ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάρτη 2020 - Κυριακή 8 Μάρτη 2020
Σελ. /40
«ΜΕΤΡΑ» ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Κριτήριο τα κέρδη της εργοδοσίας, απέναντι στις ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους

Οι ανάγκες προστασίας των εργαζομένων είναι ασύμβατες με τα κέρδη του κεφαλαίου και την πολιτική των κυβερνήσεών του
Οι ανάγκες προστασίας των εργαζομένων είναι ασύμβατες με τα κέρδη του κεφαλαίου και την πολιτική των κυβερνήσεών του
Το γεγονός ότι η ουσιαστική προστασία της υγείας και η στήριξη των εργαζομένων είναι ασύμβατες με τα συμφέροντα του κεφαλαίου επιβεβαιώνει και ο τρόπος που τόσο η εργοδοσία όσο και η κυβέρνηση διαχειρίζονται τα ζητήματα που προκύπτουν για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους από τον νέο κορονοϊό.

Κριτήριό τους σε κάθε περίπτωση είναι η διασφάλιση των καπιταλιστικών κερδών, η ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των επιχειρηματικών ομίλων καθώς και η προσπάθεια να μετακυλιστούν στους εργαζόμενους οι συνέπειες από μέτρα που λαμβάνονται για τον κορονοϊό.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε άλλους κλάδους μεγαλώνουν την εντατικοποίηση της εργασίας διαβλέποντας δυνατότητες για μεγαλύτερα κέρδη (π.χ. στο Εμπόριο), αλλού βρίσκουν ευκαιρία να προωθήσουν πάγιους αντεργατικούς σχεδιασμούς τους (π.χ. για την τηλεργασία στις Τηλεπικοινωνίες, στο Χρηματοπιστωτικό κ.α.), γενικά επιχειρούν να επιβαρύνουν τους ίδιους τους εργαζόμενους όταν χρειάζεται να λείψουν από τη δουλειά (π.χ. με άδειες χωρίς αποδοχές, «κλέβοντας» μέρες από την κανονική άδεια κ.ά.), ενώ συνολικότερα δεν προβλέπουν καμία έκτακτη χρηματοδότηση και ουσιαστικά μέτρα, ακόμα και σε κλάδους κρίσιμους για το σύνολο των εργαζομένων (π.χ. για την αύξηση των δρομολογίων στις αστικές συγκοινωνίες, προκειμένου να αποφεύγεται η «σαρδελοποίηση»).

Δεν διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι που θα χρειαστεί να λείψουν από τη δουλειά

Χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει καμία κυβερνητική απόφαση για τη διασφάλιση πρόσθετων αδειών με πλήρεις αποδοχές σε εργαζόμενους που χρειάζεται να μην πάνε στη δουλειά, είτε γιατί αρρώστησαν είτε γιατί έχει διακοπεί η εργασία τους για προληπτικούς λόγους ή περιθάλπουν ασθενείς, φροντίζουν παιδιά των οποίων έχουν κλείσει τα σχολεία κ.ο.κ.

Το θέμα ανέδειξε το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, τονίζοντας ότι έτσι «οι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι απέναντι σε πιέσεις της εργοδοσίας», με κίνδυνο μάλιστα αναγκαία μέτρα προστασίας «να υπονομεύονται στην εφαρμογή τους, αφού δεν διασφαλίζεται η υποχρεωτικότητά τους».

Αντίστοιχα, στο ΠΑΜΕ και σε πολλά συνδικάτα έχουν φθάσει μια σειρά από καταγγελίες από εργαζόμενους, οι οποίες αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι σε περιπτώσεις που κλείνουν σχολεία οι εργοδότες αρνούνται να δώσουν άδειες για να μπορούν οι εργαζόμενοι να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι, όταν δίνουν άδειες αρνούνται να τις πληρώσουν ή αφαιρούν μέρες από την κανονική άδεια του εργαζόμενου.

Στρώνουν έδαφος για αντεργατικούς σχεδιασμούς...

Αποκαλυπτικές είναι και οι καταγγελίες σωματείων για τη στάση της εργοδοσίας σε μια σειρά από μεγάλους κλάδους.

Στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών και της Πληροφορικής όλες οι μεγάλες εταιρείες, με πρόσχημα τη λήψη μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, προωθούν αντεργατικούς στόχους σχεδιασμένους από καιρό.

Χωρίς να έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα, «προτρέπουν» τους εργαζόμενους στην τηλεργασία, πρακτική που εντείνει την εκμετάλλευση, καταστρατηγεί παραπέρα το ωράριο και μειώνει «κόστη» για την εργοδοσία. Να σημειωθεί ότι η «Vodafone» εφαρμόζει την πρακτική της δουλειάς από το σπίτι, εδώ και χρόνια, για μια μέρα τη βδομάδα και η «Wind» εδώ και ένα χρόνο. Ο όμιλος ΟΤΕ έχει από τις αρχές του χρόνου προμηθεύσει εργαζόμενους με φορητούς υπολογιστές στην προοπτική υλοποίησης παρόμοιων σχεδιασμών.

Με πρόσχημα τον κορονοϊό η «Wind» σε οδηγίες της προς τους εργαζόμενους αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ενδυναμώνουμε και αναπτύσσουμε το Wind Flexy Work Remotely με δυνατότητα εργασίας από το σπίτι. Συγκεκριμένα, εφόσον το επιθυμούμε, μπορούμε να εργαστούμε remotely για περισσότερες μέρες μέσα στην εβδομάδα». Στην εταιρεία «Teleperfomance» κλήθηκαν εργαζόμενοι να συμμετάσχουν σε δοκιμή για να διαπιστώσουν αν μπορούν να δουλέψουν από το σπίτι.

Εταιρείες του κλάδου απευθύνουν συστάσεις αποφυγής «πολυπληθών συναντήσεων» εργαζομένων, την ώρα που εκατοντάδες εργαζόμενοι δουλεύουν ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο, κάποιες φορές πολύ κοντά ο ένας στον άλλο. Αντίστοιχα, τις καταγγελίες σε σχέση με τις άδειες των εργαζομένων επιβεβαιώνει το παράδειγμα της «Cosmote», η οποία επιβάλλει στους εργαζόμενους που θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό όταν επιστρέψουν να πάρουν «7 ημέρες κανονικής άδειας»...

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής καταγγέλλει ότι η μεθόδευση για την ενίσχυση της τηλεργασίας «καταρχήν είναι παράνομη καθώς δεν υπάρχει σχετική ΣΣΕ που να καθορίζει τους όρους εργασίας και τις αμοιβές. Και προφανώς δεν λύνει το πρόβλημα αλλά μεταθέτει για άλλη μια φορά τις ευθύνες στον εργαζόμενο και ξελασπώνει τους ομίλους από την εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων πρόληψης και προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων».

...με ευρύτερες προεκτάσεις

Ανάλογες μεθοδεύσεις προωθεί η εργοδοσία και στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα.

Η ΕΣΑΚ Εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα καταγγέλλει ότι η εργοδοσία, «με αφορμή την εμφάνιση κρουσμάτων κορονοϊού και στη χώρα μας, προχωράει, όπως διευθυντικά της στελέχη ενημερώνουν προφορικά, σε λήψη μέτρων», ορισμένα από τα οποία «ξεπερνούν τα όρια, προβλέποντας τη δυνατότητα εργασίας από το σπίτι, τη λήψη των υπηρεσιακών mails από τα προσωπικά μας τερματικά κ.λπ.

Είναι διακαής πόθος των μεγάλων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών, να αρθούν όσα εμπόδια υπάρχουν ακόμη, προκειμένου να επιβάλουν την εργασία 24 ώρες το 24ωρο. Και φυσικά οι εργαζόμενοι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε για πολλούς λόγους να ξεκινήσει μια τέτοια "φάμπρικα" τηλεργασίας στην τράπεζα, που μπορεί να πάρει ανυπολόγιστες και ανεξέλεγκτες διαστάσεις στο μέλλον, με τις εξελίξεις που γνωρίζουμε ότι έρχονται.

Αν ανοίξει τέτοιου είδους φάμπρικα, ας αναρωτηθούμε τι απαιτήσεις μπορεί στο μέλλον να έχει η διοίκηση από έναν ασθενή εργαζόμενο ή από μια εργαζόμενη που βρίσκεται σε άδεια τοκετού ή λοχείας. "Κάθισε στο σπίτι σου και δούλεψε από εκεί", θα είναι το πρώτο που θα σου απαντούν όταν δηλώνεις ασθενής».

Εντατικοποίηση και μεγαλύτερη έκθεση χωρίς μέτρα προστασίας

Και ενώ στις Τηλεπικοινωνίες η εργοδοσία με το επιχείρημα της αποφυγής συγκέντρωσης πολλών εργαζομένων στον ίδιο χώρο στρώνει το έδαφος για την τηλεργασία, σε άλλους κλάδους, με κριτήριο και πάλι τα κέρδη της, η εργοδοσία αναγκάζει τους εργαζόμενους να παραμείνουν περισσότερες ώρες στη δουλειά, να κόψουν ρεπό και άδειες...

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα όσα συμβαίνουν σε μεγάλες αλυσίδες τροφίμων, στα σούπερ μάρκετ.

Από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα αυξήθηκε απότομα η ζήτηση τροφίμων και άλλων προϊόντων. Οι επιχειρήσεις προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της αυξημένης ζήτησης και να αυξήσουν τον τζίρο τους, ξεζουμίζουν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους, επιδεικνύουν πλήρη αδιαφορία για τις ανάγκες τους, ακόμα και για την προστασία της υγείας τους.

Μεγάλες εφοδιαστικές αλυσίδες, αποθήκες, έδωσαν εντολή να ανακληθούν άδειες και ρεπό, εξαναγκάζοντας τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στη δουλειά. Να σημειωθεί ότι την περίοδο αυτή συνηθίζεται να δίνεται η λεγόμενη «χειμερινή» άδεια των υπαλλήλων σε σούπερ μάρκετ. Η αναγκαστική επιστροφή στη δουλειά συνοδεύτηκε από την επιβολή 10ωρης και 14ωρης εργασίας. Ακόμα, υπάρχουν καταγγελίες για την άσκηση πιέσεων προκειμένου εργαζόμενοι να δουλέψουν σε αποθήκες Κυριακή και Καθαρά Δευτέρα.

Από την άλλη, οι επιχειρήσεις δεν παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία των εργαζομένων από τον κορονοϊό. Οι εργοδότες επαναλαμβάνουν τις γενικές οδηγίες και ουσιαστικά μετατρέπουν την πρόληψη σε ατομική υπόθεση.

Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, στα σούπερ μάρκετ, που εξ αντικειμένου είναι χώροι υψηλού υγειονομικού ενδιαφέροντος και εξυπηρετούν χιλιάδες καταναλωτές καθημερινά, «οι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι χωρίς να παρέχεται σε αυτούς η δυνατότητα συχνής χρήσης αντισηπτικών σκευασμάτων, ενώ υπάρχουν και καταγγελίες ότι απαγορεύουν σε εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να χρησιμοποιούν μάσκα για λόγους αισθητικής και για αποφυγή πρόκλησης πανικού!».

«Η περαιτέρω εντατικοποίηση, που ούτως ή άλλως υπάρχει λόγω του μειωμένου προσωπικού, θα επιβαρύνει επιπλέον την υγεία μας», τονίζει. «Δεν είναι η πρώτη φορά, το έχουμε βιώσει στα capital controls αλλά και σε περιόδους αυξημένης ζήτησης, με πολλούς συναδέλφους να καταπονούν τον οργανισμό τους, με ανεπανόρθωτες συνέπειες για την υγεία τους και με τα εργατικά "ατυχήματα" σε αυτές τις περιόδους να πολλαπλασιάζονται».

Κανένα ουσιαστικό μέτρο στις αστικές συγκοινωνίες

Κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν λαμβάνεται από την κυβέρνηση και τις διοικήσεις και στις Αστικές Συγκοινωνίες, σε έναν κλάδο κρίσιμο όχι μόνο για όσους δουλεύουν σε αυτόν αλλά και συνολικά για τους εργαζόμενους που τις χρησιμοποιούν για τις καθημερινές μετακινήσεις τους.

Οπως καταγγέλλει η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σε ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ είναι κοροϊδία. «Η υπενθύμιση για πλύσιμο των χεριών και απλή προσωπική προστασία δεν είναι σοβαρή αντιμετώπιση του ζητήματος. Θα θεωρούσαμε απλά ανεύθυνη αυτήν την τακτική, αν δεν ήταν καθαρά οικονομίστικη και αδιάφορη για την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων».

Στη συνέχεια προβάλλει μια δέσμη ουσιαστικών μέτρων, τα οποία ωστόσο - όπως επιβεβαιώθηκε και σε συνάντηση των σωματείων με τη διοίκηση της ΟΣΥ - «δεν χωράνε» στο διαχρονικό πετσόκομμα της κρατικής χρηματοδότησης, στη μείωση προσωπικού, στις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, ανταλλακτικών κ.ο.κ.

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ διεκδικεί μεταξύ άλλων:

Χορήγηση σε κάθε εργαζόμενο αντισηπτικού υλικού. Γάντια μίας χρήσης σε όλους τους εργαζόμενους με προτεραιότητα σε οδηγούς, εκδότες εισιτηρίων κ.τ.λ.

Καθημερινή απολύμανση όλων των οχημάτων, ιδιαίτερα εκείνων που δρομολογούνται στο αεροδρόμιο, όχι απλά σκούπισμα και σφουγγάρισμα. Απολύμανση όλων των χώρων αναμονής και δημιουργία νέων.

Πύκνωση δρομολογίων σε όλο το δίκτυο της αστικής συγκοινωνίας, για την αποφυγή συνωστισμού των επιβατών. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επισκευή όλων των οχημάτων που παραμένουν ακινητοποιημένα λόγω βλαβών, άμεσα να δοθεί σχετικό κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Συχνότερα διαλείμματα των εργαζομένων με σταμάτημα των οχημάτων στους χώρους αναμονής, για τον εξαερισμό των χώρων σε τακτά διαστήματα. Μείωση των ωρών εργασίας των εργαζομένων ώστε να μειώνεται η σωματική καταπόνηση του οργανισμού.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Η επίθεση της εργοδοσίας με τις πλάτες της κυβέρνησης δεν θα μείνει αναπάντητη

Αρνήθηκε ο υπουργός Εργασίας να συναντηθεί με εργατικά συνδικάτα

Την άρνηση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση να δεχτεί συνάντηση με εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργατικές οικογένειες λόγω του νέου κορονοϊού, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ και τονίζει ότι η στάση αυτή «αποτελεί ανοιχτή πρόσκληση στην εργοδοσία κάθε κλάδου να μην αφήσει τίποτα όρθιο».

Υπενθυμίζοντας τις δεκάδες καταγγελίες εργαζομένων για τη στάση της εργοδοσίας στα θέματα των μέτρων προστασίας, της διασφάλισης των εργαζομένων που χρειάζεται να λείψουν από τη δουλειά κ.ο.κ., το ΠΑΜΕ ξεκαθαρίζει ότι όλα αυτά «αποτελούν νέο στοιχείο επίθεσης που δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο ή να αφεθεί».

Και προσθέτει: «Μέσα στις ευπαθείς ομάδες που βρίσκονται στον πρώτο βαθμό κινδύνου εμπεριέχονται εργαζόμενοι που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν υπάρχει κανένα ίχνος προστασίας όσον αφορά το χώρο δουλειάς τους. Επιπλέον οι ηλικιωμένοι, οι παππούδες και οι γιαγιάδες που επιφορτίζονται με ευθύνες και βοηθούν τους εργαζόμενους γονείς, με το "κράτημα" των εγγονών τους μετά το σχολείο, σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να προστατευτούν».

«Αν δεν παρθούν πρακτικά μέτρα που θα διευκολύνουν τους εργαζόμενους, οι οδηγίες που αναφέρονται σε προληπτικό κλείσιμο σχολείων ή η είσοδος σε "καραντίνα" ολόκληρων περιοχών θα αποτελούν κούφια λόγια και ευχολόγια», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ και απαιτεί από το υπουργείο Εργασίας να πάρει άμεσα μέτρα: Να σταματήσουν άμεσα οι εργοδοτικές πιέσεις στις άδειες, στις εργασιακές σχέσεις, να δυναμώσουν τα μέτρα προστασίας. Με απόφαση του υπουργείου, οι εργαζόμενοι που έχουν παιδιά σε σχολεία που κλείνουν προληπτικά να έχουν δικαίωμα άδειας επιπλέον της κανονικής, με αποδοχές, για όσες μέρες απαιτούνται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ