Πέμπτη 5 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σταθερή στην πολιτική εγκλωβισμού και εμπλοκής στα ευρωατλαντικά σχέδια

Την πολιτική ΕΕ και ΝΑΤΟ, που προκαλεί τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που συνεπάγονται τα καραβάνια των προσφύγων, εγκλωβίζει τους κυνηγημένους στα νησιά του Αιγαίου και στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο και ανοίγει το δρόμο στην αξιοποίησή τους για τα γεωπολιτικά παιχνίδια της τουρκικής αστικής τάξης, συνεχίζει να υπερασπίζεται η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας προκλητικά την πηγή του προβλήματος ως λύση του.

Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα είπε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Μια μέρα απ' όταν ο πρωθυπουργός από τον Εβρο συνοδεία της ηγεσίας της ΕΕ δήλωνε πως «είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την Τουρκία στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος και στην εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της Συρίας, αλλά όχι υπό αυτές τις συνθήκες», αποκαλύπτοντας την εμπλοκή στα βρώμικα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που «ζεσταίνουν την πλάτη» της Τουρκίας για την επέμβασή της στη Συρία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλούσε ξανά χτες για «ασύμμετρη απειλή» που εκδηλώνεται «αμέσως μετά τα αρνητικά για την Τουρκία γεγονότα στο Ιντλίμπ», χωρίς φυσικά την παραμικρή αναφορά στο ρόλο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, κατηγόρησε την Τουρκία ότι οι ενέργειές της με την οργανωμένη εξώθηση προσφύγων στα σύνορα «γίνονται κατά παράβαση των υποχρεώσεων της Τουρκίας, όπως αυτές απορρέουν από την Κοινή Δήλωσή της με την ΕΕ», υπερασπιζόμενος την κατάπτυστη Συμφωνία που οδηγεί στον εγκλωβισμό και την «εργαλειοποίηση» προσφύγων και μεταναστών. Χαρακτηριστικά εξάλλου είναι και τα όσα σημείωσε σε σχετική ερώτηση, λέγοντας πως με βάση αυτή, με την Τουρκία «εμείς εξακολουθούμε να έχουμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας για τις επιστροφές» και θα περιμένουν να δουν πώς θα πάει η διαδικασία τις επόμενες μέρες!

Εσπευσε, δε, να παρουσιάσει ως θωράκιση των συνόρων και αποφόρτιση των νησιών τα μέτρα που αποφάσισε την Κυριακή το ΚΥΣΕΑ, ανάμεσα στα οποία και την υποβολή αιτήματος στη Frontex για ανάπτυξη της ομάδας RABIT, με την οποία η κυβέρνηση, μετά το ΝΑΤΟ, εναποθέτει σε έναν ακόμα ευρωατλαντικό στρατιωτικό μηχανισμό την «εποπτεία» των συνόρων, με ό,τι αυτό σηματοδοτεί σε μια περίοδο που δρομολογούνται οι «διευθετήσεις» και τα σχέδια συνδιαχείρισης στην περιοχή, με ευρωατλαντική «ομπρέλα».

Παράλληλα, η κυβέρνηση αξιοποιεί την κατάσταση που προκαλεί η πολιτική εγκλωβισμού της ΕΕ που υπηρετεί, προκειμένου να πάει παρακάτω τα αντιδραστικά σχέδια στην ίδια κατεύθυνση, παρουσιάζοντάς τα ως μονόδρομο.

Ετσι, μια μόλις βδομάδα απ' όταν ο λαός των νησιών απαίτησε να μη μετατραπούν τα νησιά σε φυλακές της ΕΕ, να κλείσουν ανοιχτά και κλειστά κέντρα και πρόσφυγες και μετανάστες να μεταφερθούν στις χώρες προορισμού τους, έσπευσε να σημειώσει ότι «όλοι πλέον αντιλαμβάνονται - και υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων ακόμη περισσότερο - (...) την ανάγκη κλειστών δομών», δεν απέκλεισε ακόμη και τα αισχρά σχέδια για δημιουργία αυτών σε ξερονήσια, ενώ προανήγγειλε με βάση και τις πρόσφατες αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ «κέντρα κράτησης και άμεσης επιστροφής, που δεν θα είναι στα νησιά» σε δυο περιοχές κοντά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, για όσους συλλαμβάνονται αυτήν την περίοδο.

Να σημειωθεί πως χτες βράδυ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ν. Μηταράκης, μιλώντας στην ΕΡΤ1 ανακοίνωσε ότι το πρώτο τέτοιο κέντρο θα είναι στη Ροδόπολη Σερρών, στο στρατόπεδο Βασιλειάδη.

Τέλος, περίπου συνεχάρη τον Αλ. Τσίπρα για τις δηλώσεις του προχτές βράδυ, λέγοντας ότι «είναι καλό που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιλαμβάνεται ότι, ναι, πρέπει να κλείσουμε τα σύνορά μας».

Η «ομοφωνία» άλλωστε των αστικών κομμάτων σε ό,τι αφορά την εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και στην πολιτική εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών αποτυπώθηκε χτες και στην απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία η Κουμουνδούρου διεκδικεί εκ νέου την πατρότητα της κατάπτυστης Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και καλεί την κυβέρνηση να ζητήσει σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για να «ασκηθεί πίεση» στην Τουρκία να την εφαρμόσει και «συμφωνία επί ενός νέου ευρωτουρκικού πακέτου», μια νέα συμφωνία δηλαδή κομμένη και ραμμένη στα σημερινά παζάρια με την τουρκική αστική τάξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ