Τρίτη 30 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεχίζει τις παρεμβάσεις στη Βουλή για τη στήριξη των λαϊκών διεκδικήσεων

ΦΩΤΗΣ ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΣ

Εδώ και τώρα μέτρα ανακούφισης των λαϊκών νοικοκυριών ζητά η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με τρεις τροπολογίες που κατέθεσε χτες στη Βουλή, συνεχίζοντας να αναδεικνύει, ως πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, συνολικά του λαού. Η πρώτη τροπολογία αφορά την πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για την ιδιοκτησία της λαϊκής οικογένειας, η δεύτερη τη διαγραφή τόκων, προσαυξήσεων και περικοπή οφειλών των λαϊκών οικογενειών από χρέη προς το Δημόσιο, όπως και ρυθμίσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών και των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ. Η τρίτη προβλέπει την ένταξη των εργαζομένων στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, στα Βαριά και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Οι τροπολογίες κατατέθηκαν στο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που φέρει τον τίτλο: «Μείωση ΕΝΦΙΑ και βελτιώσεις στη ρύθμιση οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση του ν.4611/2019», το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στην Ολομέλεια με τη διαδικασία του καταπείγοντος (βλέπε σχετικά σελ. 7).

Για την πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ

Οσον αφορά την πρώτη τροπολογία, στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται συγκεκριμένα: «Με την ψήφιση της παρούσας τροπολογίας καταργείται ο ΕΝΦΙΑ στην πρώτη και δεύτερη κατοικία που καλύπτει ανάγκες στέγασης και αναψυχής της λαϊκής οικογένειας. Σε αντιστάθμισμα της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ, η σταθερή θέση του ΚΚΕ είναι η αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων και της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας των μεγάλων επιχειρήσεων καθώς και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας».

Το άρθρο της τροπολογίας έχει ως εξής: «Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ στην πρώτη και δεύτερη κατοικία που καλύπτει ανάγκες στέγασης και αναψυχής στην λαϊκή οικογένεια».

Για τη διαγραφή τόκων, προσαυξήσεων, οφειλών λαϊκών οικογενειών και επαγγελματιών

Στη δεύτερη τροπολογία, η αιτιολογική έκθεση αναφέρει σχετικά: «Οι πολιτικές που ακολούθησαν τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είχαν σαν αποτέλεσμα τη διόγκωση των χρεών των λαϊκών στρωμάτων προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία». Οπως τονίζεται: «Στις συνθήκες αυτές γίνεται επιτακτική η ανάγκη για τη λήψη άμεσων μέτρων ουσιαστικής ανακούφισης των αυτοαπασχολούμενων, των μισθωτών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και για το λόγο αυτό, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ προτείνει την παρακάτω τροπολογία» της οποίας τα άρθρα έχουν ως εξής:

«Αρθρο 1

1. Διαγράφονται το σύνολο των τόκων και προσαυξήσεων για οφειλές προς το Δημόσιο μέχρι 20.000 ευρώ και

2. Για τις ως άνω οφειλές μειώνεται το αρχικό βεβαιωθέν χρέος κατά 30% για οφειλέτες με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ. Για τους άνεργους η διαγραφή της ως άνω οφειλής ανέρχεται σε 50%

Αρθρο 2

Από την ψήφιση του παρόντος καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος για φορολογητέα ετήσια εισοδήματα έως 20.000 ευρώ

Αρθρο 3

  • Διαγράφονται οι τόκοι και οι προσαυξήσεις για χρέη μέχρι 50.000 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία των μη μισθωτών. Για τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ διαγράφονται οι τόκοι και οι προσαυξήσεις για χρέη μέχρι 20.000 ευρώ
  • Καταργείται η εισφορά του κλάδου Υγείας και τα χρέη που προκύπτουν από αυτή διαγράφονται.
  • Χορηγείται σύνταξη σε όσους έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις, εφόσον η συνολική οφειλή δεν ξεπερνά τις 50.000 ευρώ.
  • Η οφειλή που προκύπτει από τις παραπάνω διατάξεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο ρυθμίζεται σε άτοκες, μηνιαίες, ισόποσες δόσεις, οι οποίες σε ετήσια βάση να μην ξεπερνούν το 5% του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος μέχρι ύψους 20.000 ευρώ».
Για την ένταξη των εργαζομένων των ΕΑΣ στα Βαρέα και Ανθυγιεινά

Σχετικά με την τρίτη τροπολογία, στην αιτιολογική έκθεση επισημαίνεται ότι ενώ οι εργαζόμενοι στα ΕΑΣ έχουν όλες τις προϋποθέσεις που θέτει το θεσμικό πλαίσιο με τους σχετικούς νόμους του 2011 και του 2015, για την ένταξή τους στα ΒΑΕ και την καταβολή επιδόματος για ανθυγιεινή και επικίνδυνη εργασία, ακόμα δεν έχουν λάβει τίποτα.

Τονίζει ακόμα ότι η τροπολογία για τη χορήγηση αυτού του επιδόματος, «πέρα από μια στοιχειώδη οικονομική στήριξη της διαρκούς προσπάθειας των εργαζομένων αυτών να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερες δυσχέρειες που συνυφαίνονται με τη φύση και το αντικείμενο εργασίας τους, αποτελεί και μία έμπρακτη αναγνώριση της σημασίας των υπηρεσιών που παρέχουν στην εθνική άμυνα και ασφάλεια, συνιστά και μία υποχρέωση της Πολιτείας να διασφαλίσει την καταβολή της συγκεκριμένης παροχής σε όλες τις κατηγορίες εκείνες εργαζομένων που παρέχουν υπηρεσίες, οι οποίες δικαιολογούν την καταβολή του».

Στο άρθρο της τροπολογίας καθορίζονται οι εργαζόμενοι (ειδικότητες και τμήματα) που είναι δικαιούχοι, αλλά και πώς διαμορφώνεται το ποσό του επιδόματος ανάλογα με τις κατηγορίες των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ