Τρίτη 18 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ
Παρεμβάσεις για τη λήψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς

Τη λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων, τη διενέργεια μαζικών και επαναλαμβανόμενων τεστ και τη χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας, διεκδικούν σωματεία και συνδικαλιστές καθώς η έξαρση της πανδημίας αποτυπώνεται και στα κρούσματα που εμφανίζονται σε χώρους δουλειάς.

Στο κλείσιμο συγκεκριμένων ορόφων και χώρων, χωρίς τη διενέργεια τεστ στους εργαζόμενους, περιορίζονται τα μέτρα της διοίκησης του ΟΤΕ για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού μετά τη διαπίστωση κρουσμάτων σε τηλεφωνικά κέντρα (Κεραμεικός, Δάφνη) και στο Μέγαρο. Την άμεση ενημέρωση των εργαζομένων για τους χώρους όπου εντοπίστηκαν κρούσματα και τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων διεκδικούν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) και η ΕΣΚ ΟΤΕ.

Στις ανακοινώσεις τους εκφράζουν την ανησυχία για τα κρούσματα σε κτίρια όπου δουλεύουν εκατοντάδες εργαζόμενοι και για την πρακτική που ακολουθεί η διοίκηση του ομίλου. Οπως εξηγεί το ΣΕΤΗΠ, η λειτουργία των εγκαταστάσεων σταματά «ανά όροφο» ενώ υπάρχουν περιπτώσεις όπου απλά οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να εργαστούν από το σπίτι «χωρίς καν να τους ενημερώνουν αν υπάρχει θετικό κρούσμα» στον χώρο εργασίας τους. «Οσο για τεστ, ούτε για δείγμα», προσθέτει το ΣΕΤΗΠ και στηλιτεύει το γεγονός ότι με τον τρόπο αυτό είναι πιθανό να εκτεθούν στον ιό «ολόκληρες οικογένειες». Την ίδια στιγμή, η εργοδοσία «επιβάλλει σε συναδέλφους στα τεχνικά τμήματα να δουλεύουν 10 ημέρες σερί, ώστε όποιοι γυρνάνε από άδεια να τίθενται σε 5ήμερη καραντίνα». Την ανησυχία της όσον αφορά «την πρακτική του εκ περιτροπής κλεισίματος των χώρων - ορόφων, όπου έχουν εντοπιστεί τα κρούσματα», εκφράζει και η ΕΣΚ.

Το Συνδικάτο και η ΕΣΚ απαιτούν: Να ενημερωθούν άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι των κτιρίων για τα θετικά κρούσματα. Να γίνουν άμεσα μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους και ιδίως στα κτίρια που υπάρχουν τα εντοπισμένα κρούσματα, με το κόστος να βαραίνει την εργοδοσία. Να γίνουν έλεγχοι σε όλους τους εργασιακούς χώρους, ιδιαίτερα της πρώτης γραμμής (τεχνικοί πεδίου, καταστήματα, τηλεφωνικά κέντρα) για να διαπιστωθεί αν τηρούνται τα μέτρα ασφάλειας. Με ευθύνη της διοίκησης να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα ατομικά είδη προστασίας για όλους τους εργαζόμενους.

Να προχωρήσει σε απολυμάνσεις των χώρων εργασίας, να επιταχύνει την προμήθεια Μέσων Ατομικής Προστασίας, να ενισχύσει όλα τα μέτρα υγιεινής - ασφάλειας και να πραγματοποιήσει τακτικά τεστ στους εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με το κοινό, ζητά από τη δημοτική αρχή η ΔΑΣ - ΟΤΑ Ρόδου. Παράλληλα, εύχεται στον εργαζόμενο σε υπηρεσία του δήμου που το προηγούμενο διάστημα βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό γρήγορη ανάρρωση.

Η ΔΑΣ συναντήθηκε στις 12/8 με τη γενική γραμματέα του δήμου, στην οποία έθεσε το αίτημα της χορήγησης Μέσων Ατομικής Προστασίας, καθώς η προμήθειά τους για την τρέχουσα χρονιά έχει καθυστερήσει. Την ίδια μέρα συναντήθηκε με τον γιατρό Εργασίας προτείνοντας την οργάνωση σεμιναρίου για την ενημέρωση των εργαζομένων. Ιδιαίτερα για εργαζόμενους που απασχολούνται στην αποκομιδή υπολειμμάτων και σκουπιδιών από ξενοδοχεία καραντίνας, η ΔΑΣ επισημαίνει την ανάγκη χορήγησης, πέραν των συμβατικών, και ορισμένων πιο εξειδικευμένων μέσων προστασίας. Στο ερώτημα των συνδικαλιστών ποια είναι τα ξενοδοχεία καραντίνας στην περιοχή η απάντηση ήταν πως η πληροφορία είναι απόρρητη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ