Σάββατο 7 Μάρτη 2020 - Κυριακή 8 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Συνεχίζεται η εξάπλωση σε όλο τον κόσμο

Νοτιοκορεάτες στρατιώτες απολυμαίνουν δρόμους στη Σεούλ

Copyright 2020 The Associated

Νοτιοκορεάτες στρατιώτες απολυμαίνουν δρόμους στη Σεούλ
Κρούσματα του κορονοϊού SARS-COV-2 σε τουλάχιστον 85 χώρες του πλανήτη είχαν καταγραφεί μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ συνεχιζόταν γοργά η εξάπλωση σε νέες περιοχές. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είχαν ξεπεράσει διεθνώς τις 96.000 και τα θύματα τις 3.200, αριθμοί που άλλαζαν διαρκώς, με δεδομένο και το ότι πολλοί ασθενείς είναι «ασυμπτωματικοί», εκδηλώνουν πολύ ήπια συμπτώματα αλλά μεταδίδουν τον ιό.

Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, δήλωσε την Πέμπτη ότι «το πόσο θανατηφόρος μπορεί να γίνει αυτός ο ιός δεν εξαρτάται μόνο από τον ίδιο τον ιό, αλλά και από το πώς θα απαντήσουμε σε αυτόν. Πρόκειται για μια σοβαρή ασθένεια. Δεν είναι θανατηφόρα για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά μπορεί να σκοτώσει». Σύμφωνα με τα στοιχεία που μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει ο ΠΟΥ, στους περισσότερους ασθενείς τα συμπτώματα εκδηλώνονται σε ήπιο βαθμό, στο 14% εκδηλώνονται σε πιο «σοβαρή» μορφή (π.χ. πνευμονία) και στο 5% η κατάσταση της υγείας εξελίσσεται κρίσιμα. Το ποσοστό θνησιμότητας κυμαίνεται μεταξύ 2% - 5% (στα επιβεβαιωμένα κρούσματα). Οσον αφορά τη μελέτη του ιού, ο επικεφαλής του Οργανισμού μίλησε για «αχαρτογράφητα νερά» στα οποία βρισκόμαστε, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο SARS-COV-2 «μπορεί και να περιοριστεί με τα κατάλληλα μέτρα». Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο ιός επηρεάζει κυρίως ανθρώπους άνω των 60 ετών με χρόνιες παθήσεις και έχει συστήσει «όλες οι χώρες να εξοπλιστούν με οξύμετρα και συσκευές αναπνευστικής υποστήριξης», επειδή πρόκειται για «ένα χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπεία των ασθενών που έχουν πληγεί από την πιο σοβαρή μορφή της COVID-19».

Εκτός Κίνας, σοβαρότερες εστίες της επιδημίας παραμένουν οι Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ιράν και στην Ευρώπη η Ιταλία, όπου μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα θύματα πλησίαζαν τα 150 και τα κρούσματα τα 3.300. Τουλάχιστον 534 ήταν τα κρούσματα στη Γερμανία.

Τα πρώτα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν μεταξύ άλλων σε Σερβία, Βατικανό, Καμερούν, Μπουτάν, ενώ θύματα υπήρξαν για πρώτη φορά και σε Ολλανδία, Βρετανία.

Ανησυχία προκαλούσε την Παρασκευή ο εντοπισμός κρουσμάτων σε ένα κρουαζιερόπλοιο στα ανοιχτά του Σαν Φρανσίσκο (ΗΠΑ), αλλά και σε άλλο στα ανοιχτά της Νάπολη (Ιταλία), για τον ελλιμενισμό των οποίων οι αρχές δεν έδιναν άδεια μέχρι να εξακριβωθεί η ακριβής κατάσταση.

Σημαντικές επιπτώσεις στη διεθνή οικονομία

Οι γοργοί ρυθμοί εξάπλωσης του ιού αλλάζουν διαρκώς και τις εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας.

Η τελευταία εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ήταν πως ο ρυθμός της παγκόσμιας ανάπτυξης αναμένεται πια να πέσει λόγω του κορονοϊού κάτω απ' το επίπεδο του 2019, δηλαδή κάτω από 2,9%, ενώ τον περασμένο Γενάρη η εκτίμηση για φέτος ήταν 3,3%.

Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσαν ότι «όλοι μας είμαστε πολύ ανήσυχοι για ό,τι συμβαίνει τώρα όσον αφορά την εξάπλωση του κορονοϊού» και πως «αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό η αβεβαιότητα για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης, αλλά φυσικά και για τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης (...)». Στις 16/3 το Γιούρογκρουπ θα συζητήσει κάποια πρώτα μέτρα, τα οποία, όπως επιβεβαίωσε η προπαρασκευαστική τηλεδιάσκεψη, αφορούν κατά προτεραιότητα τη στήριξη των μονοπωλιακών ομίλων, στο φόντο και των διεργασιών για το ενδεχόμενο «χαλάρωσης» της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Στις ΗΠΑ, στελέχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (FED) δήλωσαν την Παρασκευή ότι παρακολουθούν στενά πόσο γρήγορα εξαπλώνεται ο κορονοϊός στις ΗΠΑ (όπου έχουν καταγραφεί ήδη πάνω από 12 νεκροί), σημειώνοντας ότι η κατάσταση θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για τη λήψη αποφάσεων και στον τομέα της νομισματικής πολιτικής. Σημειωτέον ότι μονοπώλια όπως οι «Amazon», «Microsoft», «Google» και «Facebook» συνιστούν πλέον στους εργαζομένους τους στην πολιτεία Ουάσιγκτον (όπου τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 180 και οι αρχές έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης) να δουλέψουν από το σπίτι.

Ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής ικανότητας «S&P Global Ratings» εκτίμησε τέλος ότι η επιδημία θα μπορούσε να κοστίσει 211 δισ. δολάρια μόνο για τις οικονομίες στις περιοχές Ασίας - Ειρηνικού φέτος και να οδηγήσει το ρυθμό ανάπτυξης στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008. Ο οίκος περιγράφει ως το χειρότερο σενάριο η οικονομία της Κίνας να αναπτυχθεί μόλις κάτω από 3% και ότι οι οικονομίες Ιαπωνίας, Αυστραλίας και Χονγκ Κονγκ μπορεί να «φλερτάρουν με την ύφεση».

Υπουργοί Υγείας της ΕΕ: Προκλητικά ευχολόγια... να μας σώσει η αγορά!

Την Παρασκευή έγινε έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της ΕΕ.

Η αρμόδια επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «χρειάζεται να σχεδιάσουμε στο εξής και να διασφαλίσουμε τις ικανότητες των νοσοκομείων, την εξειδικευμένη εκπαίδευση του προσωπικού Υγείας και τη διαθεσιμότητα του προστατευτικού εξοπλισμού», προσπερνώντας βέβαια το γεγονός ότι η ίδια η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεών της για την εμπορευματοποίηση της Υγείας είναι η αιτία για τα σημερινά κρίσιμα κενά στις δημόσιες μονάδες Υγείας.

Μάλιστα, αναφερόμενη σε διαδικασίες - διαγωνισμούς που ξεκίνησαν για την προμήθεια προστατευτικού εξοπλισμού, κατέφυγε σε ανεδαφικά ευχολόγια του τύπου «η αγορά να μπορέσει να ανταποκριθεί προς το όφελος όλων», λες και η κερδοφορία των μεγαλοβιομηχάνων στους αντίστοιχους κλάδους μπορεί να υπηρετήσει την ανάγκη όλων των εργατικών - λαϊκών οικογενειών για απρόσκοπτη πρόσβαση στα είδη που έχουν ανάγκη, χωρίς να υποστούν ένα ακόμα «τσεκούρωμα» στο εισόδημά τους.

Αλλωστε, είναι κοινό μυστικό ότι τα μονοπώλια του κλάδου ήδη διακρίνουν στην εξέλιξη της επιδημίας νέες ευκαιρίες κερδοφορίας, παίρνοντας «πάσα» και από τον σχεδιασμό της ΕΕ. Στα σχετικά μέτρα που ανακοίνωσε η Κομισιόν, ξεχώρισε η «Πρωτοβουλία για Καινοτόμα Φάρμακα» (Innovative Medicines Initiative), «μία Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) μεταξύ της Κομισιόν και της φαρμακευτικής βιομηχανίας», όπως εξηγείται σε ανακοίνωση.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Υγείας ανακοινώθηκε και η χορήγηση 37,5 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη εμβολίων, θεραπειών και διαγνωστικών εργαλείων. Τη συνάντηση απασχόλησαν επίσης τρόποι για την αύξηση της ευρωπαϊκής παραγωγής φαρμάκων και εξοπλισμού προστασίας, με διάφορους να επαναφέρουν ανησυχίες για «υπερεξάρτηση» από την Κίνα. Σημειώνεται π.χ. πως η Γαλλία εισάγει από την Κίνα το 40% των συστατικών που προορίζονται για τη γαλλική φαρμακοβιομηχανία. Επίσης, ανησυχία προκαλούν και περιορισμοί που επιβλήθηκαν στην εξαγωγή ορισμένων φαρμάκων από την Ινδία. Στο μεταξύ, έρευνα σε 24 ευρωπαϊκές χώρες στο τέλος του 2019 έδειξε ότι όλες ήρθαν αντιμέτωπες με ελλείψεις φαρμάκων πέρυσι, ενώ ο αριθμός των φαρμάκων σε ανεπάρκεια αυξήθηκε σχεδόν σε όλες τις χώρες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντίστροφη μέτρηση στη σκιά της έξαρσης των κρουσμάτων (2021-07-21 00:00:00.0)
Προβλήματα στη θεραπευτική χρήση και ο ρόλος των μονοκλωνικών αντισωμάτων (2021-05-29 00:00:00.0)
Η ΕΕ σκοπεύει να χρηματοδοτήσει ξανά τις φαρμακευτικές εταιρείες (2021-02-04 00:00:00.0)
Η υγεία του λαού έρμαιο μεγάλων συμφερόντων και ανταγωνισμών (2021-01-12 00:00:00.0)
Ανησυχία του ΠΟΥ για ραγδαία εξάπλωση σε ορισμένες περιοχές (2020-06-12 00:00:00.0)
Η ευρεία μόλυνση υγειονομικών μεγαλώνει την ανησυχία (2020-05-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ