Τρίτη 16 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΙΝΑΛ
Διαφωνίες, παραιτήσεις και στο βάθος ΣΥΡΙΖΑ

Να χαμηλώσει τους τόνους, μετά την οξεία κριτική που δέχτηκε την Παρασκευή στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛ για τις επιλογές της, επιχειρεί η ηγεσία του κόμματος, και ενώ συνεχίζονται οι διεργασίες και οι «ασκήσεις ισορροπιών» στο εσωτερικό του.

Χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Π. Χρηστίδης, μιλώντας στον ρ/σ «Αlpha 9,89» υποστήριξε πως «πάντα το ΠΑΣΟΚ είχε εντάσεις, πολλά χρόνια κρύβονταν ενδεχομένως κάτω από τη συνεκτική ουσία της πορείας στην εξουσία. Είναι προφανές ότι τώρα που μπαίνουμε σε μία νέα εποχή πρέπει να δούμε τι πραγματικά έφταιξε και το ΠΑΣΟΚ του 45% πήγε το Γενάρη του 2015 στο 4,5%. Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε από δω και μπρος ώστε το 8,1%, το οποίο δεν είναι αρκετό για κανέναν από εμάς, να αποτελέσει τη βάση για μεγαλύτερη απήχηση του Κινήματος στους πολίτες», υποσχόμενος παράλληλα «δυναμική αντιπολίτευση και εξωστρεφείς κινήσεις» με «σοσιαλδημοκρατικό στίγμα».

Στο μεταξύ, το βαρύ κλίμα αποτυπώθηκε και στις τοποθετήσεις των πρωτοκλασάτων στελεχών του ΚΙΝΑΛ στην ΚΠΕ. Ενδεικτικά, μετά την εισήγηση Γεννηματά, που άφησε υπόνοιες ενάντια σε στελέχη του ΚΙΝΑΛ για τη στάση που τήρησαν προεκλογικά, σαμποτάροντας τρόπον τινά την προσπάθεια της ηγεσίας, ο ευρωβουλευτής Ν. Ανδρουλάκης τής επιτέθηκε ότι «η ίδια έδωσε ρόλο σε Ν. Μπίστη, Θ. Θεοχαρόπουλο και Γ. Ραγκούση, που μετά πέρασαν στον ΣΥΡΙΖΑ». Πρόσθεσε ότι κανείς στο ΚΙΝΑΛ δεν περίμενε να πάρουν μόνο 8% και ο ΣΥΡΙΖΑ 31%. Είπε επίσης πως η σύγκριση για το αποτέλεσμα «πρέπει να γίνεται όχι με το αποτέλεσμα του 2015, αλλά με τους 212.000 που ψήφισαν για την ίδρυση του ΚΙΝΑΛ».

Σε ανάλογο κλίμα, ο Δ. Ρέππας δήλωσε στην ομιλία του πως είναι «ύβρις να πανηγυρίζουμε για το 8%». Μίλησε για «λανθασμένη πολιτική γραμμή» του ΚΙΝΑΛ, τονίζοντας ότι ο κόσμος πίστευε πως «το κόμμα πάει προς τα δεξιά, γι' αυτό και επέλεξε να πάει είτε προς τη ΝΔ είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ». «Ο κόσμος καταλάβαινε πως θέλαμε να συνεργαστούμε με τη ΝΔ», κατέληξε.

Αντίστοιχα, ο Στ. Ξεκαλάκης είπε πως «η παράταξή μας, παρά τις οβιδιακές μεταβολές στον πολιτικό χάρτη της τελευταίας δεκαετίας και την αναδιάταξη των δυνάμεων στον αριστερό - προοδευτικό πόλο του πολιτικού μας συστήματος, παραμένει ουραγός». Οτι «το μόνο κόμμα που βρίσκεται σε στρατηγικό τέλμα είμαστε εμείς».

Επίσης, μετά την ΚΠΕ, παραιτήθηκε από τη θέση του γραμματέα της ΝΕ Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΙΝΑΛ ο Ν. Παπανικόλας, εκτιμώντας στη σχετική επιστολή του ότι «η μη αξιοποίηση της νέας γενιάς του Κινήματος, μαζί με τον απαρχαιωμένο πολιτικό λόγο που εκφράζεται από κοινοβουλευτικούς με δεκαετίες προϋπηρεσίας, θα ωθήσει τα νέα στελέχη στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και θα μετατρέψει αργά ή γρήγορα το δικό μας κόμμα σε μουσείο (...) χωρίς καμία περαιτέρω προοπτική».

Σημειωτέον, μετά από περίπου 40 χρόνια το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ δεν βγάζει έδρα στα Δωδεκάνησα, και ο Δ. Κρεμαστινός, που την έχασε, μιλώντας χτες στον τηλεοπτικό σταθμό «Αιγαίο TV» και ερωτηθείς για τη σχέση μεταξύ ΚΙΝΑΛ - ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Σαν κόμματα δεν ξέρω αν και με ποια μορφή θα υπάρχουν, εκείνο όμως που ξέρω (...) είναι ότι όταν το 32% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα και το 8% που πήρε το ΚΙΝΑΛ κάνει 40%, θα ήταν κυβέρνηση αυτή τη στιγμή (...) Οταν μου λένε για ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, εγώ τους απαντώ ότι η δημοκρατική παράταξη είναι ενιαία, θα έπρεπε να είναι αυτή τη στιγμή κυβέρνηση της χώρας και δυστυχώς δεν είναι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ