Σάββατο 7 Μάρτη 2020 - Κυριακή 8 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
Η λαϊκή αντίδραση να στοχεύσει τους πραγματικούς ενόχους

Από τη συνάντηση του κλιμακίου του ΚΚΕ με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης
Από τη συνάντηση του κλιμακίου του ΚΚΕ με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης
-- Του απεσταλμένου μας Δημήτρη ΜΑΒΙΔΗ

Στον Εβρο περιόδευσε το πρωί της Παρασκευής κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Γιάννη Δελή.

Ο Γ. Δελής αρχικά συναντήθηκε στην Αλεξανδρούπολη και το Σουφλί με τους δημάρχους των πόλεων, Γ. Ζαμπούκη και Π. Καλακίκο, αντίστοιχα. Στη συνέχεια το κλιμάκιο μετέβη στις Καστανιές Εβρου, όπου και πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον δήμαρχο Ορεστιάδας, Β. Μαυρίδη, στο τελωνείο των ελληνοτουρκικών συνόρων, το οποίο παραμένει κλειστό για 8η συνεχόμενη μέρα. Συνάντηση έγινε εκεί και με τον αντιπεριφερειάρχη, Κ. Βενετίδη, όπως και άλλους παράγοντες της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης.

Στις συναντήσεις με τους δημάρχους και τους τοπικούς παράγοντες το κλιμάκιο του Κόμματος ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Δελής έθεσε στους δημάρχους τη θέση του Κόμματος πως η αναγκαία προστασία των συνόρων στον Εβρο δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για να νομιμοποιούνται ακροδεξιές φωνές, πρακτικές και δράσεις, ανοιχτές και συγκαλυμμένες, για να προμοτάρονται από υπουργούς ρατσιστικές κραυγές, για να μένουν τελικά στο απυρόβλητο οι θύτες αυτής της πολιτικής.

Τόνισε ακόμη την ανάγκη άμεσου απεγκλωβισμού των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, την ανάγκη με ευθύνη του ΟΗΕ αλλά και της ΕΕ να οργανωθούν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία, στα σύνορα με την Ελλάδα και με τη Συρία και απευθείας μεταφορά τους στις χώρες προορισμού τους.

Στο Σουφλί
Στο Σουφλί
Σημείωσε πως το πρόβλημα δεν ξεκινά με τους κατατρεγμένους που βρίσκονται στα σύνορα, αλλά εντοπίζεται σε αλλεπάλληλες πολιτικές αποφάσεις, στις οποίες έβαλαν την υπογραφή τους οι ελληνικές κυβερνήσεις, αποφάσεις που αποδεικνύονται αδιέξοδες, όπως η επαίσχυντη Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας και ο Κανονισμός του Δουβλίνου. «Η πολιτική της ΕΕ που μετατρέπει την Ελλάδα, τον Εβρο και τα νησιά μας σε αποθήκες ψυχών, κυνηγημένων, πρέπει να καταγγελθεί», σημείωσε και τόνισε πως μοναδική διέξοδος είναι η ρήξη με αυτήν την πολιτική.

Πρόσθεσε πως δεν πρέπει να ξεφεύγει η «μεγάλη εικόνα», πως δηλαδή οι πραγματικοί εχθροί του λαού και ένοχοι για όλη αυτήν την κατάσταση δεν είναι οι εξαθλιωμένοι και διωγμένοι πρόσφυγες και μετανάστες. Αντίθετα, είναι η πολιτική της ΕΕ, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και επεμβάσεις που εξαπολύουν και στηρίζουν ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη στάση των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ στην τελευταία σύνοδο, όπου και στηρίχθηκε η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, με την οποία τινάζεται στον αέρα η Συνθήκη της Λοζάνης.

Τέλος, είπε πως «όσοι συνειδητά ενοχοποιούν και στοχοποιούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, δηλαδή τα θύματα αυτής της πολιτικής, επιδιώκουν να αθωώσουν τους πραγματικούς ενόχους».

Νέα επεισόδια την Παρασκευή

Στις Καστανιές
Στις Καστανιές
Νωρίτερα, στην περιοχή είχε σημειωθεί ένταση, την παγιωμένη πλέον ώρα, δηλαδή γύρω στις 8 το πρωί. Οι τουρκικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μαζική ρίψη χημικών, ωστόσο αν και η οριογραμμή καλύφθηκε από προπέτασμα καπνού, στο σημείο δεν εμφανίστηκαν πρόσφυγες ή μετανάστες. Η «αύρα» της αστυνομίας έριξε νερό, ενώ δυνάμεις ασφαλείας στα σύνορα συνεχίζουν να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές δυνάμεις του ελληνικού στρατού και της αστυνομίας, ενώ έχει ανακοινωθεί και η επέκταση του φράχτη κατά μήκος των συνόρων κατά 40 χιλιόμετρα, συνεχείς δε είναι οι περιπολίες στα χερσαία σύνορα αλλά και στα περάσματα του ποταμού Εβρου, αποτρέποντας τους κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν τα σύνορα.

Την ίδια ώρα, η τουρκική κυβέρνηση, που συνεχίζει να χρησιμοποιεί αδίστακτα τα θύματα της φτώχειας, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων για τις γεωπολιτικές επιδιώξεις της, ενισχύει, σύμφωνα με τις πληροφορίες και όσα έχουν παρατηρηθεί, και τον αριθμό των δυνάμεων ασφαλείας στη δική της πλευρά των συνόρων, μετά και την ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης πως θα αποστείλει 1.000 άνδρες ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στην περιοχή, την ίδια ώρα που παρατηρείται συνεχόμενη αύξηση των σκηνών και κοντέινερ που εγκαθίστανται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι πληγέντες δοκιμάζονται σκληρά από την εγκληματική πολιτική (2021-01-15 00:00:00.0)
Επικίνδυνο σκηνικό στο φόντο ιμπεριαλιστικών σχεδίων και παζαριών (2020-03-12 00:00:00.0)
Αυξάνεται η παρουσία ευρωενωσιακής «επιδιαιτησίας» (2020-03-11 00:00:00.0)
Ξενοφοβικές κραυγές για το «ξέπλυμα» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ (2020-03-07 00:00:00.0)
Κορύφωση των μεθοδεύσεων για κλειστά κέντρα - φυλακές και εγκλωβισμό (2020-03-05 00:00:00.0)
Χιλιάδες άνθρωποι έρμαια των γεωπολιτικών παιχνιδιών (2020-03-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ