Πέμπτη 5 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΕΒΡΟΣ
Κορύφωση των μεθοδεύσεων για κλειστά κέντρα - φυλακές και εγκλωβισμό

INTIME NEWS

Σε ενέργειες στην κατεύθυνση της υλοποίησης του σχεδίου για τη διαιώνιση του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών, αποτέλεσμα της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και του Κανονισμού του Δουβλίνου, προχωρά η κυβέρνηση. Εκτός από τις διεργασίες για τη δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα, καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας και νέες πληροφορίες για νέους χώρους, όπως για παράδειγμα στην Αμυγδαλέζα. Επίσης, απαράδεκτες προτάσεις μεταφοράς αυτών των ανθρώπων σε ξερονήσια γίνονται από παράγοντες της Τοπικής Διοίκησης, κάτι που με ανακοίνωσή της καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ανατολικής Σάμου.

Χτες, στο λιμάνι της Μυτιλήνης κατέπλευσε το αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο θα μεταφέρει σε αυτά τα κλειστά κέντρα - φυλακές τους ξεριζωμένους που έφτασαν στο νησί τις περασμένες μέρες και θα απελαθούν χωρίς να καταγραφούν, βάσει των αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ. Οι περισσότεροι από τους 300 μετανάστες - πρόσφυγες «φιλοξενούνταν» από τη Δευτέρα στο λιμάνι της Μυτιλήνης, αφού ο περίκλειστος χώρος μέσα στο λιμάνι έχει μετατραπεί σε πρόχειρο καταυλισμό.

Χτες το βράδυ, στο λιμάνι της Μυτιλήνης πήγαν ξεριζωμένοι που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο νησί, ζητώντας να φύγουν από αυτό με το πλοίο της γραμμής. Στη Λέσβο, αιτούντες άσυλο κατέβηκαν για άλλη μια φορά από τη Μόρια στο λιμάνι, με όλα τους τα υπάρχοντα. Αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούσαν να τους απωθήσουν προς τους δρόμους που οδηγούν στην έξοδο της πόλης.

Στον Εβρο

Συνεχίζεται το δράμα χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών - θυμάτων των γεωπολιτικών παιχνιδιών που παίζονται στις πλάτες τους, οι οποίοι βρίσκονται αυτές τις μέρες συγκεντρωμένοι στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο, αναζητώντας συνεχώς δρόμους διαφυγής. Επεισόδια σημειώθηκαν χτες το πρωί κατά την απόπειρα ομάδας περίπου 20 ατόμων να περάσουν τα σύνορα, με την αστυνομία να απαντά με χρήση χημικών. Στα μέσα ενημέρωσης κυκλοφόρησαν βίντεο όπου φαίνονται Τούρκοι ένστολοι να εκσφενδονίζουν δακρυγόνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ελληνοτουρκική μεθόριο συνεχίζει να συρρέει κόσμος, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Εβρου Δ. Πέτροβιτς, σε συνέντευξή του χτες, έκανε λόγο για στήσιμο καταυλισμού στην τουρκική πλευρά των συνόρων, έξω από την Αδριανούπολη, όπου υποστήριξε πως θα φιλοξενηθούν 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Σύμφωνα με τον Δ. Πέτροβιτς, υπήρξε επικοινωνία με τις βουλγαρικές αρχές για το ενδεχόμενο ανοίγματος των φραγμάτων του ποταμού Εβρου στη βουλγαρική πλευρά ώστε να ανέβει η - σχετικά χαμηλή - στάθμη του ποταμού και να αποτραπεί το διάβα του.

Από την άλλη, στην ελληνική πλευρά των συνόρων, στις Καστανιές Εβρου, τα μέτρα αποτροπής εντείνονται, καθώς άνδρες των ΜΑΤ έστησαν χτες μεγάλη σιδηροκατασκευή με συρματοπλέγματα στην περιοχή του τελωνείου, το οποίο παραμένει κλειστό. Μέτρα λαμβάνονται και σε διόδους στο αγροτικό δίκτυο της περιοχής, με τοποθέτηση εμποδίων, καθώς και προχτές το βράδυ συνέχισαν να εντοπίζονται μικρές ομάδες προσφύγων και μεταναστών που κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα. Νοτιότερα, στις Φέρες Εβρου, το βράδυ της Τρίτης σημειώθηκε ένταση όταν περίπου χίλια άτομα εντοπίστηκαν στην απόπειρά τους να περάσουν ομαδικά τα σύνορα και απωθήθηκαν.

Την ίδια ώρα, η Γερμανία ετοιμάζει ενισχύσεις σε Ελλάδα και Τουρκία για τη φύλαξη των ελληνοτουρκικών συνόρων και την παρεμπόδιση «μιας ανεξέλεγκτης μεταναστευτικής κίνησης με κατεύθυνση τη Γερμανία». Σύμφωνα με το γερμανικό ΥΠΕΞ, θα καταφτάσουν από τη Γερμανία 1 ελικόπτερο και 20 αστυνομικοί για την ενίσχυση της φύλαξης των ελληνοτουρκικών συνόρων, οι οποίοι θα ενταχθούν στη δύναμη της FRONTEX στην Ελλάδα, όπου υπηρετούν ήδη άλλοι 60 Γερμανοί αστυνομικοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ