Τετάρτη 4 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με «βούλα» ΕΕ και επικίνδυνες «ουρές»

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, την Κυριακή το βράδυ συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ), αποφασίζοντας - σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση - την «αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ενοπλες Δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα. Την προσωρινή αναστολή, για ένα μήνα από την ημέρα λήψης της παρούσας απόφασης, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα. Την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος. Την υποβολή αιτήματος στη Frontex για ανάπτυξη της ομάδας RABIT (...) Την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ». Το εν λόγω άρθρο προβλέπει ότι «εφόσον ένα ή περισσότερα κράτη - μέλη αντιμετωπίζουν επείγουσα κατάσταση, λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, το Συμβούλιο μπορεί να εκδίδει, μετά από πρόταση της Επιτροπής, προσωρινά μέτρα υπέρ του εν λόγω κράτους - μέλους ή των εν λόγω κρατών - μελών».

Κυβερνητικές πηγές παρέπεμπαν και στην κατάπτυστη απόφαση, στις 18/2/2020, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που «αποδέχτηκε τις μαζικές επαναπροωθήσεις μεταναστών χωρίς την εξατομικευμένη εξέταση των φακέλων τους, καθώς εισήλθαν παράνομα στην επικράτεια της χώρας (Ισπανία) που είχε διατάξει την απομάκρυνσή τους».

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της ομάδας RABIT («Rapid Border Intervention»), χτες ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεγκερί ανακοίνωσε την αποστολή ενός σώματος συνοριοφυλάκων RABIT. Γνωστοποίησε ότι η υπηρεσία του και οι αρμόδιες ελληνικές αρχές απεργάζονται το σχετικό επιχειρησιακό σχέδιο. Οπως είπε, τα στελέχη του μπορούν να αναπτυχθούν στην Ελλάδα εντός 5 ημερών και ο εξοπλισμός τους εντός 10.

Να σημειωθεί πως οι κυβερνητικές πηγές, αναδεικνύοντας ουσιαστικά τη στρατηγική ταύτιση των αστικών πολιτικών δυνάμεων στα βασικά ζητήματα του κεφαλαίου, θύμιζαν ότι και επί ΣΥΡΙΖΑ, το Δεκέμβρη του 2015, «η Ελλάδα είχε υποβάλει αίτημα για τη συνδρομή της συγκεκριμένης ομάδας».

Οπως και να 'χει, η ανάπτυξη ενός ακόμα ευρωατλαντικού μηχανισμού, που έρχεται να ασκήσει αστυνόμευση και «δίκαιο» στη συνοριογραμμή, συνιστά ένα ακόμα επικίνδυνο προηγούμενο και για την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στα σύνορά της, και μάλιστα στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης.

Αλλωστε, σχετικό - και αποκαλυπτικό των επικίνδυνων δρόμων που ανοίγουν - είναι και το «προηγούμενο» με τη ΝΑΤΟική αρμάδα στο Αιγαίο, που κλήθηκε στην περιοχή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πάλι με πρόσχημα το Προσφυγικό - στην πραγματικότητα για τον έλεγχο του ρου των ρωσικών πλοίων - και, όπως αποδεικνύεται, όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο δεν αποτέλεσε «ανάχωμα» απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, αλλά έδωσε επιπλέον «αέρα στα πανιά της» στον «ενιαίο επιχειρησιακό χώρο» του Αιγαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ