Σάββατο 7 Μάρτη 2020 - Κυριακή 8 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
Σε αναζήτηση «επενδυτικών ευκαιριών» στην Ελλάδα

Τις ευκαιρίες για επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων στην Ελλάδα, με δυνατό «χαρτί» τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, παρουσιάζει την Δευτέρα στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης. Εκεί θα βρεθεί συνοδευόμενος από πλειάδα υπουργών και εκπροσώπων ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, στο πλαίσιο του Ελληνογερμανικού Φόρουμ με τίτλο «Οραμα και ευκαιρίες επενδύσεων».

Τη διεξαγωγή του Φόρουμ αποφάσισαν ο Ελληνας πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκ. Μέρκελ από πέρυσι το καλοκαίρι, ενώ την ευθύνη υλοποίησής του ανέλαβε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την Κεντρική Ενωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας και με την υποστήριξη του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων.

Οπως έχει γίνει γνωστό, στόχος του Φόρουμ είναι η προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων τόσο σε κλάδους που παραδοσιακά τραβούσαν την προσοχή γερμανικών ομίλων, όπως οι υποδομές, οι τηλεπικοινωνίες και ο τουρισμός, αλλά και σε νέους, όπως η εφοδιαστική αλυσίδα (logistics), η φαρμακοβιομηχανία και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Οι «πράσινες μπίζνες» είναι αυτές που ιεραρχούνται ψηλά, όχι μόνο γύρω από τις ΑΠΕ αλλά και στη διαχείριση των απορριμμάτων, στα συστήματα αποθήκευσης Ενέργειας, στην ηλεκτροκίνηση κ.α. Υπενθυμίζουμε ότι πριν από δύο περίπου βδομάδες είχαν μεταβεί στη χώρα μας και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη εκπρόσωποι 11 γερμανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους τομείς των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης, με σκοπό την διερεύνηση επενδυτικών ευκαιριών στον συγκεκριμένο τομέα. Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, οι εργασίες του Φόρουμ θα επικεντρωθούν στην ανάδειξη νέων επενδυτικών πεδίων, με βασικότερο αυτό της «πράσινης» Ενέργειας, στη νέα «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» κ.α.

Θα πρέπει άλλωστε να συνυπολογιστεί ότι μόνο το σχέδιο μετάβασης στη «μεταλιγνιτική εποχή», που συνδέεται με μια ολομέτωπη επίθεση ειδικά στους εργαζόμενους του κλάδου της Ενέργειας, προσφέρει ένα χρηματοδοτικό «πακέτο» που μπορεί να ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, και εκεί οι γερμανικοί όμιλοι επιθυμούν να καρπωθούν όσο γίνεται μεγαλύτερο κομμάτι από την «πίτα». Αυτά περιλαμβάνονται στο «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα», όπως έχει διαμορφωθεί από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια, με βασικό μέλημα την «κινητοποίηση κονδυλίων και επενδύσεων», με ωφελημένους τους επενδυτές σε ΑΠΕ και χαμένα τα λαϊκά νοικοκυριά, που όλο και περισσότερο βυθίζονται στην ενεργειακή φτώχεια.

Χαρακτηριστικοί είναι και οι τίτλοι των συζητήσεων στο Φόρουμ. Μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν πάνελ με τίτλο «Επιχειρηματικές ευκαιρίες και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα - Προϋποθέσεις και βέλτιστες πρακτικές», μια συζήτηση που αφορά την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, «Ενεργειακή μετάβαση και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», στο πλαίσιο των «πράσινων μπίζνες», «Εθνικά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα Χρηματοδότησης για διμερή συνεργασία», δηλαδή για ζεστό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους, κ.ο.κ.

Μεταξύ των ελληνικών ομίλων που έχει ανακοινωθεί ότι θα λάβουν μέρος στο Φόρουμ είναι ο Ομιλος Μυτιληναίου, εκπρόσωποι και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, δηλαδή Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, η ΕΛΒΑΛ, μέλος του Ομίλου Στασινόπουλου, η «ΤΕΡΝΑ Energy», η «Lamda Development», η «Sunlight», μέλος του Ομίλου «Γερμανός», κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ