Πέμπτη 5 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σήμερα η συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Την επίτευξη ακόμη μίας «εύθραυστης» εκεχειρίας στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, με σκοπό να κερδίσει ωφέλιμο χρόνο που θα του επιτρέψει την εξασφάλιση των γεωπολιτικών συμφερόντων του κεφαλαίου της χώρας του, με μοχλό το Προσφυγικό και την κλιμάκωση της χερσαίας επίθεσης στο συριακό έδαφος, θα επιχειρήσει να παζαρέψει σήμερα στο Κρεμλίνο ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Το παζάρι αυτό είναι σύνθετο, τη στιγμή που οι δύο αστικές τάξεις, παρά τις διαφορές, έχουν σε εξέλιξη μεγάλες μπίζνες στην Ενέργεια («Turkish Stream», πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακουγιου), στους εξοπλισμούς (πύραυλοι «S-400»). Στο ίδιο το Ιντλίμπ οι συγκρούσεις μεταξύ του τουρκικού και του συριακού στρατού κλιμακώνονται με βαριές απώλειες και στις δύο πλευρές (η Τουρκία αναγνωρίζει επίσημα από τις αρχές Φλεβάρη την απώλεια τουλάχιστον 60 στρατιωτών της).

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, αντιστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ, ξεκαθάρισε ότι «ο τουρκικός στρατός προστατεύει τρομοκράτες» στο Ιντλίμπ και αθετεί τη συμφωνία του 2018 στο Σότσι, με την οποία είχε δεσμευτεί να εξασφαλίσει την υποχώρηση των τζιχαντιστών και την παράδοση των βαρέων όπλων τους σε απόσταση 15 - 20 χλμ. από τη λεγόμενη «ζώνη αποκλιμάκωσης συγκρούσεων». Ο Κονασένκοφ υποστήριξε ακόμη ότι οι τζιχαντιστές που δρουν στο πλευρό της Τουρκίας, έδιωξαν μετριοπαθείς αντικαθεστωτικούς προς τα βόρεια συρο-τουρκικά σύνορα, μη παραλείποντας να κατηγορήσει την ΕΕ πως «κάνει τα στραβά μάτια σε όσα διαπράττει ο τουρκικός στρατός στο Ιντλίμπ, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου».

Ακολούθησαν οι δηλώσεις άλλων Ρώσων στρατιωτικών αξιωματούχων που κατήγγειλαν, χτες το μεσημέρι, πως στις 2 Μάρτη μία ομάδα 15 ατόμων, πιθανώς τζιχαντιστές της «Αλ Κάιντα», προσπάθησε να πυροδοτήσει νάρκες με χημικά δίπλα σε αποθήκη για να ρίξει το φταίξιμο στο συριακό στρατό. Δεν τα κατάφερε με αποτέλεσμα μέλη της να υποστούν εγκαύματα...

Μερικές ώρες αργότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επιχείρησε να κατεβάσει λίγο τους τόνους. Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση των Προέδρων Ρωσίας και Τουρκίας εξέφρασε την προσδοκία της ρωσικής κυβέρνησης για την επίτευξη μίας «κοινής άποψης» για την «αιτία της σημερινής κρίσης, τις συνέπειές της και να συμφωνήσουμε σε ένα πλαίσιο μέτρων ώστε να την ξεπεράσουμε».

Ο Πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Ασαντ, μιλώντας χτες στο ρωσικό δίκτυο «Russia-24» τόνισε τους δεσμούς ανάμεσα στο συριακό και τον τουρκικό λαό, με την επισήμανση πως «υπάρχουν ζωτικά κοινά συμφέροντα». Ρίχνοντας «γέφυρα» προς την Τουρκία, εκτίμησε πως ο Πρόεδρος Ερντογάν έστειλε τα στρατεύματα στη Συρία με υπόδειξη των ΗΠΑ. Ξεκαθάρισε επίσης ότι μετά την ανάκτηση του Ιντλίμπ στόχος θα είναι «η απελευθέρωση των ανατολικών περιοχών».

Ο Σύρος Πρόεδρος τόνισε ακόμη πως η Αγκυρα εμποδίζει την απελευθέρωση του Ιντλίμπ με σκοπό τα συριακά στρατεύματα να μην μπορούν να κινηθούν προς τα ανατολικά. Διαβεβαίωσε επίσης ότι οι προγραμματισμένες για τις 13 Απρίλη βουλευτικές εκλογές στη Συρία «θα διεξαχθούν οπωσδήποτε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ