Τετάρτη 4 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
Με «σημαία» την υλοποίηση των σχεδιασμών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που οδηγούν στα σημερινά αδιέξοδα

INTIME NEWS

Με δεσμεύσεις σε όλους τους τόνους ότι θα συνεχίσει να υλοποιεί την πολιτική της ΕΕ και την εμπλοκή στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, την πολιτική δηλαδή που οδηγεί στη διάλυση χωρών και στον ξεριζωμό λαών και στη συνέχεια στον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών, απαντά η κυβέρνηση στα αυξημένα κύματα προσφύγων και μεταναστών, τους οποίους η Τουρκία αξιοποιεί ως μοχλό για την ενεργότερη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην επέμβασή της στη Συρία και συνολικότερα.

Στήριξη της Τουρκίας «αλλά όχι υπό αυτές τις συνθήκες»!

Τον τόνο εξάλλου έδωσε και η χτεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Εβρο, συνοδευόμενου από τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, και του προεδρεύοντα αυτό το εξάμηνο του Συμβουλίου της ΕΕ πρωθυπουργού της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς.

Εκεί οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επανέλαβαν την «αλληλεγγύη» και τη στήριξή τους στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου εκείνη να συνεχίσει να υλοποιεί την πολιτική της ιμπεριαλιστικής ένωσης στο Προσφυγικό, στέλνοντας ταυτόχρονα σειρά από μηνύματα στον «στρατηγικό εταίρο» Τουρκία, για «διάλογο» και κλιμάκωση του παζαριού, με φόντο και τις εξελίξεις στη Συρία.

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, στις Καστανιές του Εβρου, και αφού πρώτα είχαν πετάξει με ελικόπτερο πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, ο Κυρ. Μητσοτάκης, αφού πρώτα κατηγόρησε την Τουρκία για «παράβαση της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η Ευρώπη δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς της Τουρκίας σχετικά με τους πρόσφυγες. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την Τουρκία στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος και στην εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της Συρίας, αλλά όχι υπό αυτές τις συνθήκες».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως «η Ελλάδα προσφέρει μία σπουδαία υπηρεσία στην Ευρώπη, γιατί τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα τα προστατεύσουμε» και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα αναμένει απτή αλληλεγγύη από την Ευρωπαϊκή Ενωση», προκειμένου η κυβέρνηση της ΝΔ να συνεχίσει πιο αποφασιστικά την υλοποίηση της πολιτικής της ΕΕ για το ζήτημα, που οδηγεί στον εγκλωβισμό και την αξιοποίηση των ξεριζωμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ως «πιόνια» στα γεωπολιτικά παιχνίδια.

Εξίσου αποκαλυπτική ήταν και η τοποθέτηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπου αφού διαβεβαίωσε για αποστολή στην Ελλάδα επιπλέον δυνάμεων της Frontex, για να ενισχύσουν την πολιτική της ΕΕ, καθώς και για την παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους 700 εκατ. ευρώ, κάλεσε όχι μόνο σε «συντονισμένες» αλλά και «ψύχραιμες δράσεις», στέλνοντας καθαρό το μήνυμα ότι «η Τουρκία δεν είναι εχθρός».

Σε ανάλογο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος επέμεινε στην τήρηση της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, και «κλείνοντας το μάτι» στην Τουρκία για τα όσα ζητάει στη Συρία, όπου και έχει εισβάλει, τόνισε πως «είναι σημαντικό να καταβληθούν όλες οι δυνατές προσπάθειες προκειμένου να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες, περισσότερες δυνατότητες για μια πολιτική λύση, μια διπλωματική λύση» και παρέπεμψε στην επίσκεψη του ύπατου εκπροσώπου Γ. Μπορέλ χτες στην Αγκυρα, όπου, όπως προεξόφλησε, θα εξέφραζε «ένα ισχυρό ευρωπαϊκό μήνυμα».

Την τήρηση της απαράδεκτης Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας υπερασπίστηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, ο οποίος κάλεσε ανοικτά «τις τουρκικές αρχές (...) να παραμείνουν ανοικτές σε διάλογο».

Τα παραπάνω αναμένεται να συζητηθούν και στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, όπως και την Παρασκευή στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας. Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας έχει ενημερώσει τηλεφωνικά όλους τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ενώ χτες το πρωί στην Αθήνα ενημέρωσε τους πρεσβευτές της ΕΕ και αυτούς των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ανάμεσά τους αυτούς της Ρωσίας και της Κίνας, όπως και τον επιτετραμμένο του Ηνωμένου Βασιλείου. Σήμερα επίσης ο ΥΠΕΞ αναμένεται να έχει συναντήσεις με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για τις εξελίξεις.

Με αμερικανοΝΑΤΟική «πυξίδα» και «διαύλους» παζαριού με την Τουρκία

Την πολιτική της κυβέρνησης εξάλλου στο θέμα «οριοθετεί» η εμπλοκή της αστικής τάξης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ συνολικά στην περιοχή, μεταξύ άλλων με βασικό επίδικο τη διατήρηση της Τουρκίας στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο.

Χαρακτηριστικά ως προς αυτό ήταν τα όσα ειπώθηκαν τη Δευτέρα το απόγευμα, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο ενημέρωσε για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Τραμπ «αναγνώρισε το δικαίωμα της Ελλάδας να επιβάλλει τη νομοθεσία της στα σύνορά της». Ο δε Λευκός Οίκος διέρρευσε ότι ο Τραμπ εξέφρασε τη «στήριξή του στις προσπάθειες της Ελλάδας να προστατεύσει τα σύνορά της», αλλά ταυτόχρονα «παρότρυνε την Ελλάδα να συνεργαστεί με εταίρους στην περιοχή για να αντιμετωπιστούν μαζικές μετακινήσεις μεταναστών προς Ευρώπη», μια έκφραση που αναφέρεται προφανώς και στην Τουρκία.

Εξάλλου, προηγουμένως, την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας είχε για το θέμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρέσβη, τον οποίο είχε δει κιόλας την Παρασκευή στο ΥΠΕΞ, με τους Αμερικανούς να διαχέουν κατόπιν ότι συζήτησαν την «ισχυρή στήριξη των ΗΠΑ στη φιλόδοξη στρατηγική ατζέντα μας με την Ελλάδα, την κοινή μας προσέγγιση στο ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά την περιφερειακή σταθερότητα και τις πιεστικές προκλήσεις στο Μεταναστευτικό». Διαβεβαιώσεις που μόνο ανησυχία γεννάνε, δεδομένης και της γνωστής «κοινής προσέγγισης» για την παραμονή της Τουρκίας πάση θυσία στο αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο.

Εξίσου ανησυχητικές είναι και οι κυβερνητικές διαρροές τις προηγούμενες μέρες, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα, κατά την έκτακτη σύνοδο των πρέσβεων του ΝΑΤΟ την περασμένη Παρασκευή, όπου η Τουρκία ζήτησε επί της ουσίας περισσότερη στήριξη για τη συνέχεια της εισβολής της στη Συρία, αλλά και για την προσάρτηση συριακών εδαφών, έθεσε ως μόνο θέμα τον όρο για σεβασμό από μέρους της Τουρκίας της Συμφωνίας της ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό. Οπως είναι εύκολα κατανοητό, αν κάτι τέτοιο ισχύει, ανοίγει παραπέρα τον ασκό του Αιόλου και δίνει ακόμα περισσότερο αέρα στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας για συνολική αμφισβήτηση συνόρων στην περιοχή.

Ενώ ενδεικτικό είναι και το πώς επέλεξε να απαντήσει η κυβέρνηση στις δηλώσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, που δήλωσε ότι προσπάθησε να οργανώσει μια συνάντηση για το Προσφυγικό με τη συμμετοχή Μητσοτάκη και Ερντογάν, αλλά λόγω των φημών για θάνατο δύο προσφύγων από πυροβολισμούς Ελλήνων στρατιωτών, ο Τούρκος Πρόεδρος «αρνήθηκε να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τον Μητσοτάκη». Η κυβέρνηση κατήγγειλε την κυβέρνηση Ερντογάν για διασπορά ψευδών ειδήσεων και ταυτόχρονα διεμήνυσε ότι «όποιος έχει το δίκαιο με το μέρος του, δεν έχει πρόβλημα να συζητήσει με κανέναν. Αλλοι είναι αυτοί που δυσκολεύονται».

Αξίζει εξάλλου να σημειωθεί πως χτες τουρκικά μαχητικά και κατασκοπευτικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 36 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, μια εκ των οποίων ήταν υπέρπτηση τουρκικών «F-16» πάνω από τη Ρω, στον απόηχο και των πρόσφατων ΜΟΕ, όπου επίσης η Αθήνα δεν είχε κανένα πρόβλημα να «συζητά» εντός αμερικανοΝΑΤΟικού πλαισίου με την Αγκυρα τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήματα για επιτάχυνση των παζαριών με την Τουρκία (2020-09-16 00:00:00.0)
Υπερασπιστής παλιών και νέων συμφωνιών εγκλωβισμού (2020-03-10 00:00:00.0)
«Ανοιχτή γραμμή» με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και ένταση της καταστολής στα σύνορα (2020-02-29 00:00:00.0)
Δηλώσεις «πίστης» στην εφαρμογή της αντιδραστικής πολιτικής για τους πρόσφυγες (2019-11-01 00:00:00.0)
Κλιμακώνει την επίθεση σε πρόσφυγες και μετανάστες (2019-07-16 00:00:00.0)
Σχέδια έκτακτης ανάγκης και «σφράγισμα» με κλειστά σύνορα (2016-03-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ