Σάββατο 7 Μάρτη 2020 - Κυριακή 8 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να καταγγελθούν και να καταργηθούν το «Δουβλίνο» και η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο ΡΙΚ σχετικά με τις εξελίξεις στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό

Copyright 2020 The Associated

Συνέντευξη στην εκπομπή «Από μέρα σε μέρα» της τηλεόρασης του ΡΙΚ παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κύπρο (βλέπε αναλυτικά σελίδα 12). Ακολουθούν αποσπάσματα της συζήτησης που αφορούν στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, ενώ η υπόλοιπη συνέντευξη θα δημοσιευτεί στο φύλλο της Τρίτης.

* * *

-- Να ξεκινήσουμε από το μεγάλο θέμα των ημερών, το Μεταναστευτικό. Πώς βλέπετε εσείς όλα αυτά που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται στον Εβρο και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και της ΕΕ;

-- Είναι αρκετά επικίνδυνη η κατάσταση. Είμαστε σε μια φάση κατά την οποία όλη η εξέλιξη μυρίζει μπαρούτι στην ευρύτερη περιοχή και εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να μαζέψει αμέσως όλες τις αντιδραστικές, ακροδεξιές, ρατσιστικές φωνές και δυνάμεις που εμφανίζονται, δρουν εκεί. Δεν έχουν καμιά δουλειά στον Εβρο και στα νησιά του Αιγαίου οι Αυστριακοί, οι Γερμανοί φασίστες που σηκώνουν πανό και δείχνουν τα θύματα των πολέμων, για τα οποία ευθύνονται και οι δικές τους κυβερνήσεις με τις επεμβάσεις, τους βομβαρδισμούς στη Συρία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, παντού, στη Λιβύη κ.λπ., επεμβάσεις που δημιουργούν όλα αυτά τα κύματα των προσφύγων, μαζί με τη φτώχεια, την εκμετάλλευση και την καταπίεση και ουσιαστικά οδηγούμαστε σε αυτό που ονομάζουμε εμείς «ασύμμετρες απειλές», δηλαδή τις πολύπλευρες παρεμβάσεις του ιμπεριαλισμού στην περιοχή μας, οι οποίες δίνουν χέρι βοήθειας ουσιαστικά στον Ερντογάν και στην τουρκική πολιτική να πιέζει, μέσω του προσφυγικού, του μεταναστευτικού ρεύματος, την Ελλάδα, ενάντια στα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

-- Αυτές οι ομάδες βρέθηκαν εκεί με προτροπή της ελληνικής κυβέρνησης ή πήγαν από μόνοι τους;

-- Οχι, στα πλαίσια της ΕΕ θα πρέπει να παρθούν μέτρα. Εδώ η κα Μέρκελ ουσιαστικά έπρεπε να πάρει μέτρα πριν φύγουν αυτοί οι άνθρωποι από τη Γερμανία, οι ακροδεξιοί, οι φασίστες και να πάνε στον Εβρο, αλλά εν πάση περιπτώσει από εκεί που βρίσκονται τώρα θα πρέπει να ξεκουμπιστούν. Το λέω καθαρά και ξάστερα. Αυτή είναι η θέση του ΚΚΕ και αυτή θα πρέπει να είναι σύσσωμη η θέση του ελληνικού λαού. Δεν είναι εχθρός μας τα θύματα, τα γυναικόπαιδα, τους οποίους τους εκμεταλλεύεται η τουρκική εξωτερική πολιτική για να συνεχίσει την επικίνδυνη πολιτική της ενάντια στα σύνορα της Ελλάδας, στα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και γενικότερα ενάντια στους λαούς.

-- Αυτό που έκανε όμως η ελληνική κυβέρνηση, να κλείσει τα σύνορα και να μην έρθουν όλες αυτές οι ροές των μεταναστών, ήταν μία σωστή απόφαση και να ζητήσει και τη στήριξη της ΕΕ; Γιατί δεν θα μπορούσε η Ελλάδα να αναλάβει, να επωμιστεί όλο αυτό το βάρος.

-- Η πρόταση του ΚΚΕ, που πλέον την ενστερνίζονται και άλλες πολιτικές δυνάμεις και ευρύτερα κυρίως ο ελληνικός λαός, είναι ότι θα πρέπει αυτήν τη στιγμή, εφόσον η Κοινή Δήλωση, η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, ήταν και ατελέσφορη και οδήγησε σε αυτά τα αδιέξοδα - στην πραγματικότητα απ' ό,τι βλέπουμε όλοι μας είναι ανενεργή - να καταργηθεί εδώ και τώρα και να καταγγελθεί. Θα πρέπει να καταγγελθεί επίσης η Συμφωνία του Δουβλίνου που καταδικάζει και μάλιστα σε διπλό εγκλωβισμό πρόσφυγες, μετανάστες, στα νησιά, στον Εβρο, στην Ελλάδα. Αυτό το ζήτημα είναι σήμερα παραπάνω από ρεαλιστικό.

Για παράδειγμα, η συγκεκριμένη πρόταση - για να το πω και πιο λαϊκά και πιο αναλυτικά εδώ από την εκπομπή σας - είναι ότι θα πρέπει η καταγραφή των προσφυγών, των μεταναστών, αν χρειάζονται άσυλο, αν το δικαιούνται, αν θέλουν να πάνε σε κάποιες χώρες προορισμού, να γίνεται στο έδαφος της Τουρκίας. Εχει η ΕΕ σχέσεις με την Τουρκία, μπορεί να παρέμβει και ο ΟΗΕ με επιτροπές, και η τουρκική κυβέρνηση να αναλάβει την καταγραφή, τις γραφειοκρατικές διαδικασίες χορήγησης των χαρτιών που απαιτούνται για άσυλο ή όχι άσυλο, για την προώθηση στις χώρες προορισμού και από εκεί να γίνεται, είτε στην Αδριανούπολη ή οπουδήποτε αλλού. Δεν χρειάζεται δηλαδή να πιέζονται, κάτι δηλαδή που το καταλαβαίνει όλος ο κόσμος ότι το κάνει επίτηδες για να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα.

-- Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους θέλουν να πάνε στην Κεντρική Ευρώπη, στο Βερολίνο, λένε οι περισσότεροι και εκεί είναι το πρόβλημα. Η ίδια η ΕΕ και κάποιες χώρες της ΕΕ δεν θέλουν να υποδεχτούν αυτούς τους πρόσφυγες...

-- Με βάση την άποψη που μου λέτε, της ΕΕ, που «δεν θέλουν», ουσιαστικά πιέζονται και δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα και ηθικό και οικονομικό και πολιτικό για τους ανθρώπους αυτούς, αλλά και για τους κατοίκους μόνο στις χώρες πρώτης υποδοχής. Αυτές είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία, η Μάλτα, αυτές είναι οι συγκεκριμένες χώρες. Και βεβαίως είναι διαφορετικό θέμα το 3,8% του πληθυσμού της Κύπρου, για παράδειγμα, να είναι πρόσφυγες - μετανάστες ή στην Ελλάδα να είναι τριακόσιες, τετρακόσιες, πεντακόσιες χιλιάδες πρόσφυγες - μετανάστες και διαφορετικό να υπάρχει ισοκατανομή στις χώρες της Ευρώπης συνολικότερα, της ΕΕ πιο συγκεκριμένα. Για φανταστείτε, για παράδειγμα, οι 300.000 πρόσφυγες - μετανάστες που είναι στην Ελλάδα, στα ελληνικά εδάφη, να μπορούσαν να κατανεμηθούν στα 30 κράτη της ΕΕ. Αλλο να έχεις 5 - 10 χιλιάδες να διαχειριστείς κι άλλο να έχεις να διαχειριστείς 300.000, 500.000.

-- Μα εκεί είναι η ουσία της διαφωνίας, ότι δεν δέχονται άλλο κόσμο. Κι επειδή είναι «η ΕΕ της αλληλεγγύης», θα έπρεπε αυτό το θέμα, το Μεταναστευτικό, επειδή είναι βόμβα στα θεμέλια της ΕΕ, θα έπρεπε να είχε ήδη επιλυθεί με τον τρόπο που συζητάμε τώρα, δηλαδή να πάρουν όλα τα κράτη τους πρόσφυγες που τους αναλογούν...

-- Η ΕΕ δεν είναι ενιαία. Η Γερμανία δουλεύει για τα δικά της οικονομικά, πολιτικά, γεωστρατηγικά συμφέροντα, η Γαλλία το ίδιο, άλλες χώρες επίσης το ίδιο. Αρα, λοιπόν, το να μιλάμε για «ενιαία αλληλεγγύη που θα εκφραστεί από την ΕΕ» ούτε το είδαμε αυτά τα χρόνια, τα τελευταία 10 χρόνια και κυρίως τώρα με την όξυνση του προβλήματος, ούτε πρόκειται να το δούμε. Εγώ το λέω ρητά, κατηγορηματικά, ξεκάθαρα και το υπογράφω αυτό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ