ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάρτη 2020 - Κυριακή 8 Μάρτη 2020
Σελ. /40
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να καταγγελθούν και να καταργηθούν το «Δουβλίνο» και η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο ΡΙΚ σχετικά με τις εξελίξεις στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό

Copyright 2020 The Associated

Συνέντευξη στην εκπομπή «Από μέρα σε μέρα» της τηλεόρασης του ΡΙΚ παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κύπρο (βλέπε αναλυτικά σελίδα 12). Ακολουθούν αποσπάσματα της συζήτησης που αφορούν στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, ενώ η υπόλοιπη συνέντευξη θα δημοσιευτεί στο φύλλο της Τρίτης.

* * *

-- Να ξεκινήσουμε από το μεγάλο θέμα των ημερών, το Μεταναστευτικό. Πώς βλέπετε εσείς όλα αυτά που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται στον Εβρο και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και της ΕΕ;

-- Είναι αρκετά επικίνδυνη η κατάσταση. Είμαστε σε μια φάση κατά την οποία όλη η εξέλιξη μυρίζει μπαρούτι στην ευρύτερη περιοχή και εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να μαζέψει αμέσως όλες τις αντιδραστικές, ακροδεξιές, ρατσιστικές φωνές και δυνάμεις που εμφανίζονται, δρουν εκεί. Δεν έχουν καμιά δουλειά στον Εβρο και στα νησιά του Αιγαίου οι Αυστριακοί, οι Γερμανοί φασίστες που σηκώνουν πανό και δείχνουν τα θύματα των πολέμων, για τα οποία ευθύνονται και οι δικές τους κυβερνήσεις με τις επεμβάσεις, τους βομβαρδισμούς στη Συρία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, παντού, στη Λιβύη κ.λπ., επεμβάσεις που δημιουργούν όλα αυτά τα κύματα των προσφύγων, μαζί με τη φτώχεια, την εκμετάλλευση και την καταπίεση και ουσιαστικά οδηγούμαστε σε αυτό που ονομάζουμε εμείς «ασύμμετρες απειλές», δηλαδή τις πολύπλευρες παρεμβάσεις του ιμπεριαλισμού στην περιοχή μας, οι οποίες δίνουν χέρι βοήθειας ουσιαστικά στον Ερντογάν και στην τουρκική πολιτική να πιέζει, μέσω του προσφυγικού, του μεταναστευτικού ρεύματος, την Ελλάδα, ενάντια στα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

-- Αυτές οι ομάδες βρέθηκαν εκεί με προτροπή της ελληνικής κυβέρνησης ή πήγαν από μόνοι τους;

-- Οχι, στα πλαίσια της ΕΕ θα πρέπει να παρθούν μέτρα. Εδώ η κα Μέρκελ ουσιαστικά έπρεπε να πάρει μέτρα πριν φύγουν αυτοί οι άνθρωποι από τη Γερμανία, οι ακροδεξιοί, οι φασίστες και να πάνε στον Εβρο, αλλά εν πάση περιπτώσει από εκεί που βρίσκονται τώρα θα πρέπει να ξεκουμπιστούν. Το λέω καθαρά και ξάστερα. Αυτή είναι η θέση του ΚΚΕ και αυτή θα πρέπει να είναι σύσσωμη η θέση του ελληνικού λαού. Δεν είναι εχθρός μας τα θύματα, τα γυναικόπαιδα, τους οποίους τους εκμεταλλεύεται η τουρκική εξωτερική πολιτική για να συνεχίσει την επικίνδυνη πολιτική της ενάντια στα σύνορα της Ελλάδας, στα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και γενικότερα ενάντια στους λαούς.

-- Αυτό που έκανε όμως η ελληνική κυβέρνηση, να κλείσει τα σύνορα και να μην έρθουν όλες αυτές οι ροές των μεταναστών, ήταν μία σωστή απόφαση και να ζητήσει και τη στήριξη της ΕΕ; Γιατί δεν θα μπορούσε η Ελλάδα να αναλάβει, να επωμιστεί όλο αυτό το βάρος.

-- Η πρόταση του ΚΚΕ, που πλέον την ενστερνίζονται και άλλες πολιτικές δυνάμεις και ευρύτερα κυρίως ο ελληνικός λαός, είναι ότι θα πρέπει αυτήν τη στιγμή, εφόσον η Κοινή Δήλωση, η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, ήταν και ατελέσφορη και οδήγησε σε αυτά τα αδιέξοδα - στην πραγματικότητα απ' ό,τι βλέπουμε όλοι μας είναι ανενεργή - να καταργηθεί εδώ και τώρα και να καταγγελθεί. Θα πρέπει να καταγγελθεί επίσης η Συμφωνία του Δουβλίνου που καταδικάζει και μάλιστα σε διπλό εγκλωβισμό πρόσφυγες, μετανάστες, στα νησιά, στον Εβρο, στην Ελλάδα. Αυτό το ζήτημα είναι σήμερα παραπάνω από ρεαλιστικό.

Για παράδειγμα, η συγκεκριμένη πρόταση - για να το πω και πιο λαϊκά και πιο αναλυτικά εδώ από την εκπομπή σας - είναι ότι θα πρέπει η καταγραφή των προσφυγών, των μεταναστών, αν χρειάζονται άσυλο, αν το δικαιούνται, αν θέλουν να πάνε σε κάποιες χώρες προορισμού, να γίνεται στο έδαφος της Τουρκίας. Εχει η ΕΕ σχέσεις με την Τουρκία, μπορεί να παρέμβει και ο ΟΗΕ με επιτροπές, και η τουρκική κυβέρνηση να αναλάβει την καταγραφή, τις γραφειοκρατικές διαδικασίες χορήγησης των χαρτιών που απαιτούνται για άσυλο ή όχι άσυλο, για την προώθηση στις χώρες προορισμού και από εκεί να γίνεται, είτε στην Αδριανούπολη ή οπουδήποτε αλλού. Δεν χρειάζεται δηλαδή να πιέζονται, κάτι δηλαδή που το καταλαβαίνει όλος ο κόσμος ότι το κάνει επίτηδες για να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα.

-- Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους θέλουν να πάνε στην Κεντρική Ευρώπη, στο Βερολίνο, λένε οι περισσότεροι και εκεί είναι το πρόβλημα. Η ίδια η ΕΕ και κάποιες χώρες της ΕΕ δεν θέλουν να υποδεχτούν αυτούς τους πρόσφυγες...

-- Με βάση την άποψη που μου λέτε, της ΕΕ, που «δεν θέλουν», ουσιαστικά πιέζονται και δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα και ηθικό και οικονομικό και πολιτικό για τους ανθρώπους αυτούς, αλλά και για τους κατοίκους μόνο στις χώρες πρώτης υποδοχής. Αυτές είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία, η Μάλτα, αυτές είναι οι συγκεκριμένες χώρες. Και βεβαίως είναι διαφορετικό θέμα το 3,8% του πληθυσμού της Κύπρου, για παράδειγμα, να είναι πρόσφυγες - μετανάστες ή στην Ελλάδα να είναι τριακόσιες, τετρακόσιες, πεντακόσιες χιλιάδες πρόσφυγες - μετανάστες και διαφορετικό να υπάρχει ισοκατανομή στις χώρες της Ευρώπης συνολικότερα, της ΕΕ πιο συγκεκριμένα. Για φανταστείτε, για παράδειγμα, οι 300.000 πρόσφυγες - μετανάστες που είναι στην Ελλάδα, στα ελληνικά εδάφη, να μπορούσαν να κατανεμηθούν στα 30 κράτη της ΕΕ. Αλλο να έχεις 5 - 10 χιλιάδες να διαχειριστείς κι άλλο να έχεις να διαχειριστείς 300.000, 500.000.

-- Μα εκεί είναι η ουσία της διαφωνίας, ότι δεν δέχονται άλλο κόσμο. Κι επειδή είναι «η ΕΕ της αλληλεγγύης», θα έπρεπε αυτό το θέμα, το Μεταναστευτικό, επειδή είναι βόμβα στα θεμέλια της ΕΕ, θα έπρεπε να είχε ήδη επιλυθεί με τον τρόπο που συζητάμε τώρα, δηλαδή να πάρουν όλα τα κράτη τους πρόσφυγες που τους αναλογούν...

-- Η ΕΕ δεν είναι ενιαία. Η Γερμανία δουλεύει για τα δικά της οικονομικά, πολιτικά, γεωστρατηγικά συμφέροντα, η Γαλλία το ίδιο, άλλες χώρες επίσης το ίδιο. Αρα, λοιπόν, το να μιλάμε για «ενιαία αλληλεγγύη που θα εκφραστεί από την ΕΕ» ούτε το είδαμε αυτά τα χρόνια, τα τελευταία 10 χρόνια και κυρίως τώρα με την όξυνση του προβλήματος, ούτε πρόκειται να το δούμε. Εγώ το λέω ρητά, κατηγορηματικά, ξεκάθαρα και το υπογράφω αυτό.

Κατάπτυστα σχέδια για μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε ξερονήσια

Ως «ευκαιρία» για να πάνε συνολικά παρακάτω τα αντιδραστικά σχέδια για το Μεταναστευτικό αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις εξελίξεις

Ως «ευκαιρία» για να πάει πολλά βήματα παρακάτω την πολιτική εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών και τα σχέδια για τη μετατροπή των νησιών σε φυλακές της ΕΕ αξιοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ τις εξελίξεις, πολιτική που μεταξύ άλλων αντικειμενικά «αλείφει βούτυρο στο ψωμί» διαφόρων φασιστοειδών που δρουν σε νησιά και Εβρο.

Στο πλαίσιο αυτό, υπουργοί της κυβέρνησης μέσα στη βδομάδα έφτασαν να ανασύρουν ως και κατάπτυστα σχέδια για μεταφορά μεταναστών σε ξερονήσια!

«Ολες οι προτάσεις είναι ανοιχτές, ακόμα και αυτές για τα ξερονήσια, αλλά ό,τι γίνει θα πρέπει να γίνει με βάση τους διεθνείς κανόνες και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια που θα σέβονται πρόσφυγες και μετανάστες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στον «ΣΚΑΪ». Επανέλαβε ότι πολιτική της κυβέρνησης είναι «η δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά. Εννοείται πως θα προχωρήσει η κατασκευή τους» στα νησιά, δείχνοντας ότι ετοιμάζουν κέντρα - φυλακές της ΕΕ για εγκλωβισμένους και ξεριζωμένους ανθρώπους, μια μόλις βδομάδα από τότε που ο λαός των νησιών απέρριψε ξανά κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν ξερονήσια δεν είχε αποκλείσει την Τετάρτη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι «δεν αποκλείουμε τίποτα σε αυτήν τη χρονική συγκυρία» και ότι η κυβέρνηση αναμένει τις προτάσεις των εκπροσώπων της Τοπικής Διοίκησης για το πού θα γίνουν τα κέντρα - φυλακές της ΕΕ στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, κέντρα τα οποία και παρουσίασε ξανά ως μονόδρομο, λέγοντας: «Ολοι πλέον αντιλαμβάνονται - και υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων ακόμη περισσότερο - (...) την ανάγκη κλειστών δομών».

Υπέρ της δημιουργίας κέντρων - φυλακών σε ακατοίκητα νησιά για πρόσφυγες και μετανάστες τάχθηκε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, με δηλώσεις του το πρωί της Παρασκευής στο «MEGA». Ανέφερε πως «είμαι υπέρ της λύσης αυτής» και πρόσθεσε ότι «αν κρίνεται αυτό σκόπιμο κι αν διαμορφωθούν προφανώς κατάλληλες υποδομές μια χαρά πάει κανένας και σε μη κατοικημένα νησιά».

Συνολικά άλλωστε ο σχεδιασμός που υλοποιεί η κυβέρνηση, υπηρετεί πλήρως την πολιτική εγκλωβισμού της ΕΕ, που αποτελεί την πηγή του προβλήματος, και την οποία η κυβέρνηση παρουσιάζει ως λύση.

Ετσι, στο ΚΥΣΕΑ της περασμένης Κυριακής η κυβέρνηση, μαζί με μέτρα ενίσχυσης της φύλαξης των συνόρων, αποφάσισε την αναστολή για ένα μήνα της υποβολής αιτήσεων ασύλου και τον εγκλεισμό τους σε δύο «κλειστές» δομές (εκ των οποίων η μία στη Ροδόπολη Σερρών και η δεύτερη κάπου στην Αθήνα) με σκοπό τις μαζικές απελάσεις. Επίσης, να καλέσει την ΕΕ να αναπτύξει την ομάδα ταχείας επέμβασης Rabit της Frontex και να ζητήσει έκτακτη οικονομική και άλλη βοήθεια με βάση το άρθρο 78, παρ. 3 της Συνθήκης της ΕΕ (700 εκατ. σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων) προκειμένου να παίξει πιο αποτελεσματικά το ρόλο του «δεσμοφύλακα» της ΕΕ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να συναντήσουν την καθολική αντίδραση του λαού

Σε σχόλιό του για τα περί εγκατάστασης προσφύγων σε ακατοίκητα νησιά, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι δηλώσεις υπουργών της ΝΔ, που ανασύρουν από τις πιο μαύρες σελίδες της Ιστορίας σχέδια για εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών σε ακατοίκητα νησιά, όχι μόνο υπηρετούν τον σχεδιασμό της ΕΕ για εγκλωβισμό αυτών των ανθρώπων στη χώρα μας, αλλά και ενθαρρύνουν ακροδεξιές ομάδες και δράσεις που εμφανίζονται στα νησιά και στον Εβρο.

Γι' αυτόν το λόγο πρέπει να συναντήσουν την καθολική αντίδραση του ελληνικού λαού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ