Τρίτη 30 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Συνεχείς τουρκικές προκλήσεις αλλά και διερεύνηση συμβιβασμών

Η Αγκυρα διευρύνει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, ωστόσο εξετάζονται και «τολμηρά βήματα» για πιθανούς συμβιβασμούς

Πλοίο του τουρκικού ΠΝ συνοδεύει το «Φατίχ» ενώ επιχειρεί στα ανοιχτά της Κύπρου

Turkish Defense Ministry

Πλοίο του τουρκικού ΠΝ συνοδεύει το «Φατίχ» ενώ επιχειρεί στα ανοιχτά της Κύπρου
Η τουρκική αστική τάξη κλιμακώνει την επιθετικότητά της, όπως δείχνουν και νέες πληροφορίες, για έναρξη ερευνών για υδρογονάνθρακες που η Τουρκία προετοιμάζει στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, σε περιοχές όπου ουσιαστικά αμφισβητούνται ελληνικά, αλλά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα. Συγκεκριμένα, εκτενές ρεπορτάζ της «Καθημερινής» αναφέρθηκε σε αίτημα της τουρκικής (κρατικής πετρελαϊκής) εταιρείας ΤΡΑΟ προς τη διοίκηση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, για να διασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες συνθήκες για τη διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών σε περιοχή που ξεκινάει από τα νότια της Ρόδου και φτάνει πέρα από το Καστελόριζο. Στο σχετικό αίτημα, η τουρκική εταιρεία ζητά «διαθεσιμότητα» της περιοχής από τις 15 Αυγούστου, όταν εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί και η αποστολή του (σεισμογραφικού πλοίου) «Ορουτς Ρέις» στη Μαύρη Θάλασσα.

Αλλωστε, η Αγκυρα έχει εξαγγείλει εδώ και βδομάδες ότι σύντομα θα στείλει στη ΝΑ Μεσόγειο και τέταρτο πλοίο, για να στηρίξει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες που έχει ξεκινήσει: Το «Μπαρμπαρός» επιχειρεί εδώ και καιρό στα ανοιχτά της Κύπρου, ενώ και τα δύο πλωτά γεωτρύπανα, «Φατίχ» και «Γιαβούζ» έχουν (σύμφωνα με την Αγκυρα) ξεκινήσει γεωτρήσεις, σηματοδοτώντας και έτσι την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να μην αποκλειστεί από την «αξιοποίηση» της ΝΑ Μεσογείου, η οποία φυσικά δεν αφορά απλά τους υδρογονάνθρακες, αλλά συνδέεται με την ευρύτερη γεωπολιτική εξίσωση που διαμορφώνεται ανάμεσα σε ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, πρώτα απ' όλα τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Πάντως, την ίδια στιγμή, η Αγκυρα εξακολουθεί να προσβλέπει σε νέους πιθανούς συμβιβασμούς που θα διευκολύνουν την αναβάθμισή της στη ΝΑ Μεσόγειο. Είναι ενδεικτική η χτεσινή ανάλυση στη «Χουριέτ», με τίτλο «Τι τολμηρά βήματα μπορούν να λάβουν Τουρκία, Ελλάδα;», της οποίας ο συντάκτης, αφού ανέφερε ότι η ανάδειξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη «αναζωογόνησε ελπίδες για σταθερότητα στο Αιγαίο και παραπέρα» και μιλούσε για νέες «δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων» που «αποκάλυψαν τις προθέσεις της Αγκυρας να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις της με την Ελλάδα, υπό την ηγεσία Μητσοτάκη», υπογράμμιζε:

«Οι δεσμοί ανάμεσα στους δύο γείτονες διαθέτουν μια πρόσοψη αληθινά σύνθετη. Είναι και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά βρίσκονται σε βαθιά αντιπαράθεση στο Αιγαίο και στην Κύπρο, ωστόσο την ίδια στιγμή, καταβάλλουν προσπάθειες για τη μείωση της έντασης ώστε να αναπτύξουν το Εμπόριο και τον Τουρισμό. Μια σύντομη ματιά στη (διμερή) συνεργασία σε οικονομία, Τουρισμό και Μεταφορές, όπως και στην Ενέργεια, περιγράφει μια μάλλον πετυχημένη ανταλλαγή μεταξύ των δύο χωρών. Η ιδέα της προώθησης των οικονομικών δεσμών, ανεξάρτητα από τα πολιτικά προβλήματα, παραμένει ζωντανή και αποδίδει αποτελέσματα».

Βεβαίως, η όποια εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων (σε όλα τα επίπεδα) δεν μπορεί να αξιολογηθεί έξω από το «κάδρο» των ευρύτερων γεωπολιτικών ανταγωνισμών που δυναμώνουν, έξω για παράδειγμα και από την προτεραιότητα που ΗΠΑ - ΝΑΤΟ εξακολουθούν να δίνουν στη «διατήρηση της Τουρκίας στη Δύση», την παρεμπόδιση ή έστω επιβράδυνση της μεγαλύτερης σύσφιξης της σχέσης της με τη Ρωσία. Από αυτή την πλευρά δεν πρέπει να υπάρχουν και αυταπάτες για την αποφασιστικότητα με την οποία ΗΠΑ - ΝΑΤΟ «σπρώχνουν» συμβιβασμούς και σε Αιγαίο και σε Κυπριακό, όπου μάλιστα φαίνεται ότι αναζοπυρώνονται τα παζάρια.

Ο συντάκτης της «Χουριέτ» παρέθετε πρόσφατες επισημάνσεις αξιωματούχου του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, που μνημόνευε ειδικά μια λίστα με 20 μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που οι δύο πλευρές κατέληξαν πρόσφατα, μιλώντας μάλιστα για «δημιουργικό κλίμα, με προσδοκίες για διαμόρφωση ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στο Αιγαίο». Κλείνοντας, η ανάλυση κατέληγε ότι «εναπόκειται λοιπόν στον Μητσοτάκη να εξηγήσει (σε πρόσφατες δηλώσεις του) τι εννοούσε μιλώντας για "τολμηρά βήματα"» και ξεχωρίζοντας τη σημασία που έχουν οι εξελίξεις ειδικά στο Κυπριακό, πρόσθετε: «Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η τόλμη που απαιτείται για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή προϋποθέτει αντιμετώπιση του Κυπριακού προβλήματος και θα έπρεπε να την επιδείξουν και οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων (στην Κύπρο)...».

«Δύσκολη η κατάσταση» με την Τουρκία, λέει ο Τραμπ

Στο μεταξύ, ενδεικτικά του πόσο περιπλέκονται οι αντιλαϊκές διεργασίες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, είναι και τα παζάρια ΗΠΑ - Τουρκίας, που κλιμακώνονται, διαψεύδοντας και πάλι όσους επιμένουν προκλητικά ότι η Τουρκία είναι «απομονωμένη», καλλιεργώντας αυταπάτες για το ρόλο των ΗΠΑ ως -δήθεν- υπερασπιστών των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου. Ηταν ενδεικτική η νέα απάντηση που έδωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε νέα ερώτηση για τις κυρώσεις που η Ουάσιγκτον εξετάζει σε βάρος της Αγκυρας, μετά και από την αγορά των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας «S-400». «Μελετάμε συνολικά την κατάσταση με την Τουρκία», τόνισε ο Αμερικανός ηγέτης, ενώ αναφερόμενος στις παραγγελίες αεροσκαφών «F-35» που έκανε η Τουρκία, είπε ότι «ήδη έχουν πληρώσει κάποια από αυτά». Σημείωσε βέβαια ότι τα «F-35» που προορίζονταν για την Τουρκία «εύκολα πουλιούνται σε άλλες χώρες, γιατί είναι το σπουδαιότερο μοντέλο στον κόσμο... Αλλά είναι μια δύσκολη κατάσταση (αυτή με την Τουρκία)... Δεν κατηγορώ την Τουρκία (για την αγορά των ρωσικών S-400), γιατί υπάρχουν πολλά προβλήματα που δημιουργήθηκαν επί κυβέρνησης Ομπάμα. Το ζήτημα ξεκινά από την εποχή Ομπάμα, που ήταν καταστροφική, έτσι;...».

Αλλωστε, καθόλου τυχαίες δεν ήταν και οι δηλώσεις του αρμόδιου για ζητήματα Ενέργειας υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Φράνσις Φάνον, που μιλώντας σε εκδήλωση του αμερικανο-αιγυπτιακού εμπορικού επιμελητηρίου στο Κάιρο, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την κατάσταση στη θαλάσσια ζώνη της Κύπρου και αντιτίθενται σε οποιαδήποτε ένταση στην περιοχή. Υπενθύμισε δηλαδή τη συνειδητή επιλογή της Ουάσιγκτον να τσουβαλιάζει όλες τις πλευρές και τις αντιδράσεις τους ως «εντάσεις από όπου και αν προέρχονται». Μεταξύ άλλων, ο Φάνον επανέλαβε ότι όλες οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου χρειάζεται να συμμετάσχουν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο και να διασφαλίσουν ότι το φυσικό αέριο θα καταστεί μέσο συνεργασίας και συντονισμού και όχι μέσο σύγκρουσης και αστάθειας...

Στο μεταξύ, χτες ανακοινώθηκε ότι 1 και 2 Οκτώβρη θα γίνει στην Αθήνα η πρώτη Ετήσια Ενεργειακή Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο (Annual Eastern Mediterranean Energy Leadership Summit), με πρωτοβουλία της νεοσύστατης αμερικανικής «δεξαμενής σκέψης» Transatlantic Leadership Network και το τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ