Πέμπτη 4 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τους τραπεζίτες κέρδη και χλιδή - για τους εργαζόμενους σάρωμα δικαιωμάτων

Ανακοίνωση - κάλεσμα πάλης στους εργαζόμενους του κλάδου

«Ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων για την κερδοφορία των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων»: Με τον τίτλο αυτό κυκλοφορεί ανακοίνωση - κάλεσμα από την ΤΟ Χρηματοπιστωτικού της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ στους εργαζόμενους του κλάδου.

Με την 4σέλιδη αυτή ανακοίνωση, τα μέλη της Οργάνωσης εξορμούν στους χώρους των τραπεζών και συνολικά του κλάδου, συζητώντας πλατιά με τους εργαζόμενους. Επίσης τη διακινούν με κάθε τρόπο σε όσους τηλεργάζονται και βλέπουν την επίθεση στα δικαιώματά τους να εντείνεται μέρα με τη μέρα.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που αποτυπώνει η ανακοίνωση για την αύξηση των καθαρών κερδών των τραπεζιτών κατά τους μήνες Γενάρης - Σεπτέμβρης 2020: 602 εκατ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα (+33%), 732 εκατ. ευρώ για την Πειραιώς (+13%), 103,4 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank (+43%) και 348 εκατ. ευρώ για τη Eurobank (+115,9%). Και όπως σχολιάζει η Οργάνωση του Κόμματος, «για τους τραπεζίτες κέρδη και χλιδή - για τους εργαζόμενους χτύπημα των δικαιωμάτων τους», αφού:

-- 2013 - 2018: Μείωση προσωπικού κατά 23,1% (από 51,2 χιλ. σε 39,4 χιλ. εργαζόμενους)

-- 2009 - 2019: Κλείσιμο 2.325 καταστημάτων! (2009: 4.163 - 2019: 1.838)

-- Εκτίναξη της παραγωγικότητας σε όρους προστιθέμενης αξίας ανά εργαζόμενο: Από 89 χιλ. το 2013 σε 147 χιλ. ευρώ το 2018 («Εκθεση Πισσαρίδη»)

Και η ανακοίνωση συνεχίζει, αναδεικνύοντας το πώς η εργοδοσία φορτώνει τα βάρη στους εργαζόμενους, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τις χιλιάδες εθελούσιες, τους εκβιασμούς στο προσωπικό για απολύσεις, το κουτσούρεμα δικαιωμάτων με το πέρασμα σε εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων. Επίσης, τον νέο πτωχευτικό κώδικα, που βάζει τη θηλιά σε λαϊκά νοικοκυριά, την τηλεργασία, την αύξηση της εντατικοποίησης.

Η ΤΟ Χρηματοπιστωτικού σημειώνει ότι η ίδια η εργοδοσία δείχνει ως προϋπόθεση το χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου, αλλά και συνολικά για να εξασφαλίζουν οι τράπεζες «ζεστό» χρήμα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, να ενισχύουν τις μεγάλες επενδύσεις, να επιστρέψουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι γρήγορα στην ανάπτυξη των κερδών τους. «Γι' αυτό εξυγιαίνουν τους ισολογισμούς τους. Για να είναι οι τράπεζες ανταγωνιστικές και θελκτικές από τις μεγάλες επιχειρήσεις, να εμπνέουν εμπιστοσύνη και σιγουριά στους μεγαλοεπενδυτές για να τονώσουν την ανάπτυξη του κεφαλαίου», αναφέρεται.

Η Οργάνωση καλεί τους εργαζόμενους να συνειδητοποιήσουν ότι «το αφήγημα "τα κέρδη των τραπεζών είναι και κέρδη των εργαζομένων" είναι απλά μια φούσκα! Οσο δυναμώνουν και ισχυροποιούνται οι τραπεζίτες, τόσο πιο πολύ επιτίθενται στα δικαιώματα των εργαζομένων στις τράπεζες, συνολικά σε όλο τον λαό. Αντί να αξιοποιούν την εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης προς όφελος των εργαζομένων, για τη βελτίωση των όρων δουλειάς και ζωής τους, για ταχύτερη και ασφαλέστερη πρόσβαση στις υπηρεσίες των τραπεζών, οι τραπεζίτες την αξιοποιούν για την ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, για ακόμα μεγαλύτερο ξεζούμισμά τους».

Και τους καλούν να εμπιστευτούν το ΚΚΕ, «που από την πρώτη στιγμή μπήκε μπροστά στην ενημέρωση των εργαζομένων στον κλάδο και σε όλο τον λαό, προειδοποίησε για την επίθεση που θα ερχόταν, όταν όλες οι άλλες δυνάμεις καθησύχαζαν τους εργαζόμενους, έβαζαν πλάτη στην προώθηση των σχεδιασμών των τραπεζιτών», σημειώνεται στην ανακοίνωση, με την οποία προβάλλονται όλες οι δίκαιες διεκδικήσεις για τις οποίες μπήκε το Κόμμα μπροστά, μέσα και έξω από τη Βουλή. Οπως για να μην κλείσουν καταστήματα, για να μη χαθεί κανένα δικαίωμα των εργαζομένων, για να σταματήσουν οι πιέσεις για εθελούσιες, ενάντια στο νέο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης. Επίσης για να ισχύει για όλους τους εργαζόμενους σε θυγατρικές ή συνδεδεμένες επιχειρήσεις των τραπεζών η κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της ΟΤΟΕ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας. Να μην εκτελεστεί κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας και να μη γίνει καμία κατάσχεση λαϊκού εισοδήματος.

«Δεν παραιτούμαστε από τα δικαιώματά μας. Το καπιταλιστικό σύστημα που ζούμε δεν αλλάζει, δεν μεταρρυθμίζεται. Παλεύουμε για την ανατροπή αυτού του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, την οικοδόμηση της εξουσίας και της κοινωνίας που ο λαός θα είναι αφέντης στον τόπο του, που θα μπορεί να αξιοποιεί προς όφελός του τον πλούτο που παράγεται με μόνο γνώμονα την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζιτών», σημειώνει η ΤΟ Χρηματοπιστωτικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ