Τρίτη 16 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Η Τουρκία επιμένει με προκλήσεις και «προειδοποιήσεις»

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν υπερασπίστηκε ξανά τις προκλήσεις της χώρας του, μιλώντας για «απτά βήματα ενάντια στη νοοτροπία που προσπαθεί να επιβάλει την αντίληψη να αγνοούνται τα δικαιώματα, το δίκαιο και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο». Σε συνέντευξη που έδωσε με επίκεντρο την εξωτερική πολιτική της χώρας του, τρία χρόνια μετά την απόπειρα πραξικοπήματος ενάντια στην κυβέρνηση του ΑΚΡ (που έφερε στην επιφάνεια βαθιές κόντρες εντός και εκτός Τουρκίας), υπογράμμισε: «Ο "Πορθητής" και το "Γιαβούζ", τα γεωτρύπανά μας, μαζί με το ερευνητικό μας πλοίο "Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά", συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους καμία απειλή» και ενώ «δίπλα τους βρίσκονται το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία μας».

Ο Τούρκος ηγέτης ξεκαθάρισε ακόμα μια φορά ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι το μεγαλύτερο δυνατό μερίδιο από την ενεργειακή και γεωπολιτική «λεία», για την οποία κοντράρονται στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο ισχυρά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα. Στο πλαίσιο αυτό, η Αγκυρα επανεξετάζει και τη συνεργασία της με δυνάμεις όπως η ΕΕ, την οποία ο Ερντογάν επέκρινε έντονα για «αθέτηση υποσχέσεων» σε θέματα όπως το Κυπριακό.

Ενδεικτικές είναι και οι απειλές που εκτόξευσε ο ηγέτης του Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που ανέφερε πως «σήμερα η χώρα μας στριμώχνεται στην Ανατολική Μεσόγειο» και τα τουρκικά γεωτρύπανα «ενοχλούν τους ανταγωνιστικούς κύκλους».

Αλλά και εκκλήσεις για συνεργασία

Την ίδια στιγμή, πάντως, αμείωτες είναι και οι εκκλήσεις για συνεργασία. Στην ίδια συνέντευξη, ο Ερντογάν εξέφρασε την ευχή η νέα ελληνική κυβέρνηση «να μείνει πιστή σε αυτά που εξέφρασε και να κάνει τα αντίστοιχα βήματα, να βελτιώσουμε τις σχέσεις Τουρκίας - Ελλάδας, να γίνουν πολύ καλύτερες. Εχουμε ήδη αναθέσει να γίνουν επαφές. Να δούμε στη νέα αυτή περίοδο τι θέλει από εμάς η Ελλάδα, τι θέλουμε εμείς από αυτήν. Αυτά θα συζητηθούν από τις επιτροπές και θα κάνουμε τα ανάλογα βήματα». Στο ίδιο σημείο, βέβαια, ανέφερε και ότι οι μεγάλες δυνάμεις «πάντα έχουν την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους πάνω μας ως δαμόκλειο σπάθη».

Ενδεικτική της διερεύνησης ενός πιθανού συμβιβασμού είναι και η πρόταση που έστειλε την Κυριακή στον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη ο κατοχικός ηγέτης Μ. Ακιντζί, για σύσταση κοινής επιτροπής για από κοινού έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο. Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι «σε περίπτωση αποδοχής της, αυτή η πρόταση θα εγκαινιάσει μια νέα περίοδο συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, θα συμβάλει στην ειρήνη στην περιοχή, στη σταθερότητα και στην ανάπτυξη της συνεργασίας, και θα δημιουργήσει κατάλληλο έδαφος για την επίλυση του Κυπριακού. Για το λόγο αυτό, κάνουμε έκκληση στα Ηνωμένα Εθνη, στην ΕΕ και σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ειδικότερα δε στις εγγυήτριες χώρες, για να αξιοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία, να στηρίξουν την εν λόγω πρόταση και να παροτρύνουν τις δύο πλευρές στο νησί σε συνεργασία για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων».

Σήμερα θα συγκληθεί Συμβούλιο Αρχηγών (όπου συμμετέχουν οι αρχηγοί κοινοβουλευτικών κομμάτων και οι πρώην Πρόεδροι Δημοκρατίας).

Στο μεταξύ, ελληνοκυπριακά και τουρκοκυπριακά ΜΜΕ μεταδίδουν πληροφορίες τουρκικών πηγών σύμφωνα με τις οποίες το γεωτρύπανο «Φατίχ» εντόπισε κοίτασμα αερίου, του οποίου το μέγεθος ορισμένοι έχουν ήδη εκτιμήσει στα 170 δισ. κυβικά μέτρα. Μάλιστα ο «Φιλελεύθερος» επικαλέστηκε «έγκυρη κοινοτική πηγή» σύμφωνα με την οποία «υπάρχουν βάσιμες υποψίες» για επιτυχία της γεώτρησης του «Φατίχ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με ευρωΝΑΤΟικό «αέρα» στον «σημαδεμένο» διάλογο (2020-08-18 00:00:00.0)
Προσδοκίες για «νέα σελίδα» και στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας (2020-02-28 00:00:00.0)
Συνέχιση τουρκικών προκλήσεων και προετοιμασία παζαριού (2019-08-27 00:00:00.0)
Συνεχείς τουρκικές προκλήσεις αλλά και διερεύνηση συμβιβασμών (2019-07-30 00:00:00.0)
Νέες τουρκικές προκλήσεις και αμερικανικό «ενδιαφέρον» (2019-06-08 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις (2019-06-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ