Πέμπτη 5 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Δρομολόγηση νέων παρεμβάσεων στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων

Στοχευμένες παρεμβάσεις στήριξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη και συνολικά στην ΕΕ δρομολογήθηκαν στη χτεσινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Γιούρογκρουπ με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορονοϊό.

Το ζήτημα αυτό παραπέμπεται στην τακτική συνεδρίαση στις 16/3, ενώ όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Μ. Σεντένο,«είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε περαιτέρω δράση. Αυτό περιλαμβάνει και δημοσιονομικά μέτρα, καθώς μπορεί να χρειαστούν για τη στήριξη της ανάπτυξης». Δείχνοντας στην κατεύθυνση χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν πληττόμενες επιχειρήσεις και μέσω των κρατικών προϋπολογισμών, ο Μ. Σεντένο τόνισε πως «το πλαίσιο των δημοσιονομικών μας κανονισμών παρέχει ευελιξία για την αντιμετώπιση ασυνήθιστων συμβάντων που δεν υπόκεινται στον έλεγχο των κυβερνήσεων».

Στη χτεσινή συνεδρίαση έγινε μια πρώτη αποτύπωση των προβλημάτων σε πανευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, με ζητούμενο την προετοιμασία των σχετικών αποφάσεων.

Τα αντιλαϊκά παζάρια εστιάζουν στην εξαίρεση συγκεκριμένων κρατικών δαπανών από τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, θέση την οποία στήριξαν ο Χρ. Σταϊκούρας και οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Ιταλίας, σύμφωνα με πληροφορίες.

Στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών θεωρούν αυτονόητο ότι «έκτακτες δαπάνες για έκτακτες αιτίες» δεν θα πρέπει να χαρακτηριστούν «υπέρβαση του στόχου 3,5%». Σε αυτό το φόντο, ανάλογα και με τις εξελίξεις, δρομολογούνται παρεμβάσεις στήριξης εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.

«Εστίες ισχυρής αβεβαιότητας...»

Το ΙΟΒΕ, από την πλευρά του, επισημαίνει ότι θα είναι κρίσιμο «σε ποιο βαθμό θα επηρεάσουν το οικονομικό κλίμα οι εστίες ισχυρής αβεβαιότητας που προκύπτουν, όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, η επιδημία κορονοϊού και οι υποτονικοί και επιβραδυνόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης στην ευρωπαϊκή οικονομία και άλλους εμπορικούς εταίρους».

Παράλληλα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Γκεοργκίεβα, δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη εξάπλωση του κορονοϊού θα περιορίσει την παγκόσμια ανάπτυξη του 2020 σε επίπεδα χαμηλότερα από το 2019, προαναγγέλλοντας ότι το ΔΝΤ θα αναθεωρήσει και πάλι προς τα κάτω τις προβλέψεις του σε σχέση με τους ρυθμούς του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Στη δε Ιαπωνία, όπου τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 1.000, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Χαρουχίκο Κουρόντα δήλωσε ότι η ιαπωνική οικονομία αναμενόταν να ανακάμψει (από πιέσεις που ήδη έχει δεχτεί εξαιτίας της επιδημίας, δεδομένων και των αλυσιδωτών επιδράσεων από την κατάσταση στην κινεζική οικονομία) το τρέχον τρίμηνο, αλλά η επιδημία έχει πλήξει τις εξαγωγές και την κατανάλωση μέσω της μείωσης του αριθμού Κινέζων τουριστών. «Εάν παραταθεί η επιδημία, μπορεί επίσης να επηρεαστεί η παραγωγή... Χρειάζεται να έχουμε υπόψη ότι ο αντίκτυπος από την επιδημία μπορεί να είναι μεγάλος», πρόσθεσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ