Πέμπτη 4 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΑΧΑΪΑ
Στο «κόκκινο» η διασπορά του ιού με ευθύνη της κυβέρνησης

Απαράδεκτη η στοχοποίηση του υγειονομικού προσωπικού για την ενδονοσοκομειακή διασπορά

Στην αναστολή όλων των εισαγωγών των χρόνιων και τακτικών ασθενών από τις 8 Φλεβάρη και μείωση των χειρουργείων σε 2 τη μέρα «μέχρι νεοτέρας», συνοψίζονται τα «έκτακτα μέτρα» που αποφασίστηκαν χτες για το νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» της Πάτρας, «λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης του ιικού φορτίου στην κοινότητα και στο νοσοκομείο». Εκατοντάδες άνθρωποι μένουν χωρίς περίθαλψη και θεραπεία, και πλέον γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να ικανοποιηθεί το αίτημα για άμεση επαναλειτουργία του Νοσοκομείου «Νοσημάτων Θώρακος», για επίταξη του ιδιωτικού θεραπευτηρίου «ΟΛΥΜΠΙΟΝ» και των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων του νομού.

Κι ενώ η Αχαΐα είναι αντιμέτωπη ήδη με το τρίτο κύμα, η κυβέρνηση αναζητά τους ενόχους για τη διασπορά του ιού στους υγειονομικούς, τους, στοχοποιώντας τους προκλητικά, κουνώντας και πάλι το δάχτυλο της ατομικής ευθύνης. Φτάνει να τους χαρακτηρίζει «αρνητές εμβολίων», την ίδια στιγμή που η διαδικασία του εμβολιασμού σέρνεται με δική της ευθύνη, κάτι που από την πρώτη στιγμή έχουν αναδείξει τα σωματεία των υγειονομικών. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των κρουσμάτων είναι και 4 γιατροί, όλοι εμβολιασμένοι με την πρώτη δόση που δεν είχαν προλάβει να «χτίσουν» τα απαραίτητα αντισώματα.

Φορτώνει τις ευθύνες της διασποράς στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την ίδια στιγμή που εδώ κι ένα χρόνο εκατοντάδες θέσεις στα τέσσερα νοσοκομεία του νομού εξακολουθούν να είναι κενές, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας επεκτάθηκαν, οι μετακινήσεις προσωπικού από το ένα πόστο στο άλλο - μεταξύ τμημάτων Covid και εμβολιασμού - είναι ο κανόνας, τα πρωτόκολλα γίνονται λάστιχο. Από τη μία δεν τους παρέχονται με επάρκεια όλα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, δεν υπάρχει προληπτικός και τακτικός έλεγχος σε όλο το προσωπικό και, από την άλλη, τους κατηγορεί ως υπεύθυνους για τη διασπορά ώστε να κουκουλώσει τις δικές της ευθύνες.

Στο μεταξύ, από τα δείγματα που στάλθηκαν για ταυτοποίηση με το μεταλλαγμένο στέλεχος, τα θετικά είναι πάνω από 15, μαρτυρώντας μια επικίνδυνη εξάπλωση στην Πάτρα. Ενώ χτες άλλα 9 κρούσματα εντοπίστηκαν σε υγειονομικούς, σύμφωνα με πληροφορίες, και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, όπου, όπως καταγγέλλεται, «ειδικευόμενοι είναι με το ένα πόδι στα επείγοντα και το άλλο στον εμβολιασμό». Στο φόντο αυτό, ήδη καταγράφεται σημαντική αύξηση στις εισαγωγές «από την κοινότητα», ενώ μόλις 9 κρεβάτια ΜΕΘ/ΜΑΦ είναι κενά και γεμίζουν ώρα με την ώρα.

Σχετικά με τη διασπορά στον «Αγιο Ανδρέα», η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας θέτει χαρακτηριστικά το εξής ερώτημα, που αποτυπώνει τα πρωτόκολλα - λάστιχο: «Μήπως έχει σχέση με το γεγονός ότι παρά τις πολλαπλές διαμαρτυρίες γιατρών και νοσηλευτών έγιναν εκπτώσεις στις μέρες καραντίνας, στην ιχνηλάτηση και απομόνωση λόγω έλλειψης προσωπικού;».

«Εκτός από το γεγονός ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα ερμηνεύονται κάθε φορά κατά το δοκούν και πάντα με άξονα τις ελλείψεις του συστήματος Υγείας, η κυβέρνηση και το υπουργείο κάνουν πως δεν θυμούνται και τη νομοθεσία που διέπει τον επαγγελματικό κίνδυνο στους χώρους εργασίας», αναφέρει από την πλευρά της η «Ενωτική Συσπείρωση Υγειονομικών» του ΠΓΝΠ. Και επισημαίνει ότι «στην ίδια κατεύθυνση της αυξημένης έκθεσης των εργαζόμενων οδήγησαν και η μετατροπή των νοσοκομείων σε εμβολιαστικά κέντρα, με αυτό του "Αγίου Ανδρέα" να στεγάζεται στη βραχεία νοσηλεία των ΤΕΠ (λειτουργεί σαν αόρατος φραγμός κορονοϊού), αλλά και η χρόνια υποστελέχωση με εντατικοποίηση της εργασίας και η μετατροπή των νοσοκομείων σε νοσοκομεία μιας νόσου».

ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ: Ευθύνη της κυβέρνησης η διασπορά

«Ο αποπροσανατολισμός της κυβέρνησης δεν θα περάσει», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, δίνοντας απάντηση στην απαράδεκτη στοχοποίηση, σημειώνοντας ότι η αιτία είναι η πολιτική της κυβέρνησης για την ενδονοσοκομειακή διασπορά «και όχι η ατομική ευθύνη ασθενών, συνοδών και επισκεπτών, των υγειονομικών που δουλεύουν στο κόκκινο».

«Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή πρόταξε το ζήτημα της προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού με συγκεκριμένες προτάσεις», θυμίζει η Οργάνωση και καλεί τον λαό της Αχαΐας απέναντι στην κατάσταση που διαμορφώνεται, «να αντιτάξει την πάλη και την οργάνωση του αγώνα για την προστασία της υγείας και της ίδιας του της ζωής. Να δυναμώσουν η αλληλεγγύη και η διεκδίκηση προκειμένου, έστω και τώρα, πριν φτάσουμε στο απροχώρητο και πριν θρηνήσουμε και άλλα πολλά θύματα».

Η Οργάνωση του Κόμματος προβάλλει τις διεκδικήσεις για άμεση διενέργεια μοριακών τεστ σε όλο το προσωπικό των νοσοκομείων, τακτικό έλεγχο για την πρόληψη διασποράς της νόσου, ενίσχυση της ΠΦΥ, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και προσλήψεις. Επίσης να επαναλειτουργήσει άμεσα το Νοσοκομείο «Νοσημάτων Θώρακος» με λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να εξοπλιστεί με σύγχρονα μηχανήματα και μονάδες ΜΕΘ. Να επανδρωθεί με μόνιμο και πλήρους απασχόλησης εξειδικευμένο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Να αποτελέσει σήμερα νοσοκομείο αναφοράς για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Να επιταχθούν άμεσα το ιδιωτικό θεραπευτήριο «ΟΛΥΜΠΙΟΝ» και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα του νομού και ένταξή τους στο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και του εμβολιασμού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλη διασπορά και σε εμβολιασμένους υγειονομικούς (2021-03-31 00:00:00.0)
Σήμερα η κινητοποίηση στην Πάτρα (2021-03-19 00:00:00.0)
Νέα κινητοποίηση σήμερα, με αγωνιστική «υποδοχή» στον υπουργό Υγείας (2021-02-25 00:00:00.0)
Να επαναλειτουργήσει άμεσα το πρώην Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος (2021-02-24 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η διασπορά του κορονοϊού με ευθύνη της κυβέρνησης (2021-02-03 00:00:00.0)
Εκτεθειμένοι σε πολλαπλούς κινδύνους προσωπικό και ασθενείς (2020-10-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ