Τετάρτη 4 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Αναγκαία η άμεση υλοποίηση πάγιων διεκδικήσεων στα σχολεία

Παρέμβαση με αφορμή την αναστολή λειτουργίας 28 σχολείων

MotionTeam

Την αναστολή της λειτουργίας 28 σχολείων που έχουν ομάδες μαθητών οι οποίοι έχουν επιστρέψει από οργανωμένες σχολικές εκδρομές σε περιοχές με τοπική μετάδοση της νόσου στην Ιταλία, ή ενδέχεται να ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, εισηγήθηκε η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σ. Τσιόδρας, ανέφερε ότι «είναι ένα καθ' υπερβολήν μέτρο που συνήθως εφαρμόζεται στο σενάριο 2 (αντιμετώπιση πανδημίας ή επιδημίας προς το παρόν) για να προστατεύσουμε τα παιδιά. Τα παιδιά δεν νοσούν τόσο σοβαρά. Αλλά κανείς δεν ξέρει αν και πόσο διασπείρουν. Αυτή τη στιγμή γίνονται μελέτες για το αν και πόσο διασπείρουν».

Αναλυτικότερα, από 3/3 μέχρι και 13/3 για προληπτικούς λόγους αναστέλλεται η λειτουργία των εξής σχολείων: 4ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου, 11ο Λύκειο Περιστερίου, 1ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών, 1ο Γυμνάσιο Γλυφάδας, 1ο Γενικό Λύκειο Γλυφάδας, 19ο Νηπιαγωγείο Περιστερίου, 5ο Δημοτικό Περιστερίου, 4ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου, 14ο Γυμνάσιο Περιστερίου, Λεόντειο Λύκειο Πατησίων.

Από 3/3 μέχρι και 17/3 για προληπτικούς λόγους αναστέλλεται η λειτουργία στα εξής σχολεία: 5ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης, 3ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης, 2ο Νηπιαγωγείο Μενεμένης, 3ο Γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις Μενεμένης.

Από 3/3 έως 8/3 στα εξής: Νηπιαγωγείο «Ι. Μ. ΚΑΡΡΑΣ», Γυμνάσιο και Λυκείο Κολεγίου Αθηνών, Γυμνάσιο και Λύκειο Κολεγίου Ψυχικού, 1ο ΕΠΑΛ, 2ο ΓΕΛ, 1ο Γυμνάσιο, 2ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης.

Μέχρι 6/3: ΓΕΛ Ξάνθης. Μέχρι 11/3: 1ο ΕΠΑΛ και 8ο ΕΚ Επανωμής. Μέχρι 7/3: 37ο Δημοτικό Σχολείο και 64ο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης, 17ο Γυμνάσιο και 17ο ΓΕΛ Αθήνας.

Επιβεβαιώνεται η απουσία σοβαρού σχεδίου πρόληψης

«Το κλείσιμο των σχολείων, όπου κρίνεται απαραίτητο, μπορεί να είναι μία προσωρινή λύση, αλλά δεν μπορεί να κρύψει κάτω από το χαλί την πραγματική εικόνα. Μια εικόνα που φανερώνει ότι και σ' αυτό το επίπεδο δεν υπάρχει από την κυβέρνηση σοβαρό σχέδιο πρόληψης (...) Τα προληπτικά μέτρα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικά αν δεν συνοδεύονται από άμεσα μέτρα που αποτελούν και πάγιες διεκδικήσεις του γονεϊκού και εκπαιδευτικού κινήματος», σημειώνει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο απαιτεί:

  • Αμεση οικονομική ενίσχυση των σχολείων, μέσω της κρατικής χρηματοδότησης, για αγορά προληπτικού υλικού (χαρτομάντιλα, σαπούνια, αντισηπτικά, υλικά καθαριότητας).
  • Αμεση επισκευή του δικτύου ύδρευσης και των αποχωρητηρίων σε όλα τα σχολεία που έχουν ανάγκη.
  • Μόνιμο, επαρκές και πλήρους ωραρίου προσωπικό καθαριότητας των σχολείων, ώστε να διατηρούνται καθαρά κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους.
  • Μόνιμο και επαρκές βοηθητικό προσωπικό στα σχολεία (τραπεζοκόμοι, καθαρίστριες κ.λπ.) με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Μόνιμους σχολικούς νοσηλευτές.
  • Αμεση κατάργηση των περιορισμών που μπαίνουν στο δικαίωμα της αναρρωτικής άδειας των συναδέλφων.
  • Αμεση ενημέρωση με κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό, τόσο των μαθητών όσο και των συλλόγων γονέων. Να ενημερωθούν επίσημα οι σύλλογοι διδασκόντων για την προβλεπόμενη διαδικασία που πρέπει να τηρηθεί σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος κορονοϊού στη σχολική μονάδα (για παράδειγμα, επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και τον οικογενειακό γιατρό κ.λπ.).

Συνολικότερα, ανεξάρτητα από το ενδεχόμενο επιδημίας, το ΠΑΜΕ καλεί σε πάλη για: Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας στο πλαίσιο του ΕΣΥ που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την παρακολούθηση της σωστής ανάπτυξης και της υγείας όλων των μαθητών, την πρόληψη, τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη. Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και προληπτικό έλεγχο για τους ανασφάλιστους, τους ανέργους και τις οικογένειές τους. Πλήρη και δωρεάν εμβολιασμό και ιατρικό έλεγχο όλων των μαθητών, μέσω κρατικών δομών και κινητών μονάδων Υγείας, με ευθύνη των υπουργείων Παιδείας και Υγείας, ανεξάρτητα από τον φορέα Ασφάλισης του γονέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ