Πέμπτη 5 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ
Νέες αντιδραστικές ρυθμίσεις με τη σφραγίδα της ΚΑΠ της ΕΕ

Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής. Απέρριψε η κυβέρνηση τις τροπολογίες του ΚΚΕ

Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ το οποίο προβλέπει τη μετατροπή των αγροτικών συνεταιρισμών σε κεφαλαιουχικές εταιρείες, με ό,τι σημαίνει αυτό για τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες που είναι μέλη, όπως και για τα περιουσιακά στοιχεία των συνεταιρισμών (υποδομές, αποθήκες, συσκευαστήρια, τυποποιητήρια κ.λπ.), που αποτελούν ιδρώτα και κόπο γενεών.

Το νομοσχέδιο, το οποίο φέρει τον τίτλο «Αγροτικοί συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις», στην ουσία αποτελεί συνέχεια νόμου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο «έμπασε» από το παράθυρο τους επενδυτές στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, προβλέποντας μόνο να μην έχουν δικαίωμα ψήφου.

Τώρα, παίρνοντας τη σκυτάλη, η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει στους επενδυτές το δικαίωμα της κατοχής έως και 35% του μετοχικού κεφαλαίου του συνεταιρισμού, ενώ οι ψήφοι στη Γενική Συνέλευση δεν θα είναι πια ανά πρόσωπο, αλλά θα καθορίζονται ανάλογα με το ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει ο καθένας.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει μια σειρά από φοροαπαλλαγές, όπως αυτή στα διανεμόμενα κέρδη των μετόχων. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδης, όλο αυτό το χαρακτήρισε «μεταφορά των ιδεών της ελευθερίας στον συνεταιριστικό χώρο».

Το νομοσχέδιο έρχεται να ενισχύσει τη λειτουργία των συνεταιρισμών ως επιχειρηματικών σχημάτων που αξιοποιούνται από τα μονοπώλια του αγροτοδιατροφικού τομέα για ταχύτερη συγκέντρωση γης και παραγωγής, με τα ανάλογα κίνητρα από την πλευρά του κράτους. Τώρα μετατρέπονται και τυπικά σε ανώνυμες εταιρείες.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων, αν και καταψήφισαν το νομοσχέδιο, δεν έκρυψαν τη συμφωνία τους με την αντιδραστική Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, από την οποία απορρέουν οι νόμοι της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων και επιταχύνουν το ξεκλήρισμα των βιοπαλαιστών αγροτών.

Στον αντίποδα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο είναι ενταγμένο στην προώθηση του στρατηγικού σχεδιασμού της ΕΕ «για συγκέντρωση της γης, και κατ' επέκταση της παραγωγής, της εμπορίας, της μεταποίησης, αλλά και των επιδοτήσεων, σε λίγα χέρια, είτε επιχειρηματιών είτε μεγαλοαγροτών, μέσα από τη δημιουργία μεγάλων επιχειρηματικών μονάδων».

Το πόσο άλλωστε η κυβέρνηση θέλει να υπερασπιστεί τάχα τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες, συνέχισε, φαίνεται από το γεγονός ότι «απαγορεύσατε την ονομασία στο τσίπουρο - τσικουδιά και τη χύμα διάθεσή του, οδηγώντας στην απόγνωση και σε αδιέξοδο τους αμπελοκαλλιεργητές και αμβυκούχους αντίστοιχα, που είχαν έστω και αυτή τη δυνατότητα ενός επιπλέον εισοδήματος με την παραγωγή του χύμα τσίπουρου, της τσικουδιάς».

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, στη δευτερολογία της επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ολοκληρώνει «την άλωση των συνεταιρισμών» από τους επιχειρηματικούς ομίλους και ότι όσο κι αν προσπαθούν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση «να δείξετε ότι έχετε διαφορές, σας ενώνει η κλωστή της ΕΕ και της ΚΑΠ».

Αναφέροντας συγκεκριμένα στοιχεία και παραδείγματα, ανέδειξε την υπεροχή του σοσιαλισμού και τα όσα απολάμβαναν οι αγρότες στο πλαίσιο μιας οικονομίας με επίκεντρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι για το κυνηγητό του κέρδους των μονοπωλίων, του κεφαλαίου. Τέλος, κάλεσε τους αγρότες με αποφάσεις στις Γενικές τους Συνελεύσεις να μην επιτρέψουν στους συνεταιρισμούς την εισβολή των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Απέρριψαν τις τροπολογίες του ΚΚΕ

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο υπουργός Μ. Βορίδης δεν έκανε δεκτές τις τρεις τροπολογίες του ΚΚΕ, δηλώνοντας αναρμοδιότητα. Οι δύο αφορούν την προστασία και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στους υπό εκκαθάριση αγροτικούς συνεταιρισμούς και η τρίτη την ικανοποίηση αιτήματος των κατοίκων του Κάτω Σουλίου για αλλαγή της χρήσης γης.

Ωστόσο, μετά τις επισημάνσεις της Δ. Μανωλάκου ότι πρόκειται για αναγκαίες και δίκαιες ρυθμίσεις, ανέφερε πως μπορεί να επανεξετάσει την τροπολογία που προβλέπει να προηγούνται οι εργαζόμενοι στις πληρωμές των υπό εκκαθάριση συνεταιρισμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ