Τρίτη 16 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Κλιμακώνει την επίθεση σε πρόσφυγες και μετανάστες

...με «πιστή εφαρμογή» της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ

Από τη χτεσινή σύσκεψη για το Μεταναστευτικό

Eurokinissi

Από τη χτεσινή σύσκεψη για το Μεταναστευτικό
Ενίσχυση της καταστολής στα σύνορα με παραπέρα ενεργοποίηση της Frontex, επιτάχυνση των επαναπροωθήσεων και ακόμα «ψιλότερη κρησάρα» για το άσυλο με βάση την πιστή τήρηση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, είναι οι βασικές κατευθύνσεις που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση της ΝΔ για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, πατώντας πάνω στα χνάρια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που εφάρμοσε «μέχρι κεραίας» κι εδώ την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ.

Το στίγμα έδωσε η σύσκεψη που έγινε χτες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή του επίτροπου Μετανάστευσης της ΕΕ, Δημήτρη Αβραμόπουλου, με τη συμμετοχή του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του αναπληρωτή υπουργού, αρμόδιου για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργου Κουμουτσάκου, και του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη.

Επιβεβαιώνοντας την επιτάχυνση των σχετικών διεργασιών σε αυτήν την κατεύθυνση, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση επικεντρώνεται «στην ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, ιδίως των θαλασσίων, με ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο που θα θέτει την ευρωπαϊκή δύναμη υπό ελληνική διοίκηση με ξεκάθαρους επιχειρησιακούς κανόνες δράσης», ενώ υπενθυμίζεται ότι «στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται η καλύτερη αξιοποίηση των δυνάμεων του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), η εντατικοποίηση των περιπολιών του Λιμενικού Σώματος (...) και η πλήρης αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων με απόλυτη διαφάνεια». Επίσης, λόγος γίνεται για την «αναμόρφωση - μέχρι το τέλος του 2019 - του θεσμικού πλαισίου της χορήγησης ασύλου, με στόχο τη σύντομη, δίκαιη και αποτελεσματική απονομή του» και «στην πιστή εφαρμογή της κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας (σ.σ. που εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα) για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού και την αποσυμφόρηση των νησιών». Επίσης, «στην ενσωμάτωση κοινοτικών Οδηγιών για την πολιτική ασφάλειας της χώρας».

Στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο Γ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα καταγράψει τα αιτήματά της προς την ΕΕ, από την οποία θα ζητήσει περισσότερη «αλληλεγγύη», προσθέτοντας ότι «και εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε».

Στη φύλαξη των συνόρων εστίασε στις δηλώσεις του ο Δ. Αβραμόπουλος, λέγοντας ότι είναι ευθύνη της Ελλάδας «η σωστή και αποτελεσματική διαχείριση των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων», και ξεκαθάρισε ότι οι όποιες επιλογές θα κινούνται εντός του πλαισίου της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας που ευθύνεται για τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων μεταναστών στην Ελλάδα κάτω από άθλιες συνθήκες. Ανέφερε ακόμη πως «η συνεργασία με την Τουρκία» της ΕΕ και της Ελλάδας «είναι απαραίτητη». Επιβεβαίωσε ακόμη ότι το τελευταίο διάστημα «παρατηρούνται ροές» και ότι επιδίωξη της ΕΕ είναι «να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για το μέλλον».

Ακόμα «ψιλότερη κρησάρα» και «στιβαρότερες» επιστροφές

Χαρακτηριστικό της κυβερνητικής πολιτικής που θα εφαρμοστεί, είναι ότι «ανοίγει το παράθυρο» να καταργηθεί η εξατομικευμένη εξέταση των αιτημάτων ασύλου, μέσω του διαχωρισμού των ξεριζωμένων με βάση το λεγόμενο «προσφυγικό προφίλ». Ο όρος «προσφυγικό προφίλ» δεν ορίζει αν κάποιος έχει δικαίωμα διεθνούς προστασίας και εισάγεται από την κυβέρνηση στη διαδικασία εξέτασης αιτημάτων ασύλου προκειμένου να γίνει ακόμα «ψιλότερη» η «κρησάρα» για πρόσφυγες και μετανάστες.

Οπως ανέφερε ο αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική αναπληρωτής υπουργός, Γ. Κουμουτσάκος, μετά την επίσκεψή του την περασμένη Παρασκευή στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Σάμου, στο Βαθύ, υπάρχει η βούληση «για την υλοποίηση ενός στιβαρού και αποτελεσματικού προγράμματος επιστροφών για εκείνους που δεν έχουν το δικαίωμα να μένουν στη χώρα».

Ανέφερε δε πως «...μία είναι η πρώτη επιλογή και συνοψίζεται σε τρεις λέξεις: Επιτάχυνση - επιτάχυνση - επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης, χορήγησης ή απόρριψης του ασύλου. Η επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης ασύλου θα επιτρέψει στην Ελληνική Δημοκρατική Πολιτεία να διαχωρίσει εκείνους που έχουν αμιγώς προσφυγικό προφίλ και δικαιούνται άσυλο από εκείνους που παρανόμως εισέρχονται στη χώρα. Οι πρώτοι έχουν το δικαίωμα και μπορούν να μείνουν. Οι δεύτεροι πρέπει να φύγουν το ταχύτερο δυνατόν».

Εξάλλου, «μέλι έσταξε» ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης μετά την επίσκεψή του το περασμένο Σάββατο στο ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο, όπου ζουν σε άθλιες συνθήκες 5.676 ξεριζωμένοι, με αντίστοιχη χωρητικότητα 3.100 ατόμων. Εχοντας να πει μόνο καλά λόγια για τη διαχείριση της βαρβαρότητας στη Μόρια από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι αναχωρεί «με την εντύπωση, τη θετική, που αποκόμισα από την πληρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν και διαχειρίζονται οι υπηρεσίες της χώρας το προσφυγικό πρόβλημα εδώ στο νησί».

  • Στο μεταξύ, ελαφρά αυξημένες ήταν οι ροές προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά τον περασμένο Ιούνη, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2018 και του 2017. Συγκεκριμένα, τον προηγούμενο μήνα πέρασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα συνολικά 3.122 άτομα, όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2018 είχαν περάσει 2.439 και το 2017 είχαν περάσει 2.012.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ