Τρίτη 16 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΗ
Πρώτα «εξυγίανση» και μετά πώληση

Χωρίς κατάθεση προσφορών ολοκληρώθηκε χτες ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη, εξέλιξη που στάθηκε αφορμή για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος να διαρρεύσει μέσω ανώνυμων «κύκλων» της ότι η αρνητική κατάληξη του διαγωνισμού «δείχνει την κατάσταση απαξίωσης της επιχείρησης και τους λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια».

Οπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ, θα ακολουθήσει ενημέρωση στο Διοικητικό Συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη, προκειμένου ο διαγωνισμός να κηρυχθεί και τυπικά «άγονος». Υπενθυμίζεται ότι και ο προηγούμενος διαγωνισμός είχε την ίδια κατάληξη, μιας και η μοναδική προσφορά που κατατέθηκε δεν ξεπερνούσε τα 25 εκατ. ευρώ, όταν η αποτίμηση που είχε κάνει ο ανεξάρτητος εκτιμητής ξεπερνούσε τα 125 εκατ. ευρώ.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου διαπραγματεύσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας αλλά και με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, με σκοπό να προκύψει ένα νέο σχέδιο που θα «προσελκύσει επενδυτές», με βασικό άξονα την πώληση πάγιων περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ, που θα περιλαμβάνουν «πακέτο» λιγνιτικά εργοστάσια και υδροϋλεκτρικές μονάδες.

Ολη την προηγούμενη βδομάδα ο αρμόδιος υπουργός Κ. Χατζηδάκης έχει περιγράψει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το σχέδιο «εξυγίανσης» και «διάσωσης» της ΔΕΗ, το οποίο περιλαμβάνει εν πολλοίς τα βασικά στοιχεία του σχεδίου που είχε καταρτίσει η απερχόμενη διοίκηση της επιχείρησης, με την έγκριση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και το οποίο προβλέπει απολύσεις εργαζομένων και παραπέρα κυνηγητό στα χρεωμένα νοικοκυριά.

Ο υπουργός σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη επανέλαβε ότι για την ενίσχυση των ταμείων της επιχείρησης προβλέπονται καταρχάς είσπραξη των ανεξόφλητων οφειλών, τιτλοποίηση των χρεών της επιχείρησης και πώλησή τους σε εισπρακτικές.

Δεσμεύτηκε βέβαια ότι όλες οι κινήσεις «διάσωσης» της επιχείρησης θα γίνουν με... «κοινωνική ευαισθησία», επαναλαμβάνοντας ακριβώς το ίδιο αφήγημα όλων των μέχρι σήμερα υπουργών και κυβερνήσεων περί «πονηρών» και «μπαταχτσήδων» με «βίλες και πισίνες» που δεν πληρώνουν σκόπιμα τη ΔΕΗ. Αν και δεν θέλησε να τοποθετηθεί συγκεκριμένα για το αν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια (εξέλιξη που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη), υπενθύμισε με νόημα ότι και η προηγούμενη διοίκηση είχε προτείνει αυξήσεις τιμολογίων.

Γίνεται ξεκάθαρο τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα και με τις συνεχείς δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος, ότι η άμεση ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης και η είσοδος «στρατηγικού επενδυτή» θεωρούνται ανέφικτες στην παρούσα συγκυρία, εξαιτίας των αρνητικών οικονομικών αποτελεσμάτων που παρουσιάζει η επιχείρηση. «Ποιος θα πάει να αγοράσει ζημιές;» επαναλαμβάνει ο Κ. Χατζηδάκης τις τελευταίες μέρες, και όπως προκύπτει από τις διαρροές και τα συμφραζόμενα των δηλώσεων, στόχος στην παρούσα φάση είναι να «μαζευτούν» τα οικονομικά της ΔΕΗ και στη συνέχεια να παραδοθεί μια επιχείρηση κερδοφόρα στους ιδιώτες.

Αυτή η διαδικασία «εξυγίανσης», όμως, μόνο ανώδυνη δεν θα είναι για τα λαϊκά νοικοκυριά, τους μικρούς ΕΒΕ και φτωχούς αγρότες, και βέβαια για τους χιλιάδες εργαζόμενους της ΔΕΗ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τρέχει» τα αντιλαϊκά σχέδια για εκκαθάριση και πώληση σε δύο μέρη (2020-01-25 00:00:00.0)
Στέλνει στο λαό τη λυπητερή της παραπέρα «απελευθέρωσης» της Ενέργειας (2019-08-30 00:00:00.0)
Αγονος ο διαγωνισμός, «γόνιμο» το έδαφος για ένταση ανταγωνισμών και επιπλέον ανταλλάγματα (2019-02-12 00:00:00.0)
Η ιδιωτικοποίηση των λιγνιτικών μονάδων θα υλοποιηθεί (2019-01-31 00:00:00.0)
Πολυδιάσπαση της ΔΕΗ και εκχώρηση των δικτύων (2013-05-16 00:00:00.0)
Πώληση μονάδων και ιδιωτικοποίηση του 17% (2011-07-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ