Πέμπτη 4 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η ΕΕ σκοπεύει να χρηματοδοτήσει ξανά τις φαρμακευτικές εταιρείες

Αυτήν τη φορά για να αυξηθεί η παραγωγή εμβολίων σε ευρωπαϊκό έδαφος

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας του SARS - CoV - 2, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως να ξεπερνούν τα 104,5 εκατ. και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι τα 2,264 εκατ., ενώ μόνο σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν σχεδόν 350.000 νέα κρούσματα παγκοσμίως.

Παράλληλα, οι αργοί ρυθμοί στους εμβολιασμούς που επιβάλλονται από τα συμφέροντα της φαρμακοβιομηχανίας για μέγιστη κερδοφορία, αφήνουν «χώρο» για την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού.

Στα μεγάλα εμπόδια που εγείρει στην επίτευξη του παγκόσμιου εμβολιασμού στην κλίμακα που απαιτείται για να έρθει το τέλος της πανδημίας, στον λεγόμενο «εθνικισμό των εμβολίων» και τον ανταγωνισμό των φαρμακευτικών ομίλων, αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Παρ' όλο τον αυξανόμενο αριθμό επιλογών ως προς τον εμβολιασμό, οι τρέχουσες παραγωγικές δυνατότητες καλύπτουν μόνο πολύ μικρό μέρος της παγκόσμιας ζήτησης», έγραψε σε άρθρο στο περιοδικό «Foreign Policy», σημειώνοντας πως ο αργός ρυθμός εμβολιασμών «θα συμβάλει να εμφανιστούν κι άλλα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού».

Προασπίζοντας τη μέγιστη δυνατή απόδοση των επενδύσεων των φαρμακευτικών ομίλων και αφού η ΕΕ έχει χρηματοδοτήσει αδρά - με δημόσιο χρήμα - τις εταιρείες για να αναπτύξουν εμβόλια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει τώρα να συμβάλει και στη χρηματοδότηση της κατασκευής ή αναβάθμισης εγκαταστάσεων για την παραγωγή εμβολίων σε ευρωπαϊκό έδαφος.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να χρησιμοποιήσει κονδύλια από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την αναβάθμιση ή τη μετατροπή υφιστάμενων εγκαταστάσεων ή την κατασκευή νέων, ώστε να μπορούν να παραχθούν περισσότερα εμβόλια. Επιπλέον, πρέπει να ενθαρρυνθεί η συνεργασία των εταιρειών» με «κίνητρα» και επιδοτήσεις, σημειώνουν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας (έχει την προεδρία στην ΕΕ), Αντόνιο Κόστα, σε κοινή επιστολή τους προς τους αρχηγούς όλων των κρατών - μελών, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Sueddeutsche Zeitung» (SZ).

Η επιστολή κατονομάζει τις εταιρείες «Sanofi» και «Novartis» ως παράδειγμα, οι οποίες έχουν κλείσει συμφωνία με τη γερμανική «BioΝΤech» για παραγωγή εμβολίων.

Ετσι, προχωρούν συμφωνίες επιχειρηματικών ομίλων και κρατών για την παραγωγή εμβολίων, πάντα στο βαθμό που κρίνεται συμφέρουσα από τη φαρμακοβιομηχανία και στο πλαίσιο ευρύτερων γεωπολιτικών ανταγωνισμών των ισχυρότερων κρατών.

Μια υπεργολαβική εταιρεία θα αρχίσει να παράγει στη Γαλλία τον Μάρτη το εμβόλιο της αμερικανικής «Moderna» και μια άλλη θα ξεκινήσει τον Απρίλη την παραγωγή του εμβολίου των «Pfizer/BioNTech». Στο θέμα της παραγωγής εμβολίων σε γαλλικό έδαφος αναφέρθηκε και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έπειτα από συνάντηση με μεγάλες γαλλικές και ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες.

Ο Μακρόν είπε πως τέσσερις εγκαταστάσεις παραγωγής θα συμμετάσχουν στη δημιουργία εμβολίων που έχουν επεξεργαστεί άλλες φαρμακοβιομηχανίες, εκ των οποίων τρεις γαλλικές («Delpharm» και σε δύο εγκαταστάσεις της «Fareva»), ενώ η σουηδική φαρμακοβιομηχανία «Recipharm» θα παράγει το εμβόλιο της «Moderna».

Αυξάνεται το ενδιαφέρον για το ρωσικό εμβόλιο

Στο μεταξύ, αυξάνεται το παγκόσμιο ενδιαφέρον για το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik V» μετά την προχτεσινή δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet» των ενδιάμεσων αποτελεσμάτων της τελικής φάσης δοκιμών, που δείχνουν αποτελεσματικότητα 91,6%. Οπως είχε ανακοινωθεί το εμβόλιο θα τεθεί για έγκριση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ενδεχομένως τον Φλεβάρη.

Το ρωσικό εμβόλιο θα μπορεί να διανεμηθεί στη Γαλλία εφόσον «ανταποκρίνεται στις επιστημονικές προδιαγραφές» και στις ευρωπαϊκές «απαιτήσεις» και εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και τη γαλλική Ανώτατη Αρχή Υγείας, δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν-Ιβ Λεντριάν, προσθέτοντας πως «τα εμβόλια δεν έχουν εθνικότητα. Το σημαντικό είναι να έχουμε ένα φάρμακο που λειτουργεί».

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Γερμανία να συνδράμει στην παραγωγή του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V» πριν λάβει την άδεια από την ΕΕ. Αντίστοιχες συμφωνίες παραγωγής του εμβολίου της έχει κλείσει η Ρωσία με τη Νότια Κορέα, την Κίνα, την Ινδία, την Τουρκία κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ