Τρίτη 18 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου «Αφηγήσεις για τον Δημοκρατικό Στρατό»

Με επιτυχία και μαζική συμμετοχή των κατοίκων του Νεοχωρίου και των γύρω χωριών πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 14/8, η εκδήλωση που οργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ για την παρουσίαση του βιβλίου του Μενέλαου Μούστου (Δάφνη) με τίτλο «Αφηγήσεις για τον Δημοκρατικό Στρατό».

Η εκδήλωση αποτέλεσε συμβολή της ΤΕ Καρδίτσας στον αγώνα των φορέων της περιοχής για να μη μετατραπούν οι βουνοκορφές των Αγράφων σε αιολικά πάρκα και να μην παραδοθούν η παραγόμενη Ενέργεια και το βαρύ ιστορικό φορτίο της περιοχής «δώρο» στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Ο Βασίλης Ελευθερίου, μέλος της ΤΕ Καρδίτσας, ανοίγοντας την εκδήλωση επεσήμανε τον συμβολισμό της και την αναγκαιότητα συνέχισης του αγώνα των φορέων ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος που συνεπάγεται η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.

Στη συνέχεια ο Αστέρης Χαλάτσης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις, στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και στην όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυση της πάλης του λαού για την απεμπλοκή της χώρας μας από αυτούς τους σχεδιασμούς, που οδηγούν στη συνεκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών περιοχών και στην αλλαγή συνόρων και διεθνών Συνθηκών.

Από τα ευρήματα που βρέθηκαν σε οχυρωματικές θέσεις του ΔΣΕ και δόθηκαν από τον Βλ. Παπαθωμά, για τον εμπλουτισμό του αρχειακού υλικού του Κόμματος
Από τα ευρήματα που βρέθηκαν σε οχυρωματικές θέσεις του ΔΣΕ και δόθηκαν από τον Βλ. Παπαθωμά, για τον εμπλουτισμό του αρχειακού υλικού του Κόμματος
Ο Θανάσης Λεκάτης, μέλος της Επιτροπής Αρχείου του ΚΚΕ, παρουσιάζοντας το βιβλίο του Μενέλαου Μούστου (Δάφνη) σημείωσε πως ο τρόπος που περιγράφει ο συγγραφέας - μαχητής ο ίδιος - τη δράση του ΔΣΕ στην περιοχή αναδεικνύει το ψυχικό μεγαλείο των μαχητών και των στελεχών του ΚΚΕ, τις ευφυείς κινήσεις τακτικής των τμημάτων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα γεγονότα της Νιάλας το 1947. Παρότι διάφοροι παρουσιάζουν την Νιάλα σαν στιγμή «συμφιλίωσης» μαχητών του ΔΣΕ με φαντάρους του αστικού στρατού, τόνισε, τα γεγονότα διαψεύδουν τον ισχυρισμό αυτό. Το πραγματικό ιστορικό γεγονός είναι ότι οι μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού που βρέθηκαν παγωμένοι σε σκηνές του αστικού στρατού πιάστηκαν και εκτελέστηκαν.

«Αυτή η κορύφωση της αυτοθυσίας και της αποφασιστικότητας των μαχητών και στελεχών δεν είναι συμβατή με την εγκατάσταση στην περιοχή συμπλέγματος ανεμογεννητριών και πυλώνων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος. Απαιτείται ανυποχώρητος αγώνας με σταθερό προσανατολισμό, χωρίς ταλαντεύσεις του τύπου συμμετοχή μεν σε κινητοποιήσεις και παράλληλα συμφωνία με την παράδοση γης και υποδομών στις εταιρείες», τόνισε.

Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης αποτέλεσε η παράδοση ευρημάτων - ιστορικών τεκμηρίων (κάλυκες, παγούρι, θραύσματα όλμων κ.λπ.) που βρέθηκαν σε οχυρωματικές θέσεις του ΔΣΕ στην περιοχή από τον φίλο ορειβάτη Βλάση Παπαθωμά, για τον εμπλουτισμό του αρχειακού υλικού του Κόμματος.


Το βιβλίο «Αφηγήσεις για τον Δημοκρατικό Στρατό» παραδόθηκε διά του προέδρου Γιώργου Καραντώνη στον Σύλλογο Νέων Νεοχωρίου, ως τιμητική προσφορά για την πολύτιμη συνεργασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ