Τρίτη 18 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Σε ισχύ από χτες νέα μέτρα με πολλά ερωτηματικά

Νέα «πρωτόκολλα επιστροφής στην εργασία» για όσους επιστρέφουν από διακοπές και «παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα» σχεδιάζει η κυβέρνηση μετά τη χτεσινή κυβερνητική τηλεδιάσκεψη.

Στο μεταξύ, σε ισχύ έχει τεθεί από χτες η δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας να παραδέχεται πως τα στοιχεία αποτυπώνουν διασπορά του ιού «σε μία σειρά από περιοχές και δη σε τουριστικές».

Τα μέτρα έχουν ως εξής:

Η λειτουργία χώρων εστίασης και διασκέδασης απαγορεύεται από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί και στην Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένων των νησιών του Αργοσαρωνικού και των Κυθήρων, έως τις 24 Αυγούστου.

Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές θεσπίζεται έως τις 24 Αυγούστου όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες (εστιατόρια, θέατρα, σινεμά).

Στις περιοχές που ισχύουν τα δύο παραπάνω μέτρα περιλαμβάνονται οι Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας, οι δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.

Σε Πάρο και Αντίπαρο ισχύουν έως και τις 24 Αυγούστου (από το Σάββατο 15/8) μέτρα ανάλογα με αυτά που εφαρμόζονται στον Πόρο (αναστολή εκδηλώσεων, απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 9 ατόμων, περιορισμός έως 4 ατόμων σε κάθε τραπέζι στους χώρους εστίασης, υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους). Τα αντίστοιχα μέτρα στον Πόρο παρατείνονται έως τις 24 Αυγούστου.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού, εντός στρατοπέδων και σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Εργαζόμενοι στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού που επιστρέφουν από άδεια πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων. Εργαζόμενοι που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office έως 31 Αυγούστου.

Επιπρόσθετα, υπάρχει αυστηρή σύσταση για γενικευμένη χρήση μάσκας για μια βδομάδα από ταξιδιώτες που επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.

Επίσης, με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας έχει απαγορευθεί το επισκεπτήριο σε δομές κλειστής φροντίδας για ηλικιωμένους, ΑμεΑ και χρόνια πάσχοντες έως τις 31 Αυγούστου.

Τέλος, με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών οι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες θα μπορούν να εργάζονται με τηλεργασία, μέχρι το τέλος Αυγούστου, σε συνεννόηση με την υπηρεσία τους. Στην ίδια εγκύκλιο που εκδόθηκε χτες, υπάρχει υπόδειξη για χρήση μάσκας από όλους τους υπαλλήλους και όλους τους πολίτες που έρχονται σε επικοινωνία στις δημόσιες υπηρεσίες με φυσική παρουσία, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων στις υπηρεσίες σε τρία διαφορετικά ωράρια λειτουργίας με ισοκατανομή του προσωπικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ