Τρίτη 16 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Παζάρια και «επεξεργασίες» με «πήχη» την αντιλαϊκή συμφωνία

Από τη συνάντηση Σταϊκούρα - Ρέγκλινγκ

Eurokinissi

Από τη συνάντηση Σταϊκούρα - Ρέγκλινγκ
«Σε θετικό κλίμα» ξεκινούν οι αντιλαϊκές διεργασίες και τα παζάρια κυβέρνησης και ευρωπαϊκών «θεσμών» με φόντο τον 4ο κύκλο της «ενισχυμένης εποπτείας», στον οποίο μεταξύ άλλων συγκαταλέγονται η διαμόρφωση των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020 και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2020-2023.

Σ' αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας συναντήθηκε χτες στην Αθήνα με τον επικεφαλής του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλ. Ρέγκλινγκ, με άξονα συζήτησης - όπως αναφέρεται στις ανακοινώσεις και των δύο πλευρών - τη «σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τις δεσμεύσεις της χώρας, τις προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης, καθώς επίσης τις προκλήσεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας». Παράλληλα, ο Χρ. Σταϊκούρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ Μ. Σεντένο, ενώ συναντήθηκε και με τον επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ, Π. Ντόλμαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΝΔ θα αποσταλεί «το συντομότερο δυνατόν» στους ευρωπαϊκούς «θεσμούς» για περαιτέρω «επεξεργασίες», ενώ η κατάθεσή του στη Βουλή - με βάση τον υπάρχοντα προγραμματισμό - αναμένεται μέχρι τις 10 Αυγούστου.

Σύμφωνα δε με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στις διατάξεις του νομοσχεδίου θα περιλαμβάνονται και νέα κίνητρα σε «επενδυτές», όπως η «βελτίωση» των διατάξεων για τη χορήγηση της λεγόμενης «χρυσής βίζας».

Την ίδια ώρα, η όποια «εναλλαγή» στο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής έχει όρο και προϋπόθεση την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, την τήρηση της συμφωνίας με τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς» και βέβαια την επίτευξη των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς. Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, το μήνυμα που αποστέλλουν οι «θεσμοί» προς την κυβέρνηση είναι: «Κάντε αυτό που νομίζετε, αρκεί να επιτυγχάνονται οι στόχοι»...

«Κανονικότητα» η φοροληστεία στο λαό

Την περασμένη βδομάδα, μετά τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, ο Ρέγκλινγκ έκανε λόγο για «ανησυχίες» οι οποίες «αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά τη δημοσιονομική πορεία της χώρας». Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα θα εξαρτηθούν από τον προϋπολογισμό του 2020 και από το πώς θα προωθηθούν μέτρα που θα στηρίξουν την «ανάπτυξη». Μάλιστα, προλειαίνοντας το έδαφος σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2020, ξεκαθάρισε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μόνο όταν θα υπάρχει «καθαρότητα» σε σχέση με τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση ΝΔ, από την πλευρά της, παρουσιάζει ως βασική αιχμή του προγράμματός της για την ενίσχυση του κεφαλαίου τις πρόσθετες φοροαπαλλαγές του, ενώ μετά το ένα όργιο φοροληστείας απέναντι στο λαϊκό εισόδημα, εξαγγέλλει τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή, από το 22% σήμερα στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.

Και ενώ βέβαια δεν είναι γνωστές οι τελικές διατάξεις, που ενδεχομένως να συνδυαστούν με άλλες «εξισορροπητικές» παρεμβάσεις, η «ελάφρυνση» ενός μισθωτού ή συνταξιούχου (χωρίς προστατευόμενα παιδιά) με ετήσιο εισόδημα στα 9.500 ευρώ - και με τη διατήρηση του σημερινού αφορολόγητου ορίου - θα διαμορφωθεί σε περίπου 110 ευρώ, ή περίπου 9 ευρώ το μήνα. Για ετήσιο εισόδημα στα 9.000 ευρώ, το «όφελος» συμπιέζεται στα 47 ευρώ ή 3,9 ευρώ το μήνα...

Σ' αυτό το φόντο, το ύψος της φοροληστείας ουσιαστικά παραμένει αμετάβλητο ακόμα και σε σχέση με τα επίπεδα του 2015, καθώς από το 2016 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην κατακρεούργηση του αφορολόγητου ορίου, σε συνέχεια βέβαια αντίστοιχων παρεμβάσεων των προκατόχων της.

Ειδικότερα, από το 2016 το γενικό αφορολόγητο όριο συμπιέστηκε στα 8.636 ευρώ, από 9.545 ευρώ που ήταν το 2015. Σε αυτό το πλαίσιο και σε συνδυασμό με τη φοροληστεία που συντελείται μέσω της φορολογικής κλίμακας, σε εισοδήματα 10.000 ευρώ το χρόνο ο φόρος φτάνει στα 300 ευρώ, έναντι 100 ευρώ το 2015, επιβάλλεται δηλαδή τριπλάσιος φόρος.

Προς νέο κρατικό δάνειο από τις «αγορές»

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) δρομολογούν τις διαδικασίες για την άντληση νέου κρατικού δανείου από τις διεθνείς χρηματαγορές. Πρόκειται για έκδοση 7ετούς ομολόγου που ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν οι τράπεζες ΒofA, Merrill Lynch, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale. H διαδικασία θα ξεκινήσει «στο κοντινό μέλλον» και εξαρτάται από τις συνθήκες στις αγορές, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ