Τρίτη 30 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒRΕΧΙΤ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΖΟΝΣΟΝ
Επιμένει σε διαπραγμάτευση «νέας εταιρικής σχέσης με την ΕΕ»

Οι προετοιμασίες και για ενδεχόμενη «άτακτη έξοδο» από την ΕΕ φανερώνουν τις αντιθέσεις που βαθαίνουν σε όλη την Ευρώπη

Ο Μπόρις Τζόνσον συναντήθηκε χτες με την πρωθυπουργό της Σκοτίας Ν. Στάρτζιον
Ο Μπόρις Τζόνσον συναντήθηκε χτες με την πρωθυπουργό της Σκοτίας Ν. Στάρτζιον
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σε σχεδόν... «πολεμικές» προετοιμασίες μπροστά στο ενδεχόμενο αντιμετώπισης των σαρωτικών συνεπειών ενός άτακτου Brexit, εμφανίζεται να προχωρεί η βρετανική νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, με φόντο τις συνεχιζόμενες προειδοποιήσεις του Συνδέσμου Βρετανών βιομηχάνων (CBI) πως Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ παραμένουν ως τώρα ανέτοιμες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο ίδιος ο Τζόνσον φαίνεται πως επιχειρεί να ανοίξει δρόμο στη διαπραγμάτευση με την ΕΕ αρνούμενος, επί του παρόντος, να καταρτίσει πρόγραμμα επισκέψεων στις πρωτεύουσες των μεγαλύτερων χωρών της ΕΕ. Επιχειρεί, έτσι, να διαμηνύσει κυρίως στους ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας πως δεν έχει νόημα μία συνάντηση μαζί τους, εάν δεν ξεκινήσει νέα διαπραγμάτευση που θα λύνει π.χ. το θέμα του λεγόμενου backstop, δηλαδή των συνοριακών ελέγχων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας (τμήμα Ηνωμένου Βασιλείου) και Ιρλανδίας (μέλος ΕΕ), χωρίς «να εγκλωβίζει» τη Βρετανία στην ενιαία τελωνειακή ένωση. Πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian» ανέφεραν ότι δεν έχει προγραμματιστεί ουσιαστικά καμία υψηλόβαθμη συνάντηση της νέας κυβέρνησης με ανώτερα στελέχη της ΕΕ, πλην από τη σύνοδο κορυφής της 17ης Οκτώβρη, που θα γίνει ελάχιστες μέρες πριν τη σχεδιαζόμενη πραγματοποίηση του Brexit στις 31/10/19. Με αυτό το σκεπτικό, ο Τζόνσον αποφάσισε την καθημερινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων Cobra, που θα συνιστά στην ουσία ένα «πολεμικό συμβούλιο» για το Brexit, στο οποίο (εκτός από τον ίδιο) θα συμμετέχουν έξι «νευραλγικοί» υπουργοί προκειμένου να αποφασίζουν για τις επόμενες κινήσεις. Πληροφορίες βρετανικών εφημερίδων αναφέρουν πως έχει ανατεθεί ο ρόλος «επόπτη» και συντονιστή των προετοιμασιών ενός άτακτου Brexit στον Μάικλ Γκόουβ, ο οποίος σε άρθρο του στους Κυριακάτικους «Τάιμς» εκτίμησε ότι είναι πλέον πολύ πιθανό ένα Brexit χωρίς συμφωνία...

Οι υποσχέσεις Τζόνσον στη Σκοτία

Παράλληλα, ο Τζόνσον επιχειρεί να εξασφαλίσει την «ενότητα» στους κόλπους του Ηνωμένου Βασιλείου, πραγματοποιώντας επίσκεψη χτες στη Σκοτία, η κυβέρνηση της οποίας διεκδικεί νέο δημοψήφισμα για το Brexit και παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

Μεταξύ άλλων συναντήθηκε και με την πρωθυπουργό της Σκοτίας Ν. Στάρτζιον.

Στο Χάλιφαξ, ο Τζόνσον ανακοίνωσε ότι θα δώσει επιπλέον 300 εκατ. στερλίνες για την «οικονομική ανάπτυξη» της Σκοτίας, της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ουαλίας. Απέρριψε το ενδεχόμενο νέου δημοψηφίσματος, μετά από εκείνο του 2014 που αποφάσισε την παραμονή της Σκοτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, λέγοντας πως το θέμα έχει λυθεί για τουλάχιστον μία γενιά. Στη διάρκεια επίσκεψης σε ναυτική βάση της Σκοτίας πρότεινε ξανά την οικοδόμηση «νέας εταιρικής σχέσης με την ΕΕ» και μίας νέας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, ώστε «να μοιραζόμαστε τη συνεργασία για την άμυνα, την ασφάλεια, τις υπηρεσίες πληροφοριών, την πολιτιστική, επιστημονική συνεργασία, οτιδήποτε θα μπορούσατε να περιμένετε».

Στον αντίποδα αυτών των κινήσεων, ο ηγέτης των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν εμφανίστηκε χτες με νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμα, κατηγορώντας τον Τζόνσον ότι «δεν έχει σχέδιο για τη χώρα, για το Brexit, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ούτε για τις κλιματικές αλλαγές». Τον χαρακτήρισε πρωθυπουργό «των λίγων και εκλεκτών, που δεν έχει εκλεγεί από το λαό», ρίχνοντας το γάντι για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών που προβάλλουν ως ένα από τα πιθανά ενδεχόμενα μέσα στους επόμενους μήνες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ