Τρίτη 26 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Πώληση μονάδων και ιδιωτικοποίηση του 17%

Μεθόδευση διεύρυνσης της ιδιωτικοποίησης από την κυβέρνηση

Νέες δυσάρεστες «εκπλήξεις» επιφυλάσσει η κυβερνητική πολιτική στο «μέτωπο» της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, καθώς ο καθορισμένος στόχος πώλησης του 17% από τις μετοχές του Δημοσίου, θα υλοποιηθεί, αφού πρώτα πουληθούν λιγνιτικές μονάδες της Επιχείρησης, με πρακτικό αποτέλεσμα τη δυνατότητα της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει, συνολικά, ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο της ΔΕΗ!

Η απάντηση του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο συνέντευξής του στην εφημερίδα «REAL NEWS», ήταν σαφής: «Η υποχρέωση πρόσβασης στο λιγνίτη από τρίτους χωρίς διακρίσεις μάς οδηγεί σε έναν συνδυασμό συμφωνίας ανταλλαγής ισχύος με άλλες χώρες και πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Οταν αυτή η διαδικασία ολοκληρωθεί θα προχωρήσουμε το 2012 στη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, είτε με προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή είτε με πώληση μεριδίων σε θυγατρικές».

Η κυβέρνηση έχει αποφύγει επιμελώς να αναφερθεί σε λεπτομερείς στόχους και διαδικασίες σχετικά με την πώληση τμημάτων και μετοχών της ΔΕΗ, δημιουργώντας σκόπιμη σύγχυση με διάφορες γενικόλογες δηλώσεις του υπουργού τις τελευταίες μέρες, οι οποίες ερμηνεύονταν κατά το δοκούν. Τα δεδομένα είναι η αρχική απαίτηση της ΕΕ και της τρόικας για πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, προκειμένου να επιτευχθεί βίαια και καταναγκαστικά η πρόσβαση «τρίτων» στη λιγνιτική παραγωγή. Ακολούθησε μια σειρά διαπραγματεύσεων για «ισοδύναμες» εναλλακτικές λύσεις, με αυτήν της ανταλλαγής ενέργειας να επικρατεί. Πρόκειται για μια διαδικασία που εγκαταλείπεται ουσιαστικά και προέβλεπε ανταλλαγή λιγνιτικής ενέργειας με επιχειρήσεις του εξωτερικού, που θα έδιναν στη ΔΕΗ ενέργεια από μονάδες συμβατικής, και ακριβότερης, παραγωγής.

Δίπλα στον λιγνίτη «κολλάνε» και τα υδροηλεκτρικά, τα οποία επίσης θέλουν να «βάλουν στο χέρι» οι ενεργειακοί κολοσσοί και οι ντόπιοι εταίροι τους, ωστόσο γι' αυτά δεν γίνονται ακόμη σαφείς αναφορές, πέρα από τη γενική κατεύθυνση εκχώρησης και αυτού του τομέα στους ιδιώτες. Αφού πουληθούν λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, το μετοχικό μερίδιο του 51% που ανήκει στο δημόσιο, θα αφορά μια μικρότερη επιχείρηση. Αλλά, εάν σε αυτό το 17% υπολογιστούν οι πωληθέντες μονάδες, τότε στην πράξη μπορεί να «μετακινηθεί» στους ιδιώτες ένα πολύ μεγαλύτερο τμήμα της ΔΕΗ, απ' όσο όριζε η αρχική εξαγγελία του 17%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ