Τρίτη 18 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Βαθαίνει η κρίση, πολλαπλασιάζονται οι αντιλαϊκές παρεμβάσεις

Στο 15% σε ετήσια βάση έφτασε η βύθιση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη στη διάρκεια του δεύτερου φετινού τριμήνου, ενώ στα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Γιούροστατ αποτυπώνεται η γενικευμένη κατρακύλα στην οικονομική δραστηριότητα, σε συνδυασμό με τις εντεινόμενες ανισομετρίες μεταξύ των κρατών - μελών.

Μεταξύ άλλων, στη Γερμανία καταγράφεται πτώση 11,7%, στη Γαλλία 19%, στην Ιταλία 17,3%, στην Ισπανία 22,1% κ.ο.κ., ενώ συνολικά στην ΕΕ η κατρακύλα διαμορφώθηκε στο 14,1%.

Σύμφωνα με τις Θερινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο προβλεπόμενος ρυθμός της κατρακύλας για το 2020 στην Ευρωζώνη φτάνει στο 8,7%, και συνολικά στην ΕΕ στο 8,3%. Για το 2021 προβλέπεται η κάλυψη ενός μόνο τμήματος των απωλειών, με ρυθμό ανάκαμψης 6,1% στην Ευρωζώνη και 5,8% συνολικά στην ΕΕ.

Τα παραπάνω προδιαγράφουν την εξέλιξη του ΑΕΠ και στην ελληνική οικονομία, ενώ τα σχετικά στοιχεία για το β' τρίμηνο θα ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ στις αρχές Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την ελληνική οικονομία προβλέπονται πτώση 9% για το 2020 και μόνο μερική ανάκαμψη, 6%, το 2021.

Σε αυτό το πλαίσιο, εντείνονται οι διεργασίες σχετικά με τη συγκρότηση του «Ταμείου Ανάκαμψης» και ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ «ακονίζει μαχαίρια» απέναντι στο λαό. Παράλληλα, η κυβέρνηση προσβλέπει στην έναρξη των εκταμιεύσεων από το πρόγραμμα «SURE», προκειμένου βέβαια να καλύψει τους εργοδότες αλλά και τις εκταμιεύσεις κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ενώ ένας «πυλώνας» του «αναπτυξιακού» σχεδιασμού της κυβέρνησης για το εγχώριο κεφάλαιο θα είναι οι εκταμιεύσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο της ενισχυμένης «μεταμνημονιακής» εποπτείας, με βάση τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ