Τρίτη 18 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Με ευρωΝΑΤΟικό «αέρα» στον «σημαδεμένο» διάλογο

Με ευρωατλαντικό «αέρα» συνεχίζει να απλώνει η τουρκική αστική τάξη τις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο τραπέζι του ιμπεριαλιστικού παζαριού.

Ετσι, στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που έσπευσε στον Αγιο Δομίνικο για να τον συναντήσει, επαναλήφθηκαν το ίδιο ευχολόγιο και οι προτροπές «να σταματήσουν οι εντάσεις και οι διαφορές να λυθούν με διάλογο».

Με αυτόν τον «αέρα», ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν την Κυριακή σημείωσε με έμφαση πως «δεν θα υποκύψουμε στην κλοπή της υφαλοκρηπίδας μας. Δεν θα υποχωρήσουμε μπροστά στη γλώσσα των κυρώσεων και των απειλών». Σχετικά με την ενεργειακή εκμετάλλευση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο Ερντογάν υποστήριξε πως η Τουρκία δικαιολογείται πλήρως, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των υφιστάμενων Συνθηκών. «Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα», ανέφερε. «Δεν θα διστάσουμε να απαντήσουμε στην παραμικρή παρενόχληση του πλοίου μας», πρόσθεσε, λέγοντας πως το «Ορούτς Ρέις» θα συνεχίσει τη δραστηριότητά του έως τις 23 Αυγούστου, ενώ κατέληξε ότι «η μοναδική λύση είναι μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων».

Στο ίδιο πνεύμα, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι «θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων ενάντια στα προκλητικά βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Ο δε αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φ. Οκτάι, επικέντρωσε τα πυρά του στη Γαλλία και την παρέμβασή της στην περιοχή, ειδικά σε σχέση με την «αμυντική συνεργασία» με την Κύπρο. Είπε χαρακτηριστικά: «Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι αυτή την περίοδο η Γαλλία λαμβάνει μέτρα για την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην τρέχουσα κατάσταση και από αυτή την άποψη, πραγματοποιώντας κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την ελληνοκυπριακή διοίκηση, αναπτύσσοντας στρατιωτικά αεροσκάφη εκεί, αν και προσωρινά, κατά παράβαση της Συνθήκης του 1960». Προειδοποίησε δε πως «είναι σημαντικό για τη Γαλλία να μην αναζητήσει περιπέτειες σε θέματα που σχετίζονται με την Κύπρο και να ενεργήσει πολύ πιο υπεύθυνα».

Ταυτόχρονα, η τουρκική κυβέρνηση εξέδωσε νέα Νavtex μέσα στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα και στα «οικόπεδα» όπου δραστηριοποιείται η γαλλική «Total», από τις 18 Αυγούστου έως τις 15 Σεπτέμβρη. Παράλληλα, το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι η φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις», που ήταν στη συνοδεία του «Ορούτς Ρέις», αποχώρησε για να σταλεί συνοδεία στο άλλο ερευνητικό σκάφος, «Μπαρμπαρός», που πλέει κι αυτό εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Κύπρου εξέδωσε δική της Navtex, στην ίδια περίπου περιοχή. Σε ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΕΞ σημειώνεται ότι η τουρκική οδηγία αφορά «μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη δραστηριότητα του πλοίου γεώτρησης "Γιαβούζ" και των υποστηρικτικών προς αυτό πλοία στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Αυτή η ενέργεια, προσθέτει, «αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, επηρεάζει τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και είναι επίσης ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας «Yeni Safak», και το «Kanuni», το τρίτο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, ετοιμάζεται να ξεκινήσει για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου τις επόμενες μέρες.

Διεργασίες σε όλα τα μήκη και πλάτη στη «σκακιέρα»

Στο μεταξύ, αντιδράσεις από την τουρκική πλευρά προκάλεσαν δηλώσεις που είχε κάνει τον περασμένο Φλεβάρη ο Τζο Μπάιντεν, υποψήφιος των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, και τις οποίες διάφορα τουρκικά ΜΜΕ επανέφεραν. Εκεί ο Μπάιντεν φέρεται να χαρακτηρίζει τον Ερντογάν αυταρχικό και να λέει ότι «ανησυχεί πολύ μεταξύ άλλων σχετικά με την προσέγγιση του Ερντογάν προς τους Κούρδους στην Τουρκία και τη στρατιωτική συνεργασία του με τη Ρωσία». Την οργή των Τούρκων προκάλεσε και η προτροπή «να στηριχτεί η αντιπολίτευση, όχι με πραξικόπημα αλλά μέσω εκλογών».

Απαντώντας, ο σύμβουλος του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν είπε με νόημα ότι «οι εποχές που διέταζαν την Τουρκία έχουν περάσει».

Στον απόηχο των δηλώσεων Μπάιντεν, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ σε συνέντευξή του στο «Fox», επιχειρώντας να τον υποβαθμίσει, είπε ότι δεν μπορεί να συνομιλήσει με άλλους ηγέτες. «Αντιμετωπίζεις σκακιστές παγκόσμιας κλάσης ανάμεσα στους ηγέτες χωρών. Τους ξέρω όλους. Τα πάμε πολύ καλά με όλους αυτούς, τον Ερντογάν της Τουρκίας. Δεν μπορείς να έχεις έναν άντρα (πρόεδρο) που δεν ξέρει πού βρίσκεται». Και τόνισε ότι ο ίδιος είναι ο μόνος «τον οποίο μπορεί να ακούσει ο Ερντογάν», ισχυριζόμενος μάλιστα πως οι παγκόσμιοι ηγέτες τον κάλεσαν την περασμένη βδομάδα, ζητώντας του να διαπραγματευτεί με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Στο μεταξύ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χτες ο Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, συζητήθηκαν όλες οι εξελίξεις στην περιοχή, σε Λιβύη, Συρία και Ανατολική Μεσόγειο, και ειδικά για την κατάσταση στην Λιβύη τονίστηκε η ανάγκη να γίνουν «πραγματικά βήματα προς μια βιώσιμη εκεχειρία».

Η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι, σχετικά με τα Ελληνοτουρκικά, στη συζήτηση δόθηκε έμφαση «στη σημασία της συνέχισης της στενής συνεργασίας και του διαλόγου». Εξάλλου η ρωσική πλευρά έχει διαμηνύσει ότι προτίθεται να διαμεσολαβήσει σε ένα διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες, με την ίδια λογική, να υπάρξει διαπραγμάτευση.

Επικοινωνία είχαν και οι Πρόεδροι των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, και της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν. Οπως ενημέρωσε ο τελευταίος, εξέφρασαν «κοινό ενδιαφέρον» «για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο» και τόνισαν ότι «θα το κάνουμε να γίνει σεβαστό».

Και το Κυπριακό στις «συμπληγάδες» των ανταγωνισμών

Την ίδια ώρα, επιβεβαιώνεται ότι το Κυπριακό και η υποτιθέμενη επίλυσή του περνούν επίσης από τις «συμπληγάδες» του ευρύτερου παζαριού. Χαρακτηριστικά, στη συνάντηση του ΥΠΕΞ της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιο για Πολιτικές Υποθέσεις, Ντέιβιντ Χέιλ, που βρέθηκε το νησί, ο τελευταίος επανέλαβε ότι οι φυσικοί πόροι «πρέπει να μοιράζονται δίκαια μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

Τέλος, η κυβέρνηση της Κύπρου, με αφορμή την 46η επέτειο της κατάληψης της Μόρφου κατά την τουρκική εισβολή το 1974, διαμήνυσε ότι είναι έτοιμη να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά, κάτι που αποτρέπει η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ