Τετάρτη 4 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
Χιλιάδες άνθρωποι έρμαια των γεωπολιτικών παιχνιδιών

Copyright 2020 The Associated

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρέθηκαν εγκλωβισμένοι τις προηγούμενες μέρες στις Καστανιές του Εβρου και σε άλλα σημεία της συνοριογραμμής με την Τουρκία, θύματα των γεωπολιτικών παιχνιδιών που στήνονται στις πλάτες τους, στο έδαφος των παζαριών που κορυφώνονται ανάμεσα στην αστική τάξη και την κυβέρνηση της Τουρκίας με ΝΑΤΟ και ΕΕ, όπου εμπλέκεται ενεργά και η ελληνική κυβέρνηση.

Διαφημίζοντας τη στήριξη της ΕΕ στην επιχείρηση «θωράκισης» των συνόρων της, η κυβέρνηση παρέταξε ισχυρές δυνάμεις στρατού και δυνάμεων καταστολής, για να απωθήσει το νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών που επιχείρησε να περάσει τα σύνορα.

Τελικά, μετά από τέσσερις μέρες έντασης, η κατάσταση έδειχνε να εκτονώνεται, ενώ από το ξημέρωμα της Τρίτης, πρόσφυγες και μετανάστες κατευθύνονταν σύμφωνα με πληροφορίες κατά μήκος του ποταμού Εβρου, προς το νότο, χωρίς να διευκρινιστεί αν συγκεντρώνονται κάπου αλλού.

Το τελωνείο των Καστανιών παραμένει κλειστό, σε αντίθεση με αυτό των Κήπων, ενώ συνέχισαν και χτες οι ασκήσεις με αληθινά πυρά σε σχεδόν όλο το μήκος του ποταμού Εβρου. Κυρίως σε Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη, άνδρες της αστυνομίας πραγματοποιούν συχνές περιπολίες.

Πρόσφυγες και μετανάστες που κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα, ιδίως την Παρασκευή και το Σάββατο, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε δίκες - εξπρές, με τη διαδικασία του αυτοφώρου - ακόμα και την Καθαρά Δευτέρα - και σε μαζικές εξοντωτικές καταδίκες για «παράνομη είσοδο».


Copyright 2020 The Associated

Από τις 6.00 το πρωί του Σαββάτου έως τις 18.00 το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας συνελήφθησαν συνολικά 183 άτομα για «παράνομη είσοδο», ενώ από τις 6.00 το πρωί της Καθαράς Δευτέρας έως τις 6.00 το πρωί της Τρίτης συνελήφθησαν 45 ακόμα άτομα, κυρίως από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μαρόκο και Μπαγκλαντές, μεταξύ αυτών και δύο Τούρκοι.

Οι συλληφθέντες έχουν μεταφερθεί σε κέντρα κράτησης μεταναστών και οι καταδικασθέντες (για παράνομη είσοδο) σε καταστήματα κράτησης. Οι ποινές που τους αποδόθηκαν ήταν τέσσερα έτη φυλάκισης χωρίς αναστολή και 10.000 ευρώ χρηματική ποινή.

Χαρακτηρίζοντας τη συγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα «ασύμμετρη απειλή», η κυβέρνηση αξιοποιεί πλήρως το οπλοστάσιο μέτρων που προβλέπονται στα ΝΑΤΟικά εγχειρίδια και ζητά στήριξη από την ΕΕ για την ενεργοποίηση και νέων μηχανισμών καταστολής.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η δημιουργία στην ενδοχώρα κλειστών κέντρων κράτησης για τους πρόσφυγες και μετανάστες που συλλαμβάνονται να έχουν περάσει το συνοριακό πέρασμα του Εβρου. Στόχος της κυβέρνησης είναι να παραμένουν εκεί μέχρι να απελαθούν όσοι έχουν εισέλθει στη χώρα, οι οποίοι σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ δεν θα καταγράφονται και δεν θα γίνεται δεκτό κανένα αίτημα ασύλου.

Η κυβέρνηση μάλιστα επικαλείται την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), που νομιμοποίησε τις μαζικές απελάσεις ατόμων.

Σε «ταχεία επέμβαση» προχωρά με απόφασή του και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), επεκτείνοντας την παρουσία του στην περιοχή. Ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεγκερί«συμφώνησε σήμερα να ξεκινήσει αυτή η ταχεία επέμβαση» ώστε «να βοηθήσει την Ελλάδα να διαχειριστεί τον μεγάλο αριθμό των μεταναστών στα εξωτερικά σύνορά της», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η κινητοποίηση αυτή «αποτελεί μέρος της εντολής της Frontex περί παροχής βοήθειας σε μια χώρα - μέλος που αντιμετωπίζει μια έκτακτη κατάσταση και ζητά κατεπείγουσα βοήθεια με αξιωματικούς και εξοπλισμό από όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ και του Σένγκεν», δήλωσε ο Λεγκερί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η Frontex έχει ήδη αυξήσει τις δυνατότητες επιτήρησης στα ελληνικά σύνορα και αναδιατάσσει τα μέλη της από άλλες επιχειρήσεις ώστε να παράσχει άμεση βοήθεια. Μόλις συμφωνηθεί, η Frontex θα ζητήσει από άλλες χώρες να παράσχουν αμέσως συνοριοφύλακες και άλλο σχετικό προσωπικό, καταλήγει η ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ