ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Μάρτη 2020
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ
Νέες αντιδραστικές ρυθμίσεις με τη σφραγίδα της ΚΑΠ της ΕΕ

Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής. Απέρριψε η κυβέρνηση τις τροπολογίες του ΚΚΕ

Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ το οποίο προβλέπει τη μετατροπή των αγροτικών συνεταιρισμών σε κεφαλαιουχικές εταιρείες, με ό,τι σημαίνει αυτό για τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες που είναι μέλη, όπως και για τα περιουσιακά στοιχεία των συνεταιρισμών (υποδομές, αποθήκες, συσκευαστήρια, τυποποιητήρια κ.λπ.), που αποτελούν ιδρώτα και κόπο γενεών.

Το νομοσχέδιο, το οποίο φέρει τον τίτλο «Αγροτικοί συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις», στην ουσία αποτελεί συνέχεια νόμου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο «έμπασε» από το παράθυρο τους επενδυτές στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, προβλέποντας μόνο να μην έχουν δικαίωμα ψήφου.

Τώρα, παίρνοντας τη σκυτάλη, η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει στους επενδυτές το δικαίωμα της κατοχής έως και 35% του μετοχικού κεφαλαίου του συνεταιρισμού, ενώ οι ψήφοι στη Γενική Συνέλευση δεν θα είναι πια ανά πρόσωπο, αλλά θα καθορίζονται ανάλογα με το ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει ο καθένας.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει μια σειρά από φοροαπαλλαγές, όπως αυτή στα διανεμόμενα κέρδη των μετόχων. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδης, όλο αυτό το χαρακτήρισε «μεταφορά των ιδεών της ελευθερίας στον συνεταιριστικό χώρο».

Το νομοσχέδιο έρχεται να ενισχύσει τη λειτουργία των συνεταιρισμών ως επιχειρηματικών σχημάτων που αξιοποιούνται από τα μονοπώλια του αγροτοδιατροφικού τομέα για ταχύτερη συγκέντρωση γης και παραγωγής, με τα ανάλογα κίνητρα από την πλευρά του κράτους. Τώρα μετατρέπονται και τυπικά σε ανώνυμες εταιρείες.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων, αν και καταψήφισαν το νομοσχέδιο, δεν έκρυψαν τη συμφωνία τους με την αντιδραστική Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, από την οποία απορρέουν οι νόμοι της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων και επιταχύνουν το ξεκλήρισμα των βιοπαλαιστών αγροτών.

Στον αντίποδα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο είναι ενταγμένο στην προώθηση του στρατηγικού σχεδιασμού της ΕΕ «για συγκέντρωση της γης, και κατ' επέκταση της παραγωγής, της εμπορίας, της μεταποίησης, αλλά και των επιδοτήσεων, σε λίγα χέρια, είτε επιχειρηματιών είτε μεγαλοαγροτών, μέσα από τη δημιουργία μεγάλων επιχειρηματικών μονάδων».

Το πόσο άλλωστε η κυβέρνηση θέλει να υπερασπιστεί τάχα τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες, συνέχισε, φαίνεται από το γεγονός ότι «απαγορεύσατε την ονομασία στο τσίπουρο - τσικουδιά και τη χύμα διάθεσή του, οδηγώντας στην απόγνωση και σε αδιέξοδο τους αμπελοκαλλιεργητές και αμβυκούχους αντίστοιχα, που είχαν έστω και αυτή τη δυνατότητα ενός επιπλέον εισοδήματος με την παραγωγή του χύμα τσίπουρου, της τσικουδιάς».

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, στη δευτερολογία της επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ολοκληρώνει «την άλωση των συνεταιρισμών» από τους επιχειρηματικούς ομίλους και ότι όσο κι αν προσπαθούν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση «να δείξετε ότι έχετε διαφορές, σας ενώνει η κλωστή της ΕΕ και της ΚΑΠ».

Αναφέροντας συγκεκριμένα στοιχεία και παραδείγματα, ανέδειξε την υπεροχή του σοσιαλισμού και τα όσα απολάμβαναν οι αγρότες στο πλαίσιο μιας οικονομίας με επίκεντρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι για το κυνηγητό του κέρδους των μονοπωλίων, του κεφαλαίου. Τέλος, κάλεσε τους αγρότες με αποφάσεις στις Γενικές τους Συνελεύσεις να μην επιτρέψουν στους συνεταιρισμούς την εισβολή των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Απέρριψαν τις τροπολογίες του ΚΚΕ

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο υπουργός Μ. Βορίδης δεν έκανε δεκτές τις τρεις τροπολογίες του ΚΚΕ, δηλώνοντας αναρμοδιότητα. Οι δύο αφορούν την προστασία και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στους υπό εκκαθάριση αγροτικούς συνεταιρισμούς και η τρίτη την ικανοποίηση αιτήματος των κατοίκων του Κάτω Σουλίου για αλλαγή της χρήσης γης.

Ωστόσο, μετά τις επισημάνσεις της Δ. Μανωλάκου ότι πρόκειται για αναγκαίες και δίκαιες ρυθμίσεις, ανέφερε πως μπορεί να επανεξετάσει την τροπολογία που προβλέπει να προηγούνται οι εργαζόμενοι στις πληρωμές των υπό εκκαθάριση συνεταιρισμών.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Στάσεις εργασίας σήμερα σε Περιφέρειες και ΟΤΑ

Πανελλαδικές στάσεις εργασίας πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στις Περιφέρειες και στους ΟΤΑ, ενάντια στις αντεργατικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών «Στρατηγική Αναπτυξιακή Προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Στις Περιφέρειες η στάση εργασίας είναι από την έναρξη της βάρδιας έως τις 12 μ. και στους ΟΤΑ από τις 8 π.μ. έως τις 12 μ.

Στην Αθήνα ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής και το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής καλούν σε συγκέντρωση στις 9.30 έξω από το υπουργείο Εσωτερικών (λεωφόρος Βασ. Σοφίας 15).

Στη Θεσσαλονίκη, σε συμμετοχή στη στάση εργασίας, από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, και στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 10.30 π.μ., στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, καλεί ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης. Σε στάση εργασίας από τις 12 μ. έως τις 3 μ.μ. προχωρούν και οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στη διάρκεια της στάσης θα συγκεντρωθούν στον υπαίθριο χώρο του κεντρικού κτιρίου της ΠΚΜ στη Θεσσαλονίκη (περιοχή ΦΙΞ).

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ) επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο «προωθεί παραπέρα τις ιδιωτικοποιήσεις αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών και υποβαθμίζει τις υπηρεσίες των ΟΤΑ, αφαιρεί δικαιώματα και κατακτήσεις και ταυτόχρονα στέκεται απέναντι σε χρόνια αιτήματά μας». Για τη σημερινή κινητοποίηση η ΟΣΥΑΠΕ καλεί τους εργαζόμενους να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής σημειώνει μεταξύ άλλων πως το νομοσχέδιο «και συγκεκριμένα με το άρθρο 76 αυξάνει τα έτη για μετάταξη, για τους εργαζόμενους της 3Κ από τα 2 χρόνια στα 7 χρόνια (...) Ενώ όσον αφορά το "Βοήθεια στο Σπίτι", αντί να προχωρήσει στην πρόσληψη και άλλου προσωπικού έρχεται με το άρθρο 70 και φορτώνει τους συναδέλφους με παράλληλα καθήκοντα συναφή με τον κλάδο τους».

ΔΑΣ ΟΤΑ
Απαράδεκτη αντιμετώπιση των εργαζομένων με την 3Κ

Τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τόσο από την προηγούμενη όσο και από τη σημερινή κυβέρνηση οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν στους δήμους της χώρας με την προκήρυξη 3Κ/2018 καταγγέλλει η ΔΑΣ ΟΤΑ.

Οπως εξηγεί σε ανακοίνωσή της, πέρασαν δύο χρόνια για «να διοριστούν οι επιτυχόντες του διαγωνισμού». Ακολούθησαν «δαιδαλώδεις διαδικασίες (...) έκδοσης των οριστικών αποτελεσμάτων», οι οποίες «ξεσπίτωσαν μια και δυο φορές εργαζόμενους», ενώ ακόμα και σήμερα δεν γνωρίζουν αν τα ισχύοντα «είναι τα τελικά αποτελέσματα ή θα ακολουθήσει και άλλος κύκλος οριστικών αποτελεσμάτων».

Τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ με το άρθρο 76 του νομοσχεδίου «Στρατηγική Αναπτυξιακή Προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ρύθμιση Ζητημάτων Αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και Αλλες Διατάξεις» αυξάνει για τη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων τα έτη υποχρεωτικής παραμονής στον φορέα που διορίστηκαν κατά πέντε χρόνια (από δύο σε επτά). Ετσι δημιουργεί εργαζόμενους «πολλών ταχυτήτων», όσον αφορά τη μετάταξη, απόσπαση και μετακίνησή τους. Ανάμεσα στους επιτυχόντες της 3Κ περιλαμβάνονται πολλοί που, αναζητώντας μια θέση εργασίας, έχουν μετακινηθεί μακριά από τις οικογένειές τους ή διανύουν καθημερινά ακόμα και εκατοντάδες χιλιόμετρα από και προς τη δουλειά. Τώρα μαθαίνουν πως τα δεδομένα για αυτούς αλλάζουν και τους αναγκάζουν να περιμένουν επτά χρόνια για να αιτηθούν τη μετακίνησή τους.

Η ΔΑΣ επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να πληρώνουν συνέχεια τις κυβερνητικές επιλογές. Απαιτεί: Να αποσυρθεί το άρθρο 76. Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος από όσους εργάζονται στους δήμους με βάση τους πρώτους πίνακες και δεν περιλαμβάνονται στους νέους, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και την τοποθέτηση όσων έγινε δεκτή η ένσταση και περιλαμβάνονται στους νέους πίνακες. Ανάλογη ρύθμιση να καλύψει τυχόν νέες αναθεωρήσεις των πινάκων του διαγωνισμού. Να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους, που με τους πρώτους οριστικούς πίνακες προσλήφθηκαν σε ένα δήμο και με τους νέους οριστικούς βρέθηκαν σε άλλον, να επιλέξουν σε ποιον δήμο θα εργαστούν. Οι τυχόν κενές θέσεις που θα υπάρξουν σε δήμους, να καλυφθούν από επιλαχόντες της προκήρυξης 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ.

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών για τις απολύσεις εργαζομένων μετά την αναθεώρηση των πινάκων επιτυχόντων της προκήρυξης 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη τακτικού προσωπικού στους δήμους έχει καταθέσει το ΚΚΕ.

Μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας στην ΠΟΕ ΟΤΑ

Τις μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας - «Συνδικαλιστική Ανατροπή», ΔΑΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ - στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΟΤΑ καταγγέλλει η ΔΑΣ ΟΤΑ. Στη συνεδρίαση στις 27/2 μεταξύ των θεμάτων ήταν η αντικατάσταση στην Εκτελεστική Επιτροπή του Βασίλη Γκιτάκου μετά την παραίτησή του, ο οποίος «με δήλωσή του ξεκαθάρισε ότι η έδρα στην Εκτελεστική Επιτροπή ανήκει στο ΜΕΤΑ ΟΤΑ (...) Αυτή ήταν και η επίσημη τοποθέτηση της ΔΑΣ ΟΤΑ, ότι θα πρέπει να γίνει αναπλήρωση του μέλους που παραιτήθηκε από την ίδια την παράταξη που κατείχε την έδρα και όχι εκλογική διαδικασία». Ωστόσο «ΣΥΝΑΝ, ΔΑΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. ΑΣΚ) (...) από κοινού αποφάσισαν (...) να προχωρήσουν σε νέα εκλογή και να δώσουν την έδρα της Εκτελεστικής Επιτροπής στην παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ».

Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Εκλογές στο Συνδικάτο Φαρμάκου

Σε εκλογές για την ανάδειξη νέων οργάνων και αντιπροσώπων προχωρά το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου, Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Κεντρικής Μακεδονίας, στις 5, 6 και 7 Μάρτη. Οι εκλογές θα διεξάγονται και σε χώρους δουλειάς και στα γραφεία του Συνδικάτου στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Το Συνδικάτο απευθύνει κάλεσμα σε κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενο του κλάδου να γίνουν μέλη του, να δώσουν τη μάχη ενάντια σε όσους αμφισβητούν τα δικαιώματά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ