Σάββατο 12 Μάρτη 2016 - Κυριακή 13 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Σχέδια έκτακτης ανάγκης και «σφράγισμα» με κλειστά σύνορα

«

Ο διάδρομος έκλεισε» για τους πρόσφυγες στα Βαλκάνια. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης, που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, όπως δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Εσωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου, Κλάας Ντάικχοφ. Το Συμβούλιο επεξεργάστηκε τις παραπέρα κατευθύνσεις για το κλείσιμο των συνόρων της ΕΕ σε πρόσφυγες και μετανάστες, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Οπως υπογράμμισαν αξιωματούχοι της ΕΕ, η τελευταία πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση για να αποτραπούν νέες οδοί διέλευσης προσφύγων. Η κυβέρνηση ζήτησε μετεγκαταστάσεις προσφύγων και άμεσες επαναπροωθήσεις, την εφαρμογή, δηλαδή, των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής. Συζητήθηκαν δε μέτρα για «προληπτική δράση» κατά ανοίγματος νέου διαδρόμου μέσω Αλβανίας προς Ιταλία.

Αποκαλυπτικές ήταν οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, που είπε ότι «η προσφυγική κίνηση στον βαλκανικό διάδρομο έφτασε στο τέλος της, οι αριθμοί έχουν σχεδόν μηδενιστεί, εδώ και λίγο καιρό οι αριθμοί που φτάνουν στη Γερμανία είναι στο ένα δέκατο του φθινοπώρου, και εργαζόμαστε ώστε να μείνει έτσι». Παραδέχτηκε έτσι πως «η Σύνοδος της Δευτέρας συνέβαλε ουσιαστικά σε αυτό και θέλουμε να είναι βιώσιμο, για αυτό μένουν ορισμένα να γίνουν», συνέχισε. «Ο καιρός της ανεξέλεγκτης διέλευσης πέρασε, ωστόσο πάνω σε κοινή ευρωπαϊκή βάση, και μέρος αυτού είναι να βοηθηθεί η Ελλάδα», τόνισε.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ολλανδίας, Κλ. Ντίκοφ, πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να επαγρυπνεί, για να αποτρέψει τη δημιουργία άλλων πιθανών οδών διέλευσης των προσφύγων. Εξάλλου, συζητήθηκε και το θέμα της συγκρότησης της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία τον Απρίλη. Η εκπρόσωπος Τύπου για θέματα μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό, δήλωσε πως προετοιμάζονται «σχέδια έκτακτης ανάγκης» για την περίπτωση που οι πρόσφυγες διαλέξουν άλλους δρόμους για να έλθουν στην ΕΕ, όπως αυτός της Ιταλίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, προσήλθε στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, τονίζοντας ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να διεκδικεί «ευρωπαϊκές» λύσεις και να ζητά άμεση ενεργοποίηση των επανεισδοχών από την Τουρκία και δέσμευση των ευρωπαϊκών χωρών για μετεγκαταστάσεις. Ο Γ. Μουζάλας ανέφερε ότι η Ελλάδα ζητά την άμεση ενεργοποίηση του σχεδίου δράσης ΕΕ - Τουρκίας, την άμεση ενεργοποίηση των επανεισδοχών από την Τουρκία και τη δέσμευση των κρατών - μελών στη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση.

Γι' αυτό το θέμα, η συμφωνία Τουρκίας και ΕΕ για επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών δεν αφορά όσους βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά, αλλά εκείνους που θα φτάσουν, αφού η συμφωνία τεθεί σε ισχύ, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ. Και επισήμανε ότι η Τουρκία θα αρχίσει να δέχεται πίσω πρόσφυγες από την Ελλάδα, όταν όσοι βρίσκονται ήδη σε ευρωπαϊκή επικράτεια μετεγκατασταθούν μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. H επανεισδοχή των μεταναστών στην Τουρκία θα γίνεται μέσα σε λίγα 24ωρα, ενώ στη «fast track» διαδικασία θα συμμετέχει και η Frontex. Στα ελληνικά «hot spots» θα βρίσκεται ως παρατηρητής και Τούρκος αστυνομικός, προκειμένου να επιβεβαιώνει στην τουρκική πλευρά ότι υπάρχουν μετανάστες που θα πρέπει να διωχθούν από τη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ