδρούν στην επίταξη των περιουσιών τους και στη μετατροπή των νησιών τους σε ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Απαιτούμε τώρα να γυρίσουν πίσω οι διμοιρίες από τα νησιά.

Να σταματήσει η κυβέρνηση να μας βάζει απέναντι στη δίκαιη αγανάκτηση και διαμαρτυρία των νησιωτών του Αιγαίου».

Στην τελική ευθεία το site ALT.GR

Με ειδήσεις, σχόλια και απόψεις για τις Ενοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας και τους στρατευμένους.

Σε λίγες μέρες κοντά σας!

Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ
Επιστολή από ναύτη στο Πολεμικό Ναυτικό

Από τη θητεία μου στο Πολεμικό Ναυτικό, θα ήθελα να αναφέρω εν συντομία μία σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, πολλά από τα οποία είχαν ανέκαθεν οι Ελληνες φαντάροι των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αρχικά, καθημερινά διαβάζουμε για συμφωνίες και μνημόνια μεταξύ χωρών, χωρών που ανήκουν στην ίδια «ειρηνική» και «διαλλακτική» συμμαχία του ΝΑΤΟ, για επεμβάσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε μία σειρά χώρες και περιοχές όπως η γαλλική φρεγάτα στην Κυπριακή ΑΟΖ και για δηλώσεις υπουργών όπως «αν θέλεις ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο». Από τον Σεπτέμβρη του 2019 που κατατάχτηκα έως και σήμερα, ο παρονομαστής είναι κοινός σε όλες αυτές τις εξελίξεις, οι οποίες μόνο αδιάφορες δεν θα πρέπει να περνάνε από τα αυτιά των Ελλήνων φαντάρων.

Οι νέοι που υπηρετούμε στο Πολεμικό Ναυτικό, είτε σε πολεμικά πλοία, είτε στα νησιά, είτε σε υπηρεσίες στη στεριά, ακούμε συνεχώς για ασκήσεις ΝΑΤΟικες, για «ταξίδια στο εξωτερικό» όπου η Ελλάδα λαμβάνει μέρος με πολεμικά πλοία και τα πληρώματά τους. Να συμμετέχουμε δηλαδή για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, σε ασκήσεις πολεμικές εκτός συνόρων, για λογαριασμό χωρών που σπέρνουν θάνατο τα τελευταία είκοσι χρόνια στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, οξύνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ της ελληνικής και τουρκικής αστικής τάξης και εντείνεται η προπαγάνδα που γίνεται αλλά και για τους γείτονες εχθρούς μας, οι οποίοι τυχαίνει να συμμετέχουν ενεργά στην ίδια συμμαχία με την Ελλάδα.

Ολα αυτά και πολλά ακόμα είναι μια πολύ μικρή γεύση για το τι συμβαίνει και τι ακούμε καθημερινά από τη μεριά του Ναυτικού και το ότι έχουμε υποχρέωση απέναντι στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ λόγω του ότι αποτελούν βασικό μας σύμμαχο σε ενδεχόμενο πολέμου. Γνωρίζουμε, επίσης, για το πολύ σημαντικό κομμάτι γης που έχουμε χαρίσει στις ΗΠΑ για τις εξορμήσεις τους στη Μέση Ανατολή και τις γύρω περιοχές, τη βάση της Σούδας. Κάθε ναύτης που συμμετέχει, θέλοντας και μη, σε αυτές τις ασκήσεις, όπως τις λένε, θα έπρεπε να γνωρίζει πως, εξαιτίας της συγκεκριμένης συμμαχίας έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άμαχου πληθυσμού, με διάφορες προφάσεις, κάθε φορά που σηκώνονται αμερικανικά πολεμικά αεροπλάνα και λύνουν τους κάβους τους αμερικανικά πολεμικά πλοία.

Η αντίδραση και η στάση που πρέπει να κρατήσει κάθε νέος που υπηρετεί τη θητεία του, είναι η διαφωνία με τις ΝΑΤΟικές πολεμικές ασκήσεις ετοιμότητας, όπως τις λένε, η μη συμμετοχή σε αυτές και η ανάδειξη των προβλημάτων που ζει καθημερινά ο ίδιος και η οικογένειά του, όπου έχουν καταντήσει τη στρατιωτική θητεία να κοστίζει πανάκριβα λόγω μετακινήσεων και εξόδων που προκύπτουν από την ελλιπή χρηματοδότηση για τις ανάγκες του. Ούτε λόγος φυσικά, για το πού καταλήγουν οι κρατικοί προϋπολογισμοί που αφορούν το στρατό, όταν υπάρχουν ναύτες που πρέπει να προμηθευτούν μέχρι και είδη πρώτης ανάγκης ή να περπατάνε χιλιόμετρα για να φτάσουν στην υπηρεσία τους αν δεν έχουν να πληρώσουν ταξί.

Το σύνθημα που φωνάζουμε «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά» είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Αναφορές και συζητήσεις για την εμπόλεμη κατάσταση στη Μεσόγειο και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, πλήρη αντίθεση με τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτές, είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει ένας φαντάρος κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Ναύτης από το Ναυτικό Κλιμάκιο Ελευσίνας

***
Καταδικάζουν την άγρια καταστολή στα νησιά

Η στήλη «Ζωή στα στρατόπεδα» έλαβε επιστολές από φαντάρους που υπηρετούν στη Μυτιλήνη και τη Χίο. Στις επιστολές καταδικάζουν τον αυταρχισμό και την καταστολή της κυβέρνησης και αναφέρουν:

Καταδικάζουμε την πρακτική της κυβέρνησης που βάζει τα ΜΑΤ να χτυπάνε με χημικά, χειροβομβίδες κρότου - λάμψης και αύρες νερού τον λαό της Λέσβου που ξεσηκώνεται ενάντια στη δημιουργία του νέου hot spot στο Μανταμάδο.

Κανένα hot spot, ούτε ανοιχτό ούτε κλειστό, ούτε στη Μόρια, ούτε στο Μανταμάδο, ούτε στην Καράβα, ούτε πουθενά.

Φαντάροι της Μυτιλήνης

***

Εκφράζουμε ανοιχτά την αντίθεσή μας στην απαράδεκτη εισβολή των δυνάμεων των ΜΑΤ στη Χίο και στην απροκάλυπτη επίδειξη βίας και καταστολής, που στόχο έχει να φιμώσει τον λαό του νησιού που αντιδρά στην πολιτική της κυβέρνησης να εγκλωβιστούν πρόσφυγες και μετανάστες σε νέα δομή - φυλακή.

Σύσσωμος ο ελληνικός λαός, απορρίπτοντας ξενοφοβικά συνθήματα, οφείλει να συνεχίσει να διεκδικεί να κλείσουν όλα τα hot spots, οι αιτούντες άσυλο να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα σε αξιοπρεπείς και στελεχωμένες μονάδες φιλοξενίας και να αποζημιωθούν οι νησιώτες.

Να πάει κόντρα στις κατευθύνσεις της ΕΕ και στις συμφωνίες της με τις ελληνικές κυβερνήσεις και την Τουρκία που εγκλωβίζουν τα θύματα των πολέμων στο Αιγαίο.

Φαντάροι από τα Αρμόλια Χίου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ