ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Μάρτη 2020
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ - ΦΥΛΗ - ΑΓΙΟΥΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΥΣ - ΚΑΜΑΤΕΡΟ
Πληρωμένη απάντηση στις αθλιότητες Πατούλη

Αυτούς τους ανθρώπους, που διαμαρτύρονται για την καταστροφή της υγείας τους και της περιοχής τους, αποκάλεσε τραμπούκους ο Γ. Πατούλης
Αυτούς τους ανθρώπους, που διαμαρτύρονται για την καταστροφή της υγείας τους και της περιοχής τους, αποκάλεσε τραμπούκους ο Γ. Πατούλης
Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν τα Σωματεία εργαζομένων στους δήμους Πετρούπολης, Φυλής και Αγίων Αναργύρων - Καματερού, με αφορμή την κατάπτυστη δήλωση του περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη, ο οποίος ...κατήγγειλε κατοίκους και φορείς της Δυτικής Αττικής και Δυτικής Αθήνας, επειδή έκαναν κινητοποίηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ενάντια στις μεθοδεύσεις για νέες χωματερές σε Φυλή και Γραμματικό. Ο περιφερειάρχης τούς χαρακτήρισε «"μεταφερόμενους" τραμπούκους», «μπαχαλάκηδες» και «οχλοκρατία»...

Στην ανακοίνωσή τους τα Σωματεία επισημαίνουν:

«Με ανακοίνωσή του ο περιφερειάρχης Αττικής αποκάλεσε τραμπούκους και μπαχαλάκηδες τους εργαζόμενους που πήγαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, της Τετάρτης 4 Μάρτη, με σκοπό να συζητηθεί το μείζον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Πιστεύουμε ότι ενημέρωσαν τον περιφερειάρχη και πρώην πρόεδρο της ΚΕΔΕ, μιας κι ο ίδιος έλειπε, ότι ένα μεγάλο τμήμα των ανθρώπων που παραβρέθηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση είναι εργαζόμενοι που δουλεύουμε σε δήμους. Του υπενθυμίζουμε ότι είμαστε ο κλάδος που τα τελευταία χρόνια έχει θρηνήσει πάνω από 60 συναδέλφους που σκοτώθηκαν στη δουλειά και μετράει εκατοντάδες σακατεμένους.

Επίσης, γνωρίζει ότι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων έχει ζητηθεί να κουβεντιαστεί και από τα σωματεία μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο πάνω από δέκα φορές και σε όλες εισπράξαμε αναβολές και ψέματα.

Ξέρει πολύ καλά ότι καθημερινά συνάδελφοι και δημότες είναι αντιμέτωποι με νεοπλασίες και το κρύβει. Επίσης, ότι οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε από πρώτο χέρι την αισχρή κατάσταση που επικρατεί στη χωματερή της Φυλής.

Καταλαβαίνουμε ότι τον ενοχλεί η παρουσία μας στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου. Του απαντάμε ότι είμαστε εκεί γιατί δεν δεχόμαστε να παίζει κανείς με τις ζωές μας. Θα του το λέγαμε και χτες αν δεν απουσίαζε, για μια ακόμα φορά, από τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Τα περί μπαχαλάκηδων και τα άλλα κοσμητικά επίθετα που αναφέρει στο δελτίο Τύπου τού τα επιστρέφουμε».

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ - ΠΡΑΣΙΝΟ - ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΣ
Ιδιωτικοποιήσεις με συνοπτικές διαδικασίες από τις Οικονομικές Επιτροπές των δήμων

Τροπολογία της κυβέρνησης καθιστά ακόμα πιο εύκολη την απόφαση για παράδοση σημαντικών τομέων των δήμων σε ιδιώτες

Στη μεγαλύτερη επιτάχυνση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου των δήμων προχωρά η κυβέρνηση της ΝΔ με τροπολογία που κατέθεσε χτες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Στρατηγική Αναπτυξιακή Προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Η τροπολογία προβλέπει ότι «μεταφέρεται για λόγους ευελιξίας και ταχύτητας των σχετικών διαδικασιών στην Οικονομική Επιτροπή η αποφασιστική αρμοδιότητα σύναψης και ανάθεσης» συμβάσεων με ιδιώτες για την εκτέλεση των υπηρεσιών της καθαριότητας, του ηλεκτροφωτισμού και του πρασίνου. Ετσι, η σύναψη συμβάσεων φεύγει από τα χέρια του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου η δημοτική αρχή δεν έχει απαραίτητα την απόλυτη πλειοψηφία, και πάει στην Οικονομική Επιτροπή, όπου έχει την απόλυτη πλειοψηφία και μπορεί να παίρνει όποιες αποφάσεις θέλει.

Με την τροπολογία αυτή η κυβέρνηση ολοκληρώνει το έργο που ξεκίνησε τη δεκαετία του '90, ενώ κάθε επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθετε το δικό της λιθαράκι. Είναι το έργο που καταργεί καθετί που εμπόδιζε την ιδιωτικοποίηση αυτών των υπηρεσιών.

Ο δρόμος άνοιξε με τη δυνατότητα των δημοτικών αρχών να εκχωρούν την υπηρεσία της καθαριότητας στους ιδιώτες. Ορόσημο αποτέλεσε νόμος του 2011 που υποτίθεται ότι έθετε κάποιες «αυστηρές» προϋποθέσεις για την εκχώρηση (απόλυτη πλειοψηφία παρόντων στο Δημοτικό Συμβούλιο, αιτιολογημένη απόφαση του τεκμηριώνει αδυναμία του δήμου να εκτελέσει την υπηρεσία με δικά του μέσα). Από κει και μετά, κάθε νομοθετική πρωτοβουλία των κυβερνήσεων χαλάρωνε τις προϋποθέσεις, φτάνοντας στο άρθρο 179 του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε τον Οκτώβρη του 2019 και το οποίο έδωσε τη δυνατότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίζει, «κατά την κρίση του» και χωρίς αυξημένη πλειοψηφία ή αιτιολόγηση, την εκχώρηση της καθαριότητας, τη συντήρηση πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού. Είναι προφανές ότι ούτε και με το πολυνομοσχέδιο προχωρούσαν ικανοποιητικά, δηλαδή σύμφωνα με τις ανάγκες του κεφαλαίου, οι ρυθμοί ιδιωτικοποίησης, και γι' αυτό η κυβέρνηση έφερε αυτήν την τροπολογία. Τα παραπάνω συμβαίνουν σε μια περίοδο κατά την οποία κυβέρνηση και περιφερειάρχης Αττικής έχουν ανακοινώσει τους επικίνδυνους σχεδιασμούς για νέες χωματερές στο Λεκανοπέδιο και μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων.

Το νομοσχέδιο αναμενόταν να ψηφιστεί τα μεσάνυχτα. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης αναφέρθηκε ενδεικτικά στα άρθρα που αφορούν τη συγκρότηση Επιτροπής Αναπτυξιακού Σχεδιασμού Τοπικού και Περιφερειακού Επιπέδου, που θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, στη λογική «κόστους - οφέλους». Ουσιαστικά, με πρόσχημα τις ελλείψεις των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων σε προσωπικό και μέσα, που είναι αποτέλεσμα ακριβώς της αντιλαϊκής πολιτικής των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, έρχεται τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ να ιδιωτικοποιήσει αρμοδιότητές τους, στέλνοντας το λογαριασμό στο λαό.

Η επιδίωξη ουσιαστικά είναι να συνδεθεί πιο οργανικά ο όποιος σχεδιασμός στους δήμους με τις ιεραρχήσεις και τις επιδιώξεις κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, όπως π.χ. διαχείριση απορριμμάτων, ΑΠΕ, μεταφορικό έργο, τουρισμός, ιαματικές πηγές, αλλαγή στις χρήσεις γης που διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα κ.ά., ανέφερε ο Μ. Συντυχάκης

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι από τον τίτλο ακόμα φαίνεται ποια είναι η στόχευση της κυβέρνησης για τους ΟΤΑ και πρόσθεσε: «Εμείς έχουμε άλλη λογική για τους δήμους και τις Περιφέρειες. Οι δήμοι θα μπορούσαν να είναι εργαλεία - δεν είναι - για να μπορούν να ανακουφίσουν τους εργαζόμενους, τα πλατιά λαϊκά στρώματα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και για τα οποία φταίει η δική σας πολιτική, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Θα μπορούσαν να είναι εργαλεία που να βελτιώνουν τη θέση, άρα και τον τρόπο διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας, δημιουργώντας τις απαραίτητες υποδομές όπως είναι τα αντιπυρικά, αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά έργα, το πράσινο, οι ελεύθεροι χώροι, οι υποδομές αθλητισμού - πολιτισμού. Ομως δεν γίνονται όλα αυτά, γιατί οι προτεραιότητες της κυβέρνησης και των προηγούμενων, όπως φαίνεται από όλες τις μεταρρυθμίσεις, από τον "Καποδίστρια", τον "Καλλικράτη" κ.λπ., ήταν η όλο και μεγαλύτερη σύμφυση των δήμων με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους».

Κινητοποίηση των εργαζομένων σε δήμους και Περιφέρειες

Στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι στις Περιφέρειες και τους δήμους, ενάντια στις αντεργατικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών «Στρατηγική Αναπτυξιακή Προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Στην Αθήνα, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ) και το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής είχαν κηρύξει στάσεις εργασίας, στη διάρκεια των οποίων πραγματοποίησαν αρχικά συγκέντρωση στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου όμως ενημερώθηκαν ότι η πολιτική ηγεσία απουσίαζε λόγω της συμμετοχής της στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Ακολούθησε νέα συγκέντρωση στη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με αντιπροσωπείες των κομμάτων, εκτός της Ελληνικής Λύσης, αναδεικνύοντας το αντεργατικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου.

Οπως επισημαίνουν σε ανακοινώσεις τους τα σωματεία, το νομοσχέδιο προωθεί παραπέρα τις ιδιωτικοποιήσεις αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών, αυτήν τη φορά των τεχνικών υπηρεσιών, για τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μέσω του διαγωνισμού 3Κ, αυξάνει τα έτη υποχρεωτικής παραμονής σε μια υπηρεσία από 2 σε 7 πριν αποκτήσουν το δικαίωμα να ζητήσουν μετάταξη, φορτώνει επιπλέον καθήκοντα στο προσωπικό που απασχολείται στο «Βοήθεια στο Σπίτι».

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη, έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Η συγκέντρωση οργανώθηκε με απόφαση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης, ενώ κατά τη διάρκειά της αντιπροσωπεία των εργαζομένων επέδωσε στο υπουργείο το ψήφισμα με τις διεκδικήσεις τους. Με τα πανό τους οι εργαζόμενοι απαίτησαν απόσυρση του νομοσχεδίου, είπαν «όχι» στις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και τις απολύσεις εργαζομένων που προσλήφθηκαν με την 3Κ.

Συγκέντρωση στον υπαίθριο χώρο του κεντρικού κτιρίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη (περιοχή ΦΙΞ), πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας τους.

ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ «NOVARTIS»
Συνεχίστηκε με κατάθεση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

Με την κατάθεση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Ν. Παππά συνεχίστηκαν χτες οι εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά τον ρόλο του πρώην υφυπουργού Δ. Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση «Novartis», χωρίς μέχρι τώρα να έχει να παρουσιάσει κανένα σοβαρό έργο πέρα από εκφυλισμό και διάφορα παιχνίδια ανάμεσα στα αστικά κόμματα.

Η κλήτευση του βουλευτή, στην οποία αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, έγινε με απόφαση της ΝΔ, μετά και τα όσα κατέθεσε ο μεγαλοεπιχειρηματίας Σ. Μιωνής για σύσταση «εγκληματικής οργάνωσης» από τον Δ. Παπαγγελόπουλο και συναντήσεις του με τον Δ. Παπαγγελόπουλο και τον Ν. Παππά στο Μαξίμου.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να κληθούν μάρτυρες ο Αντ. Σαμαράς, ο σύμβουλός του Στ. Παπασταύρου, ο εκδότης Φιλιππάκης και μία δημοσιογράφος, πρόταση που απορρίφθηκε από τους υπόλοιπους.

Ο Ν. Παππάς φέρεται να εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ, την οποία κατηγόρησε ότι «επειδή έχει πέσει σε ξέρα κατεργάζεται ανοησίες, εργαλειοποιώντας την κατάθεση Μιωνή». Φέρεται επίσης να αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ο Δ. Παπαγγελόπουλος «είχε συγκροτήσει παραδικαστικό μαγαζί» κ.ο.κ.

Ο βουλευτής πάντως παραδέχτηκε μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι έγινε συνάντηση στις 16/3/2016 μεταξύ Παπαγγελόπουλου, Μιωνή και του ίδιου ως υπουργού Επικρατείας, μετά από παράκληση της κυβέρνησης του Ισραήλ, του οποίου ο Σ. Μιωνής είναι κρατικός αξιωματούχος.

Αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι - τουλάχιστον μπροστά του - έγινε οποιαδήποτε προσπάθεια εκβιασμού, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ούτε έγινε ούτε θα μπορούσε να γίνει». Στην ουσία, πρόσθεσε, «χαρακτήρα ιδιωτικής συμφωνίας» είχε το συμφωνητικό του εκδότη Φιλιππάκη και του Σ. Μιωνή το 2013, στο οποίο εγγυητής ήταν ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Κάλεσε δε την πλειοψηφία των μελών της Προανακριτικής, δηλαδή τους βουλευτές της ΝΔ, «αν έχουν τα κότσια» να κλητεύσουν τον Αντ. Σαμαρά.

ΔΥΤΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ
Επίθεση πειρατών σε ελληνικό δεξαμενόπλοιο

ΠΟΡΤΟ ΝΟΒΟ.--

Επίθεση πειρατών δέχτηκε χτες το ελληνικό δεξαμενόπλοιο «Minerva Virgo» με 22μελές πλήρωμα στον Κόλπο της Γουινέας, περίπου 45 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Μπενίν στη Δυτική Αφρική. Το σκάφος μετέφερε χημικά από την Ολλανδία στο Λάγκος της νότιας Νιγηρίας.

Εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας «Minerva Marine» ανακοίνωσε ότι από τα 22 μέλη του πληρώματος οι έξι είναι Ελληνες, που ήταν σε θέση να βρουν ασφαλές καταφύγιο εντός του σκάφους, ακολουθώντας τις προσήκουσες οδηγίες ασφαλείας για την περίπτωση επίθεσης. Ωστόσο, τουλάχιστον ένας ναυτικός δεν πρόλαβε να φτάσει εγκαίρως στο καταφύγιο, με αποτέλεσμα να συλληφθεί από τους πειρατές, η ταυτότητα και τα αιτήματα των οποίων παρέμειναν, για ώρες, άγνωστα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ